Stop geweld tegen vrouwen: Verklaring van de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger op de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 23 november 2018.

“In de aanloop naar de Internationale Dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen bevestigen wij opnieuw ons vaste voornemen om geweld tegen vrouwen en meisjes te doen ophouden.

Geweld tegen vrouwen is een ernstige schending van de mensenrechten en toch nog steeds wijdverbreid in de hele wereld. De perceptie dat intimidatie of geweld tegen vrouwen normaal en aanvaardbaar is, is fout en moet veranderen. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om “neen” te zeggen, daden van geweld of intimidatie openlijk te verwerpen en de slachtoffers bij te staan.

Geweld tegen vrouwen gebeurt overal: thuis, op het werk, op school en in de universiteit, op straat, in het openbaar vervoer en online. Het kan alle vrouwen overkomen, hun algemene welbevinden aantasten en hen belemmeren volledig in de samenleving te participeren. Ongeveer de helft van de vrouwen in de Europese Unie i hebben ooit te maken gehad met verbale, fysieke of online seksuele intimidatie. Volgens Eurostat i zijn 80% van de slachtoffers van mensenhandel in de EU vrouwen.

In de hele wereld worden elk jaar 12 miljoen meisjes onder de leeftijd van 18 jaar uitgehuwelijkt, één om de twee seconden. Getrouwde meisjes worden vaak gauw zwanger, verlaten voortijdig de school en lopen een hoger risico van huiselijk geweld dan vrouwen die als volwassenen in het huwelijk treden. Ten minste 200 miljoen vrouwen en meisjes ondergingen genitale verminking, die vandaag nog in ongeveer 30 landen wordt toegepast. Migrerende vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar en meer blootgesteld aan misbruik of geweld.

De uitbanning van geweld tegen vrouwen en meisjes staat centraal in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Het is een eerste stap naar vrede en veiligheid in de wereld, een voorwaarde voor de bevordering, bescherming en naleving van mensenrechten, gendergelijkheid, democratie en economische groei.

De Europese Unie heeft belangrijke actie ondernomen om ervoor te zorgen dat geweld tegen vrouwen en meisjes eens en voorgoed tot het verleden gaat behoren. Onze actie begint vrucht te dragen. De situatie is aan het veranderen.

De afgelopen twee jaar kregen meer dan 1,5 miljoen meisjes en vrouwen steun in de vorm van bescherming en verzorging in verband met genitale verminking. 3000 gemeenschappen, die samen 8,5 miljoen mensen vertegenwoordigen, hebben openlijk aangekondigd dat zij deze praktijk vaarwel gaan zeggen. Wat kindhuwelijken betreft, heeft de EU meer dan 1,6 miljoen personen kunnen bereiken door initiatieven die zijn bedoeld om attitudes en praktijken in verband met de rechten van meisjes te veranderen.

Mondiale problemen vragen om mondiale oplossingen en die kunnen het best worden geformuleerd en vervolgens ten uitvoer gelegd door nauw samen te werken met onze internationale partners en door een doeltreffend multilateralisme. In december van afgelopen jaar kwamen wij tezamen met de OESO, de Raad van Europa i en de VN-Women overeen mondiaal actie te ondernemen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Wij voeren onze samenwerking op en hebben de wereldleiders uit zowel de openbare als de particuliere sector opgeroepen intensief mee te werken aan de wereldwijde inspanningen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Wij hebben in partnerschap met de Verenigde Naties i het Spotlight-initiatief gelanceerd als een mondiaal, meerjarig initiatief dat is gericht op het uitbannen van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dankzij een ongeëvenaarde initiële investering van 500 miljoen euro verlenen wij bescherming en een stem aan vrouwen en meisjes aan wie in hun samenleving het zwijgen is opgelegd en die nu hun stem willen laten horen. Wij nemen ook het voortouw in het wereldwijde initiatief “Oproep tot actie ter bescherming tegen gendergerelateerd geweld in noodsituaties". Met deze actie worden ongeveer 80 steunverleners bijeen gebracht met het oog op grotere verantwoordingsplicht ten aanzien van gendergerelateerd geweld.

Wij streven er ook naar de toetreding te realiseren van de EU tot het Verdrag van Istanbul van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld en intimidatie tegen vrouwen, waarmee de slachtoffers het recht van bescherming en steun worden geboden.

Gendergerelateerd geweld moet definitief worden uitgebannen. De Europese Unie zal onverdroten blijven werken aan deze doelstelling. Een leven zonder geweld is een onvervreemdbaar grondrecht: vrouwen en meisjes van dit recht beroven, betekent de wereld van vrijheid beroven.”

Achtergrond

Geweld tegen vrouwen en meisjes is wereldwijd een van de meest voorkomende en verschrikkelijkste mensenrechtenschendingen. Geschat wordt dat een derde van alle vrouwen en meisjes wereldwijd op enig moment in hun leven geweld hebben ervaren. Deze gruwelijke misstand belemmert gendergelijkheid, de rechten en emancipatie van vrouwen en meisjes en de verwezenlijking van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

De Europese Commissie i voert momenteel de campagne NON.NO.NEIN - Zeg NEE! Stop geweld tegen vrouwen van 2016 tot einde 2018, met een financiering van 15 miljoen euro om de lidstaten, lokale overheden, relevante professionals en maatschappelijke organisaties in Europa ertoe aan te zetten hun activiteiten en campagnes ter bestrijding van geweld tegen vrouwen te intensiveren. Om alle specifieke acties van dit jaar af te ronden, houdt de Europese Commissie een conferentie op hoog niveau voor vertegenwoordigers van de lidstaten en internationale organisaties, samen met actoren en activisten uit het maatschappelijk middenveld. De conferentie vindt plaats op 4 december 2018 in Brussel.

Het Spotlight-initiatief, dat in samenwerking met de Verenigde Naties is gelanceerd, richt zich op alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. De Europese Commissie en VN-Women zullen op 27 en 28 november in Skopje een regionaal forum houden om in de Westelijke Balkan en Turkije de tenuitvoerlegging te bevorderen van het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen en van het Verdrag van Istanbul. De Europese Commissie legt de laatste hand aan een regionale campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tegen te gaan en te voorkomen. Dit initiatief wordt ten uitvoer gelegd via een subsidie-overeenkomst ter waarde van 3,24 miljoen euro, het gaat in het voorjaar van 2019 van start en zal steun bieden aan bewustmakings- en onderwijsactiviteiten.

Voor meer informatie

Vragen en antwoorden over geweld tegen vrouwen

STATEMENT/18/6501

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail