Samenwerkingsraad EU‑Tadzjikistan, 22 november 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 22 november 2018, 18:30.

Voornaamste resultaten

De Samenwerkingsraad EU-Tadzjikistan is op donderdag 22 november 2018 in Brussel voor de 7e keer bijeengekomen.

De Europese Unie deelt de doelstelling van de regering van Tadzjikistan, namelijk de voorwaarden scheppen voor politieke stabiliteit en veiligheid in het land. Wij hebben ook herhaald dat wij het hervormingsproces in Tadzjikistan en de inspanningen van de regering om de sociaaleconomische omstandigheden van 's lands burgers te verbeteren, willen steunen.

Karin Kneissl, Oostenrijks Minister van Europese Zaken, Integratie en Buitenlandse Zaken

De Samenwerkingsraad boog zich over de positieve ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen, waaronder de politieke, justitiële en economische hervormingen, de rechtsstaat, handel, investeringen en energiebetrekkingen, alsook internationale aangelegenheden. De Samenwerkingsraad besprak ook goed bestuur en de versterking van het maatschappelijk middenveld, en maatregelen om het ondernemingsklimaat te verbeteren. De EU wees opnieuw op het belang van een op stabiliteit gericht macro-economisch beleid en van een verdere verbetering in het beheer van de overheidsfinanciën.

Tadzjikistan sprak zijn belangstelling uit voor het openen van onderhandelingen over een nieuwe bilaterale overeenkomst met de EU.

Ook de mensenrechten kwamen aan de orde, inclusief de inspanningen van Tadzjikistan om huiselijk geweld te voorkomen.

De EU bevestigde haar niet-aflatende steun aan het hervormingsproces in Tadzjikistan en aan het streven van Tadzjikistan om de sociaaleconomische omstandigheden van de bevolking te verbeteren en corruptie te bestrijden. De EU was ingenomen met de ingebruikneming van de eerste eenheid van de waterkrachtcentrale van Roghun.

Tadzjikistan sprak zijn waardering uit voor het overleg over de geplande EU-strategie voor Centraal-Azië en over de uitvoering van de connectiviteitsstrategie van de EU. Dit zal ook worden besproken op de bijeenkomst van de Ministers van Buitenlandse zaken van de EU en Centraal-Azië op 23 november 2018 in Brussel.

De Samenwerkingsraad was verheugd over de bemoedigende vooruitzichten voor verdere grensoverschrijdende samenwerking in de regio en daarbuiten. De inspanningen van Tadzjikistan om te komen tot stabilisering van de situatie in Afghanistan werden voor het voetlicht gebracht, met het oog op de ministeriële conferentie over Afghanistan op 27-28 november in Genève.

De Samenwerkingsraad wisselde ook van gedachten over andere politieke en veiligheidskwesties die momenteel aan de orde zijn.

Dit jaar werd de bijeenkomst voorgezeten door de EU, waarvan de delegatie werd geleid door Karin Kneissl, Oostenrijks Minister van Europese Zaken, Integratie en Buitenlandse Zaken, namens mevrouw Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid. De delegatie van Tadzjikistan werd geleid door Sirojiddin Muhriddin, Minister van Buitenlandse Zaken.

EU‑delegatie in Tadzjikistan (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

22 november 2018