Raad Algemene Zaken (art. 50), 19 november 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 november 2018, 14:30.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken (art. 50) van 19 november 2018 in Brussel

Voornaamste resultaten

De Raad bereidde in EU‑27-samenstelling de buitengewone Europese Raad (art. 50) op zondag 25 november 2018 voor. Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU, gaf de ministers de stand van zaken.

Terugtrekkingsakkoord

Ter voorbereiding van de top wisselden de ministers van gedachten over het ontwerp­terugtrekkings­akkoord voor de brexit, dat op 14 november 2018 door de onderhandelaars werd gepresenteerd en bekendgemaakt. Deze tekst is door de onderhandelaars van beide zijden, de EU en het VK, goedgekeurd.

Ontwerpakkoord over de terugtrekking van het VK uit de EU, zoals overeengekomen op het niveau van de onderhandelaars op 14 november 2018

De onderhandelaars van de EU en het VK hebben een akkoord bereikt over alle aspecten van de terugtrekking van het VK, inclusief de rechten van de burgers. Door de bank genomen is het een billijk compromis. Beide zijden zijn elkaar tegemoet gekomen. Scheiden is nooit gemakkelijk, maar het is altijd beter als men het als vrienden doet. Dat biedt ook de beste kansen op een goede verstandhouding in de toekomst. Wij blijven het VK nog vele jaren zien als een sleutelpartner op alle terreinen.

Gernot Blümel, Oostenrijks Minister voor de EU en van Kunst, Cultuur en Media

Politieke verklaring over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK

De ministers bespraken ook de grote lijnen van een politieke verklaring over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK. Deze werden op 14 november 2018 door de onderhandelaars gepresenteerd, samen met het ontwerpterugtrekkingsakkoord. De grote lijnen dienen als basis voor de definitieve tekst van de politieke verklaring waarover momenteel met het VK wordt onderhandeld. Deze verklaring zal worden gehecht aan het terugtrekkingsakkoord, dat ernaar zal verwijzen.

De ministers gaven de hoofdonderhandelaar sturing voor de besprekingen over de politieke verklaring, waarbij zij herinnerden aan de standpunten van de EU‑27 die al opgenomen werden in de richtsnoeren van de Europese Raad (art. 50), met name die van maart 2018.

Grote lijnen van de politieke verklaring voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK, zoals overeengekomen op het niveau van de onderhandelaars op 14 november 2018

Buitengewone bijeenkomst van de Europese Raad (art. 50)

Op zondag 25 november 2018 zullen de leiders van EU‑27 naar verwachting hun goedkeuring geven aan het terugtrekkingsakkoord voor de brexit en aan de politieke verklaring over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK.

Brexit ­ achtergrondinformatie en volledige tijdlijn

Buitengewone Europese Raad (art. 50)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3656

Brussel

19 november 2018

08:30

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van deelnemers Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN