Raad Buitenlandse Zaken (Handel), 9 november 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 9 november 2018, 15:30.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken (Handel) van 9 november 2018 in Brussel

Voornaamste resultaten

Modernisering WTO

Ruim 20 jaar lang heeft de WTO een belangrijke rol gespeeld bij het creëren van een welvarende, vreedzame en voorspelbare economische orde. Maar de afgelopen jaren is de wereld veel veranderd en heeft de WTO geen gelijke tred gehouden. Daarom wil de EU de impasse rond de WTO doorbreken en dringt zij aan op een ambitieuze agenda waarbij een hervormde en gemoderniseerde WTO centraal blijft staan in een op regels gebaseerd multilateraal stelsel.

Margarete Schramböck, Oostenrijks Minister van Digitalisering en Economische Zaken en voorzitter van de Raad

De Raad besprak de lopende werkzaamheden met betrekking tot de modernisering van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De Commissie briefte de ministers over de jongste ontwikkelingen inzake haar initiatief voor het ontwikkelen en bevorderen van een alomvattende EU-aanpak, gericht op herziening van de belangrijkste functies van de organisatie: regelgeving, toezicht en geschillenbeslechting.

De ministers spraken hun krachtige steun uit voor de inspanningen van de Commissie om de samenwerking binnen het multilaterale kader een nieuw elan te geven. Zij drongen aan op een ambitieuze en snelle hervorming van de werking van de WTO-beroepsinstantie om aldus de impasse rond de procedure voor de benoeming van nieuwe rechters te doorbreken. Zij waren tevens ingenomen met het recente gezamenlijke voorstel van de EU, Japan en de VS om de naleving te verbeteren waar het gaat om de kennisgeving van handelsmaatregelen bij de leden.

De Raad spoorde de Commissie aan om met belangrijke partners en andere WTO-lidstaten te blijven werken aan de hervorming van de organisatie.

Conceptnota van de Commissie over de modernisering van de WTO

Betrekkingen met belangrijke handelspartners

De Raad besprak de stand van een aantal belangrijke bilaterale onderhandelingen, met name met de Mercosur, Indonesië, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland, China en Tunesië. Ook werd de Raad geïnformeerd over de vorderingen met de besprekingen over het project inzake een multilateraal investeringsgerecht en over de mogelijke toetreding van de EU tot het Verdrag van Mauritius inzake transparantie.

De ministers herhaalden hun engagement voor vrije en eerlijke handel en hun steun voor een positieve handelsagenda. Zij riepen de Commissie op haar inspanningen voort te zetten om tot een tijdig en evenwichtig resultaat voor alle lopende onderhandelingen te komen.

De Raad nam nota van de recente aanneming van voorstellen van de Commissie voor de ondertekening en de sluiting van handels- en investeringsovereenkomsten met Vietnam. De voorbereidende Raadsinstanties zijn reeds begonnen met de bestudering van beide overeenkomsten.

Voorts heeft de Commissie haar tweede verslag over de uitvoering van vrijhandelsovereenkomsten gepresenteerd, dat de aandacht vestigt op de positieve gevolgen ervan voor de uitvoer en de economische groei van de EU. Volgens de Commissie blijken de vrijhandelsovereenkomsten, die nu ongeveer 70 markten over de hele wereld bestrijken, doeltreffend te zijn bij het wegnemen van handelsbelemmeringen en de bevordering van strenge arbeids- en milieubescherming. De ministers juichten het verslag toe en herhaalden dat zij willen dat op de uitvoering van vrijhandelsovereenkomsten wordt toegezien.

Verslag van de Commissie over de uitvoering van vrijhandelsovereenkomsten

EU‑handelsovereenkomsten (achtergrondinformatie)

Andere agendapunten

De ministers kregen tevens een stand van zaken van de onderhandelingen met het Europees Parlement over de verordeningen inzake de screening van buitenlandse directe investeringen en horizontale bilaterale vrijwaringsmaatregelen.

Tijdens de lunch bespraken de ministers de ontwikkelingen in de handelsbetrekkingen van de EU met de Verenigde Staten.

De Raad heeft zonder debat een verordening aangenomen om de belemmeringen voor het vrije verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens weg te nemen en de IT-architectuur op het gebied van justitie en binnenlandse zaken te versterken. Zij gaven ook groen licht voor de verplaatsing, na de brexit, van het Europees Geneesmiddelenbureau en de Europese Bankautoriteit naar respectievelijk Amsterdam en Parijs.

Bilaterale vrijwaringsmaatregelen in handelsovereenkomsten: Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 24/10/2018)

Handelsbetrekkingen EU‑VS (achtergrondinformatie - infographic)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3647

9 november 2018

Vooraf (documenten)

Indicatief programma

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers