Samenwerkingsraad EU-Oezbekistan, 22 november 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 22 november 2018, 16:30.

Voornaamste resultaten

De Samenwerkingsraad EU-Oezbekistan kwam op donderdag 22 november 2018 in Brussel voor de 14e keer bijeen.

Oezbekistan is een zeer ambitieus hervormingsprogramma gestart. Wij wensen de regering alle succes toe met de doeltreffende uitvoering ervan. De Europese Unie zal alles in het werk stellen om de hervormingen zo nodig te begeleiden.

Karin Kneissl, Oostenrijks Minister van Europese Zaken, Integratie en Buitenlandse Zaken

De Samenwerkingsraad boog zich over de positieve ontwikkeling van de bilaterale betrekkingen, inclusief samenwerking ter ondersteuning van de Oezbeekse hervormingen, de rechtsstaat, handel, investeringen en energiebetrekkingen, alsook regionale en internationale aangelegenheden. Ook goed bestuur en de versterking van het maatschappelijk middenveld werden besproken, evenals maatregelen om het ondernemingsklimaat te verbeteren.

De EU toonde zich ingenomen met de toezegging van Oezbekistan om het lidmaatschap aan te vragen van de WTO en het SAP+ (het "stelsel van algemene preferenties" van de EU verleent voor de meeste goederen eenzijdig toegang zonder douanerechten). De EU en Oezbekistan hebben ook open en constructief gesproken over de mensenrechten en bestuur. Oezbekistan heeft veel werk verzet om ervoor te zorgen dat kinder- en ook dwangarbeid tot het verleden behoren.

Een nieuwe versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oezbekistan zal de bilaterale betrekkingen verder verdiepen en het ambitieuze hervormingsprogramma van Oezbekistan ten goede komen. De Samenwerkingsraad zag uit naar de formele start van de onderhandelingen over deze overeenkomst.

De Ministers van Buitenlandse Zaken Kneissl en Kamilov spraken ook over het belang van duurzame ontwikkeling en groei. Oezbekistan heeft de samenwerking met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de Europese Investeringsbank (EIB) opgevoerd, wat het land aanzienlijke extra middelen en expertise oplevert. Voorts hebben de EU en Oezbekistan op 21 november in Brussel een steunpakket ter waarde van € 25 miljoen ondertekend voor plattelands­ontwikkeling in Oezbekistan.

Oezbekistan toonde veel belangstelling voor de voorbereiding van een nieuwe EU-strategie voor Centraal-Azië en voor uitvoering van de EU-strategie inzake het verbinden van Europa en Azië die in oktober door de EU is vastgesteld. Beide thema’s staan ook op de agenda van de ministeriële bijeenkomst van de EU en Centraal-Azië op 23 november 2018 in Brussel.

De Samenwerkingsraad was verheugd over de bemoedigende vooruitzichten voor verdere grensoverschrijdende samenwerking in de regio en daarbuiten. Oezbekistans inspanningen om bij te dragen tot vrede en stabiliteit in Afghanistan werden voor het voetlicht gebracht, met name de conferentie over Afghanistan in Tasjkent in maart 2018 en de follow-up daarvan. De Samenwerkingsraad wisselde ook van gedachten over andere politieke en veiligheids­kwesties die momenteel aan de orde zijn.

De zitting werd dit jaar voorgezeten door Abdulaziz Kamilov, Minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Oezbekistan. De EU-delegatie werd geleid door Karin Kneissl, Oostenrijks Minister van Europese Zaken, Integratie en Buitenlandse Zaken, namens Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

EU-delegatie in Oezbekistan (EDEO)

EU en Oezbekistan ondertekenen steunpakket ter waarde van € 25 miljoen voor plattelands­ontwikkeling in Oezbekistan (persbericht Europese Commissie, 21/11/2018)

Informatie over de zitting

Brussel

22 november 2018