Militair Comité van de Europese Unie (EUMC), chefs Defensie van de EU, 24-25 oktober 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 26 oktober 2018, 15:11.

Voornaamste resultaten

Het Militair Comité van de Europese Unie kwam op 24 en 25 oktober 2018 bijeen op het niveau van de chefs Defensie van de EU. De vergadering werd voorgezeten door generaal Michail Kostarakos, de vaste voorzitter van het Comité.

Op 25 oktober sprak de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini i, de chefs Defensie van de EU toe.

De chefs Defensie van de EU bespraken de militaire GBVB-operaties en -missies van de EU.

Samen met generaal Sir Stuart Peach, de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, debatteerden zij ook over de samenwerking tussen de EU en de NAVO. In dat verband kregen zij actuele informatie, onder meer over militaire mobiliteit en hybride en cyberdreigingen.

Daarnaast richtten de chefs Defensie van de EU hun aandacht op de samenwerking met hun collega's uit Albanië, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Servië, Montenegro, Vietnam en de Republiek Korea. Het accent lag daarbij op het partnerschap met de EU en de deelname aan operaties en missies.

De chefs Defensie van de EU spraken ook over de proefrun van de gecoördineerde jaarlijkse evaluatie inzake defensie (CARD), en over voorstellen voor de tweede fase van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO). Zij werden tevens geïnformeerd over het Europees Defensiefonds (EDF).

Ten slotte bogen de chefs zich over de toekomstige commando- en controlestructuur van de EU en over de migratiesituatie.

Aan het einde van de bijeenkomst vond een ceremonie plaats voor de functieoverdracht tussen generaal Michail Kostarakos en de nieuwe vaste voorzitter van het Comité, generaal Claudio Graziano.

Zie ook

Vorige bijeenkomst van het Militair Comité van de Europese Unie (EUMC), chefs Defensie van de EU, 15/05/2018

Meer informatie over het Militair Comité van de Europese Unie (EUMC)

Website van het Militair Comité van de Europese Unie (EUMC)

Informatie over de zitting

Zitting nr. CHOD24102018

Brussel

24/10/2018