Toelichting op het partnerschap van de Europese Unie met India

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 20 november 2018.

Vragen en antwoorden

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van de gezamenlijke mededeling?

De gezamenlijke mededeling zal het strategische partnerschap tussen de EU en India versterken door de nadruk te leggen op duurzame modernisering en gezamenlijke antwoorden op mondiale en regionale vraagstukken. Het partnerschap zal de komende tien jaar dienen als coherent platform om de EU-belangen te behartigen en de benadering van India door de EU te verbeteren. Er wordt naar gestreefd zo veel mogelijk kansen te creëren op het gebied van handel, investeringen, uitwisselingen tussen mensen, buitenlands beleid en veiligheid, en mondiale governance, met name door synergie en samenhang in het optreden van de EU en haar lidstaten.

  • Benutting van het volledige potentieel van het strategische partnerschap tussen de EU en India.
  • Opbouw van een sterk partnerschap voor duurzame modernisering, dat aan beide partijen ten goede komt.
  • Bundeling van krachten om een op regels gebaseerde wereldorde te consolideren die draait om multilateralisme, met de VN en de WTO als spil.
  • Ontwikkeling van een gezamenlijke aanpak op multilateraal niveau om wereldwijde problemen aan te pakken en versterking van de coördinatie.
  • Gemeenschappelijke antwoorden zoeken op bedreigingen van de veiligheid en regionale vraagstukken.

Waarom wordt deze gezamenlijke mededeling nu gepresenteerd?

De al lang bestaande betrekkingen tussen de EU en India zijn gebaseerd op de samenwerkingsovereenkomst uit 1994. De laatste mededeling van de Commissie over India dateert van 2004, toen het strategische partnerschap werd vastgesteld. Het partnerschap heeft zich ontwikkeld en de afgelopen twee jaar is de betrokkenheid van beide partijen toegenomen. Tijdens de top in 2016 werd een ambitieuze actieagenda voor 2020 vastgesteld en in oktober 2017 kwamen de partijen een gezamenlijke visie op mondiale governance, gedeelde waarden en beginselen overeen. We kunnen dus spreken van een positieve impuls om onze betrekkingen met India te bekrachtigen.

Welke plannen heeft de EU wat betreft de ontwikkeling van de samenwerking met India op het gebied van het buitenlands beleid?

Onder de vele partners van de EU neemt India een belangrijke plaats in, met name in het consolideren van de betrokkenheid van de EU in en met Azië. Gezien de ontwikkeling van zijn economie en zijn capaciteit op het gebied van diplomatie en defensie zal het belang van India op het internationale toneel, en daarmee zijn belang voor de EU, blijven toenemen. Het politieke overleg tussen de EU en India is de afgelopen jaren al aanzienlijk verdiept en verbreed, maar er kan meer worden samengewerkt om te zorgen voor regionale stabiliteit en beheer van mondiale crises.

Ten aanzien van veel mondiale, internationale en regionale vraagstukken lopen de standpunten en doelstellingen van de EU en India duidelijk parallel. Zo houden beide partijen vast aan de voortzetting van de volledige en doeltreffende uitvoering van het kernakkoord met Iran en werken wij nauw samen om vrede en ontwikkeling te bewerkstelligen in Afghanistan en bij de aanpak van de recente crisis op de Malediven. De EU wil deze positieve betrokkenheid uitbreiden en beter samenwerken aan andere vraagstukken in Afrika en het Midden-Oosten, op basis van gedeelde belangen, beginselen en waarden. De EU streeft naar meer gestructureerd en regelmatig overleg in multilaterale fora en uitwisselingen over de opkomende regionale structuren in Azië.

Hoe wil de EU de samenwerking met India op het gebied van veiligheid bevorderen?

De samenwerking op het gebied van veiligheid richt zich op de veiligheid en het welzijn van onze burgers. Terroristische aanslagen op Europese of Indiase bodem mogen onze gehechtheid aan tolerantie en diversiteit niet aan het wankelen brengen. Om deze groeiende dreiging het hoofd te bieden onderzoeken de EU en India daarentegen de mogelijkheden voor programma's om radicalisering doeltreffend tegen te gaan, terroristische en extremistische content op internet te verwijderen, beter samen te werken bij de samenstelling van de terreurlijst, de doeltreffendheid van sancties te vergroten en financiering van terrorisme te blokkeren.

Nu informatietechnologie zich heeft uitgebreid tot alle aspecten van ons leven, wordt cyberbeveiliging steeds belangrijker. Cyberrisico's vormen een van de grootste bedreigingen voor de nationale en mondiale veiligheid en op korte tot middellange termijn nemen deze risico's waarschijnlijk nog toe. De EU en India kunnen veel van elkaar leren wat betreft de bescherming van kritieke infrastructuur en het vaststellen van internationale regels voor de cyberruimte. Onze politiële en justitiële instanties moeten nauwer gaan samenwerken om de activiteiten van cybercriminelen te bestrijden die zowel in de EU als in India actief zijn.

De EU en India zijn er sterk van overtuigd dat non-proliferatie en ontwapening noodzakelijk zijn voor het behoud van de wereldwijde veiligheid en zij pleiten voor internationale regelingen inzake de controle op rakettechnologie en de verspreiding van massavernietigingswapens.

Maritieme veiligheid is een ander terrein van gemeenschappelijk belang, dat zeer veel mogelijkheden biedt voor samenwerking, met name in de Indische Oceaan. De EU en de India hebben samen piraterij bestreden in de Indische Oceaan en de EU zou graag zien dat India meedoet aan de escortering van transporten van het Wereldvoedselprogramma voor de kust van Somalië. De EU en India zouden hun krachten moeten bundelen ter bevordering van het VN-Verdrag inzake het recht van de zee, als basis voor oceaangovernance, en nauwer moeten samenwerken op het gebied van maritiem toezicht.

Gezien de belangrijke stappen die de EU onlangs heeft gezet om haar vermogen tot optreden als speler op veiligheidsgebied te vergroten, streeft zij naar bevordering van de algemene samenwerking met partners in Azië, en met India in het bijzonder. In dit verband wil de EU contacten tot stand brengen tussen de strijdkrachten om concrete mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Hoe ver staat het met de betrekkingen tussen de EU en India op het gebied van handel en investeringen?

India is een belangrijke handelspartner voor de EU en een opkomende economische wereldmacht. De Indiase economie is de snelst groeiende grote economie, met jaarlijkse groeicijfers van ongeveer 7% Terwijl de EU in 2017 de voornaamste handelspartner van India was, kwam India op de negende plaats als handelspartner van de EU, met € 86 miljard aan handel in goederen en € 29 miljard aan diensten.

De EU is een van de grootste investeerders in India, met een totale portefeuille van meer dan € 72 miljard. India is ook steeds actiever als investeerder in de EU, met € 4,9 miljard in 2016.

Bijna 6 000 Europese bedrijven zijn aanwezig in India en bieden gezamenlijk directe werkgelegenheid aan 1,2 miljoen mensen en indirect nog eens aan 5 miljoen mensen.

Het volledige potentieel van de handels- en investeringsbetrekkingen tussen de EU en India wordt echter nog lang niet benut. Daarom streeft de EU naar brede, evenwichtige overeenkomsten inzake handel en investeringen met India, alsmede naar liberalisering van de handel, eerlijke toegang tot de markt en een voorspelbaar investeringsklimaat.

Waarom wil de EU meer investeren in de duurzame modernisering van India?

De EU biedt goede mogelijkheden voor het delen van technologie en knowhow en voor synergie op hoog niveau in sectoren waarin EU-bedrijven wereldleider zijn, zoals infrastructuur, vervoer, telecommunicatie en basisindustrie. Deze schat aan kennis en ervaring maakt dat de EU India veel te bieden heeft in zijn proces van groei en modernisering, en creëert ook weer nieuwe zakelijke kansen.

Door samenwerking op het gebied van klimaatverandering, milieu, groene energie en urbanisatie kunnen de EU en India zowel aan nationale doelstellingen als aan internationale verbintenissen voldoen. De EU wil ook meer samenwerken met India om inclusiviteit en gelijkheid te bevorderen, bijvoorbeeld via digitalisering.

De EU pleit voor een grotere rol voor de Europese Investeringsbank (EIB) in de financiering van de initiatieven van India op het gebied van duurzame modernisering. De EIB heeft tot nu toe € 2,5 miljard geïnvesteerd in Indiase projecten op het gebied van infrastructuur, hernieuwbare energie en klimaat.

Waarom wordt in de gezamenlijke mededeling opgeroepen tot een connectiviteitspartnerschap met India?

De EU heeft in oktober 2018 haar strategie voor het versterken van de banden tussen Europa en Azië gepresenteerd. Daarin wordt opgeroepen tot meer samenwerking met de partners - in de buurlanden van de EU, in Azië en daarbuiten - om de connectiviteit te verbeteren en aanvullende en gemeenschappelijke oplossingen te zoeken. De EU heeft een heldere visie op connectiviteit: connectiviteit moet budgettair, ecologisch, sociaal en economisch houdbaar zijn; connectiviteit moet breed van opzet zijn en sectoren en financiële kaders overstijgen; connectiviteit moet zijn gebaseerd op regels.

Tijdens de top van 2017 kwamen de EU en India tot een gemeenschappelijk standpunt inzake connectiviteit, waarin zij erkennen dat initiatieven op het gebied van connectiviteit moeten worden gebaseerd op universeel erkende internationale normen, goed bestuur, de rechtsstaat, openheid, transparantie en gelijkheid en de beginselen in acht moeten nemen van financiële verantwoordelijkheid, verantwoorde schuldfinanciering, evenwichtige milieubescherming, milieubehoud en sociale duurzaamheid.

Gezien de mate van consensus over dit thema is India een prioritair land voor een connectiviteitspartnerschap.

Waarom is India een belangrijke partner op het gebied van onderzoek en innovatie?

De EU en India hebben dezelfde visie op de rol van onderzoek en innovatie: ondersteuning van economische ontwikkeling, scheppen van werkgelegenheid en versterking van het vermogen om mondiale maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, met name op het gebied van ICT, gezondheidszorg, klimaatverandering, energie, voedselzekerheid of slimme steden.

India beschikt over belangrijke expertisecentra en een aanzienlijke talentenpool, en zou samen met de EU een grote bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van mondiale problemen. De EU werkt met India samen via het kaderprogramma voor onderzoek en ontwikkeling, Horizon 2020. Indiase onderzoekers krijgen subsidies van de Europese Onderzoeksraad of een Marie Skłodowska-Curie-beurs. Er is een cofinancieringsmechanisme opgezet voor Indiase deelnemers aan Horizon 2020-projecten.

Met gezamenlijke initiatieven wordt getracht concrete oplossingen uit te werken voor gemeenschappelijke maatschappelijke vraagstukken. Een voorbeeld van geslaagde samenwerking is het vlaggenschipinitiatief op het gebied van water (€ 30 miljoen).

India heeft ook indrukwekkende ecosystemen voor startende ondernemingen. De EU stimuleert netwerken tussen innovatoren, startende ondernemingen en starterscentra, onder andere door gezamenlijke online- en offlineplatformen.

Hoe werkt de EU samen met India op het gebied van schone energie en klimaatverandering?

De EU en India hebben allebei het klimaatverdrag van Parijs geratificeerd en hebben zich ertoe verbonden dit uit te voeren. Binnen het veranderende internationale landschap kunnen India en de EU het voortouw nemen en de toezeggingen die zij in Parijs hebben gedaan, gestand doen.

De EU en India hebben in 2016 een partnerschap voor schone energie en het klimaat ingesteld om een toekomst met schone energie voor India te verwezenlijken en het klimaatverdrag van Parijs uit te voeren. Het partnerschap omvat concrete activiteiten in de praktijk op het gebied van onder andere hernieuwbare energie, energiezuinigheid en slimme energienetten. Zo krijgt de Indiase regering technische bijstand om de eerste offshorewindenergie-installatie in India te ontwikkelen en het programma voor zonneparken uit te voeren De EU financiert ook technische bijstand voor de uitvoering van de bouwvoorschriften voor energiebesparing.

De EU stimuleert groene investeringen via gecombineerde financiering (blending). Projecten die worden gefinancierd in het kader van de Investeringsfaciliteit voor Azië, ondersteunen duurzame woningbouw en mobiliteit in steden. Met het elektrificatiefinancieringsinitiatief wordt de particuliere sector aangemoedigd te investeren in duurzame energie door risicoverlaging en terugvorderingsregelingen.

Hoe zal de EU op multilateraal niveau samenwerken met India?

De EU en India zijn beiden groot voorstander van de op regels gebaseerde wereldorde, die draait om multilateralisme, met de VN en de WTO als spil. In de huidige internationale context zal de EU deze belangrijke consensus met India verder uitbouwen om coördinatie te ontwikkelen op multilateraal niveau, met name de VN, de G20 en de WTO. Het hoofddoel daarvan is om multilaterale oplossingen te ontwikkelen en problemen op het gebied van internationale veiligheid, wereldwijde economische stabiliteit en groei aan te pakken.

Wat wil de EU bereiken met de samenwerking op het gebied van gegevensbescherming?

Meer convergentie tussen onze systemen zou grote voordelen kunnen hebben voor onze economieën, met name om handelsstromen waarbij de overdracht van persoonsgegevens een steeds grotere rol speelt, te vergemakkelijken en tegelijk een hoog niveau van bescherming van persoonsgegevens te waarborgen.

De EU steunt de hervorming van de gegevensbeschermingswetgeving in India, die ook betrekking heeft op buitenlandse operatoren. Met de nieuwe wet voegt India zich bij de trend naar mondiale convergentie op dit gebied. Door een hoog niveau van gegevensbescherming te onderschrijven geeft India als leidende wereldeconomie en de grootste democratie ter wereld een cruciaal signaal op een moment waarop de roep om internationale privacynormen toeneemt.

Als de wet wordt aangenomen, zou deze zeker bijdragen aan de vergemakkelijking van de gegevensstromen tussen de EU en India en de weg vrijmaken voor een eventuele adequaatheidsdialoog.

Meer informatie

Gezamenlijke mededeling: Elementen voor een EU-strategie inzake India

Persbericht: EU geeft vorm aan haar ambitieuze strategie ten aanzien van India

Factsheet: Een nieuwe EU-strategie ten aanzien van India

Website: delegatie van de Europese Unie in India

MEMO/18/6483

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail