Opening - Overlijdens van journalisten moeten grondig worden onderzocht

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 23 oktober 2018.

Voorzitter Tajani i riep bij de opening van de plenaire zitting op tot een internationaal onderzoek naar de dood van journalist en schrijver Jamal Khashoggi.

"Dit Parlement zal altijd op de barricaden staan om journalisten en persvrijheid te beschermen", zei de voorzitter Tajani. Hij riep op tot een grondig, internationaal onderzoek om de omstandigheden waarin journalist en schrijver Jamal Khashoggi omkwam. Het Parlement vraagt de Saoedische overheid om de daders van deze gruwelijke misdaad op te sporen en te straffen.

De Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia werd - een jaar na haar dood - herdacht.

Voorzitter Tajani betuigde zijn medeleven met de slachtoffers van de recente overstromingen in Frankrijk, Spanje en Italië.

Namens het Parlement condoleerde hij ook de families van de slachtoffers van de aanvallen om kiesbureaus in Afghanistan.

Agendawijzigingen

Dinsdag

  • De titel van de verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid wordt gewijzigd van 'De verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi' in 'De moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel'.
  • Verklaringen van de Commissie en de Raad over het Cum Ex-schandaal worden in de namiddag als tweede punt op de agenda toegevoegd. Het debat zal leiden tot een resolutie waarover gestemd wordt tijdens een van de eerstvolgende zittingen.
  • De verklaringen van de Commissie en de Raad over 'Noodzaak van een allesomvattend mechanisme voor democratie, rechtsstaat en grondrechten' in de namiddag als vijfde punt op de agenda toegevoegd. Het debat zal leiden tot een resolutie waarover gestemd wordt tijdens de november-zitting.

Donderdag

  • De mondelingen vraag 'Eerlijke markt voor de industrie' wordt vervangen door een verklaring van de Commissie met dezelfde titel.

Verzoeken van parlementscommissies om onderhandelingen met Raad en Commissie aan te vatten

De beslissingen van de parlementscommissies om inter-institutionele onderhandelingen aan te vatten (regel 69c) zijn gepubliceerd op de website van de plenaire zitting.

Indien er voor dinsdagavond middernacht geen verzoek is om hierover te stemmen, kan de parlementscommissie de onderhandelingen aanvatten.