EU geeft vorm aan haar ambitieuze strategie ten aanzien van India

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 20 november 2018.

De Europese Commissie i en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid hebben vandaag een gezamenlijke mededeling aangenomen over de visie van de EU op een strategie ter versterking van de samenwerking en het partnerschap met India.

Deze gezamenlijke mededeling vervangt de vorige mededeling van de Commissie over India van 2004 en erkent dat India heeft zich ontwikkeld tot de snelst groeiende grote economie en een belangrijke geopolitieke speler. De mededeling beoogt het strategische partnerschap tussen de EU en India te bevorderen door de nadruk te leggen op duurzame modernisering en gezamenlijke antwoorden op mondiale en regionale vraagstukken. De mededeling beoogt voorts de doeltreffendheid van het externe optreden van de EU te versterken en strookt met de uitvoering van de integrale strategie.

Deze gezamenlijke mededeling over elementen voor een EU-strategie ten aanzien van India is online beschikbaar.

"India is een belangrijke speler is in onze onderling verbonden wereld", aldus hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini i. "Wij willen onze politieke, economische en intermenselijke banden met India verder aanhalen om samen mondiale problemen aan te pakken, samen de economische groei te stimuleren en samen de zakelijke kansen te vergroten. De EU en India zijn vastbesloten de kans te grijpen om te streven naar doeltreffende multilaterale oplossingen wanneer vrede en stabiliteit in gevaar zijn."

Veiligheid door een op regels gebaseerde wereldorde

Als opkomende wereldmacht speelt India een belangrijke rol in de huidige multipolaire wereld. Om de op regels gebaseerde wereldorde te handhaven is het dus essentieel dat de EU en India inzetten op doeltreffend multilateralisme en mondiale economische governance. De EU zal ernaar streven de dialoog over multilaterale vraagstukken te versterken en haar standpunten te coördineren met India. De samenwerking in het kader van de Verenigde Naties, de WTO en de G20 heeft in dat verband prioriteit.

De EU en India hebben gemeenschappelijke waarden en bevorderen beide de internationale vrede en stabiliteit. De EU zal zich inspannen om India te betrekken bij de bevordering van de gezamenlijke mondiale agenda inzake mensenrechten en democratie, gegevensbescherming, gendergelijkheid en vrouwenemancipatie en de integratie van jongeren. Ook verbetering van de coördinatie op humanitair gebied en ontwikkeling van gezamenlijke acties op het gebied van voedselzekerheid en rampenhulp zouden een duidelijke meerwaarde hebben.

De EU zal regelmatige uitwisselingen en coördinatie met India nastreven over belangrijke kwesties van buitenlands beleid. De samenwerking op het gebied van het veiligheids- en defensiebeleid zal worden versterkt om samen onder meer actie te ondernemen op het gebied van terrorisme, cyberbeveiliging, hybride bedreigingen en maritieme veiligheid. Er zal ook samenwerking worden opgebouwd op het gebied van crisisbeheersing, inclusief tussen de strijdkrachten.

Welvaart door duurzame modernisering

De EU is een natuurlijke partner om de duurzame groei van India te ondersteunen.

De expertise en technologie van de EU op het gebied van de ontwikkeling van duurzame infrastructuur, regelgevingskaders op het gebied van vervoer, circulaire economie, milieubescherming en digitalisering zullen de overgang van India naar een hulpbronnenefficiënte economie verder ondersteunen en de mondiale connectiviteit vergroten. Ondernemingen zullen kunnen profiteren van nieuwe zakelijke en investeringsmogelijkheden.

De EU en India kunnen samen meer doen om mondiale vraagstukken aan te pakken, zoals klimaatverandering, milieubescherming, duurzame ontwikkeling, oceaangovernance en doeltreffende uitvoering van de overeenkomst van Parijs. De EU zal zorgen voor coördinatie met India op multilateraal niveau. Wij zullen de internationale alliantie voor zonne-energie blijven steunen en samenwerken om de overgang naar schone energie te vergemakkelijken en de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling te verwezenlijken, onder meer door nauwere samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie.

De EU zal blijven samenwerken met India aan uitgebreide en evenwichtige overeenkomsten inzake handel en investeringen en een op regels gebaseerd mondiaal handelsstelsel steunen. De EU zal alle beschikbare kanalen en fora gebruiken om te zorgen voor een eerlijke toegang tot de markt en voorspelbare investeringsvoorwaarden, teneinde de handel en investeringen te stimuleren en het potentieel van de twee economieën te benutten. De blendingfaciliteiten van de EU zullen investeringen met een duurzaam effect stimuleren.

Talent en innovatie zal ook een van de prioriteiten van het optreden van de EU zijn. De EU zal met India samenwerken om de wederzijdse mobiliteit van studenten en onderzoekers te bevorderen en netwerken van vernieuwers en start-ups te consolideren. Voorts zal de EU streven naar wederzijdse erkenning van kwalificaties en uitwisselingen tussen de respectieve culturele sectoren steunen. De EU zal India betrekken bij kwesties inzake legale en irreguliere migratie, door de bestaande instrumenten ten volle te benutten.

Meer eensgezindheid in en stroomlijning van de aanpak ten aanzien van India

De EU zal streven naar meer coördinatie tussen haar eigen initiatieven en die van haar lidstaten met betrekking tot India. De EU en haar lidstaten zullen samenwerken om in India te zorgen voor een beter begrip van de EU. Zij zullen zich inspannen om de publieke diplomatie van de EU doeltreffender te maken.

De EU zal zich inzetten voor een strategisch gebruik van haar financieringsinstrumenten. Het aantal programma's voor uitwisselingen en dialogen van Indiase diplomaten en deskundigen zal flink worden opgevoerd om wederzijds begrip te kweken.

Ten slotte wordt in de gezamenlijke mededeling voorgesteld dat de EU de mogelijkheid overweegt om met India te onderhandelen over een strategische partnerschapsovereenkomst, teneinde de samenwerkingsovereenkomst van 1994 te actualiseren.

Achtergrondinformatie

De gezamenlijke mededeling van de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid levert de elementen voor een strategie van de EU ten aanzien van India die gericht is op het opbouwen van een partnerschap voor duurzame modernisering en de op regels gebaseerde wereldorde.

De in de gezamenlijke mededeling gedane voorstellen worden nu besproken in het Europees Parlement en de Raad.

Meer informatie

Gezamenlijke mededeling: elementen voor een EU-strategie ten aanzien van India

Nota: toelichting op het partnerschap van de Europese Unie met India

Factsheet: een nieuwe EU-strategie ten aanzien van India

Website: delegatie van de Europese Unie in India

IP/18/6481

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail