European Defence Fund: Council adopts its position

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 november 2018.

De EU i wil werken aan een sterkere internationale concurrentiepositie en innovatiecapaciteit van de industriële en technologische defensiebasis van de Unie. Op 19 november 2018 heeft de Raad i zijn standpunt (een partiële algemene oriëntatie) bepaald over het Europees Defensiefonds, dat was voorgesteld door de Europese Commissie i in samenhang met het meerjarig financieel kader (MFK) voor 2021-2027.

Op 13 juni 2018 had de Commissie haar voorstel voor een verordening tot oprichting van het Europees Defensiefonds ingediend als onderdeel van het nieuwe MFK, met een voorgesteld budget van € 13 miljard. Het Europees Defensiefonds moet innovatie bevorderen en schaalvoordelen bij defensieonderzoek en in de industriële ontwikkelingsfase creëren door steun voor gezamenlijke projecten.

In zijn partiële algemene oriëntatie schaart de Raad zich in grote lijnen achter het Commissievoorstel. Meer bepaald stemt de Raad in met de overkoepelende doelstellingen en de structuur van het fonds, alsook met het voornemen om te investeren in disruptieve technologieën. De punten die de Raad nader wenst te preciseren, houden verband met de vraag welke entiteiten in aanmerking komen voor subsidies en wie eigenaar is van de resultaten. Ook wil de Raad meer duidelijkheid omtrent de toekenningsprocedures en -criteria en omtrent de bepalingen voor het aandeel van de indirecte kosten dat door het fonds gedragen zal worden; dit is een belangrijke factor om het fonds aantrekkelijker te maken voor het bedrijfsleven. De Raad benadrukt voorts dat speciale aandacht uitgaat naar kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en midcaps in de Unie.

De vandaag aangenomen oriëntatie draagt het label "partieel" omdat de financiële en andere horizontale aspecten van het fonds pas kunnen worden ingevuld zodra er een algemeen akkoord is over het volgend meerjarig financieel kader van de Unie.

Achtergrond

Eerder dit jaar hebben de Raad en het Europees Parlement i het industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie (EDIDP) ingesteld, nog binnen het huidige MFK en met een begroting van in totaal € 500 miljoen. Ook het EDIDP dient op samenwerking gebaseerde projecten voor de ontwikkeling van defensievermogens te bevorderen en het concurrentie- en innovatievermogen van de defensie-industrie van de Unie te versterken.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF

Buitenlandse zaken en internationale betrekkingen


1.

Relevante EU dossiers