Raad Economische en Financiële Zaken, 6 november 2018 - Voornaamste resultaten
Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 6 november 2018 in Brussel
Voornaamste resultaten
Digitale belasting
We moeten onze regels aanpassen aan de digitale transformatie van de economie en digitale bedrijven moeten een billijk bedrag aan belasting betalen. Het voorzitterschap wil uiterlijk eind dit jaar concrete resultaten boeken. Er rest ons weinig tijd, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons met de nodige politieke wil kan lukken.
Hartwig Löger, Oostenrijks Minister van Financiën en voorzitter van de Raad Ecofin
De ministers hielden een oriënterend debat over het voorstel voor een digitaledienstenbelasting. Het debat was toegespitst op 2 kernpunten van het Commissievoorstel: de reikwijdte van belastbare diensten en de bepaling inzake het verstrijken van de richtlijn, de zogenoemde "horizonbepaling".
Wat die bepaling betreft, waren alle lidstaten het erover eens dat de richtlijn moet verstrijken zodra er op OESO-niveau een alomvattende oplossing voor het belasten van de digitale economie is.
Hoewel het voorstel grondig is besproken op technisch niveau en er op een aantal punten vooruitgang is geboekt, zoals definities, belastinginning en administratieve samenwerking, blijven de lidstaten nog van mening verschillen over een aantal andere punten, zoals de exacte reikwijdte van diensten waarvoor de toekomstige belasting zou gelden.
Het voorzitterschap concludeerde dat verdere technische werkzaamheden nodig zijn om tijdens de Raadszitting op 4 december tot een akkoord te komen.
Klimaatfinanciering
De Raad nam conclusies over de financiële aspecten van klimaatverandering aan in de aanloop naar de CoP24 over klimaatverandering die van 3 tot en met 14 december in Katowice (Polen) zal worden gehouden.
In de ontwerpconclusies wordt opgeroepen tot snelle en ambitieuze vooruitgang om ervoor te zorgen dat de geldstromen de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs weerspiegelen. Ook wordt gewezen op het belang van koolstofbeprijzing voor het verleggen van de geldstromen naar groene en duurzame investeringen.
De EU en haar lidstaten willen hun financiële bijdrage opvoeren om ontwikkelingslanden te helpen bij het uitvoeren van de Overeenkomst van Parijs. Zij blijven de grootste donor van publieke klimaatfinanciering, met een totale bijdrage van € 20,4 miljard in 2017.
Conclusies van de Raad over klimaatfinanciering in de aanloop naar de CoP24, 06/11/2018
De Raad heeft voorts:
de uitvoering van de EU-begroting in 2017 besproken op basis van het verslag van de Rekenkamer
een richtlijn aangenomen waardoor de btw-regels voor elektronische en fysieke publicaties op elkaar kunnen worden afgestemd. Voortaan zullen de lidstaten verlaagde of sterk verlaagde btw‑tarieven of zelfs een nultarief ook kunnen toepassen op elektronische publicaties
Namibië geschrapt van de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden
conclusies aangenomen over EU-statistieken.
Conclusies van de Raad over EU-statistieken, 06/11/2018
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3646
Brussel
6 november 2018
Vooraf (documenten)
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: