Top EU-Republiek Korea: Voortbouwen op een gevestigd partnerschap

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 19 oktober 2018.

De negende top EU-Republiek Korea vond op 19 oktober in Brussel plaats. De top werd gehouden tegen de achtergrond van het 55-jarig bestaan van diplomatieke betrekkingen tussen de EU en de Republiek Korea en vormde de aanzet voor een verdere versterking van de bilaterale banden.

Jean-Claude Juncker i, voorzitter van de Europese Commissie i en Donald Tusk i, voorzitter van de Europese Raad i, vertegenwoordigden de Europese Unie op de top. De Republiek Korea werd vertegenwoordigd door president Moon Jae-in. De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid/vicevoorzitter van de Europese Commissie, Federica Mogherini i, en Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i namen eveneens deel, naast ettelijke ministers van de Republiek Korea.

“In 2011 keurde de EU haar eerste vrijhandelsovereenkomst met een Aziatisch land goed. Dat land was de Republiek Korea”, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker. “Onze burgers en bedrijven hebben de vruchten van deze overeenkomst geplukt, maar om het volledige potentieel van onze handelsovereenkomst te verwezenlijken, moet de effectieve tenuitvoerlegging ervan worden gegarandeerd. Tegelijk moeten wij het idee blijven bestrijden dat protectionisme bescherming biedt, verder investeren in multilateralisme en onze samenwerking verder opvoeren op het gebied van duurzame ontwikkeling en de tenuitvoerlegging van de klimaatovereenkomst van Parijs. Ik vertrouw erop dat in de volgende jaren onze betrekkingen nog dynamischer zullen worden en onze banden nog hechter dan vandaag al het geval is.”

Voorzitter Juncker, voorzitter Tusk en president Moon verbonden zich ertoe het partnerschap tussen de EU en de Republiek Korea verder te ontwikkelen, dat door drie concrete pijlers wordt onderbouwd: een versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst; een ambitieuze vrijhandelsovereenkomst; en een deelnamekaderovereenkomst voor operaties voor crisisbeheer van de EU. De top bood de gelegenheid om verdere gebieden voor samenwerking binnen het strategische partnerschap te onderzoeken.

De gesprekken bestreken met name de situatie op het Koreaanse schiereiland, de algemene situatie in de wereld en de handelsbetrekkingen. De top bood eveneens de gelegenheid voor de parafering, door de Europese Commissie en de Republiek Korea, van een horizontale luchtvaartovereenkomst, alsook voor de ondertekening van een gezamenlijke verklaring met een verbintenis tot nauwe samenwerking ter bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.

Gezamenlijke aanpak van mondiale uitdagingen

De EU en Korea zijn verbonden door de gemeenschappelijke waarden van democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat. De leiders bevestigden opnieuw hun vaste verbintenis tot multilateralisme en de internationale, op regels gebaseerde orde, zowel politiek als economisch, alsmede de mondiale actie inzake klimaatverandering en milieu. De EU en Korea zullen vrije, billijke en op regels gebaseerde handel, door een modernisering van het op de WTO gebaseerde multilaterale handelssysteem, blijven bevorderen en de internationale samenwerking tegen protectionisme handhaven.

De leiders bogen zich over een aantal dringende kwesties van de mondiale agenda, in de eerste plaats de perspectieven voor blijvende vrede en veiligheid op een kernwapenvrij Koreaans schiereiland, alsook het streven naar een alomvattende diplomatieke oplossing met volledige tenuitvoerlegging van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De EU ondersteunt de inspanningen en diplomatieke initiatieven van de Republiek Korea, meer bepaald de drie toppen tussen beide Korea's en de top VS-Noord-Korea, alsook de tenuitvoerlegging van de uitkomsten daarvan. De EU is van oordeel dat de ontwikkeling van de inter-Koreaanse betrekkingen, de denuclearisatie van en de invoering van een vreedzaam bestuur op het Koreaanse schiereiland vitaal zijn voor vrede en veiligheid, niet alleen in Oost-Azië, maar in de hele wereld. In deze context wees de EU op de strikte vereiste voor de Democratische Volksrepubliek Korea om alle nucleaire en andere massavernietigingswapens, ballistische raketten en daarmede verband houdende programma's en faciliteiten volledig, aantoonbaar en onomkeerbaar te ontmantelen.

De EU en de Republiek Korea herhaalden hun vaste voornemen om nauw te blijven samenwerken op het gebied van buitenlands en veiligheidsbeleid. Op het gebied van crisisbeheer zullen de EU en de Republiek Korea hun goede samenwerking in het kader van de deelnamekaderovereenkomst tussen de EU en de Republiek Korea voortzetten, in de context waarvan de Republiek Korea regelmatig heeft bijgedragen aan de EU-operatie op zee tegen piraterij voor de kusten van de Hoorn van Afrika (EU NAVFOR Atalanta). Voorts zijn de EU en de Republiek Korea na gesprekken nauwere samenwerking overeengekomen voor de tenuitvoerlegging van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, en zullen zij hun bilaterale beleidsdialoog inzake internationale ontwikkelingskwesties verder uitbouwen en de onderlinge samenwerking stimuleren met gebieden en derde landen van wederzijds belang, met name in Azië en Afrika.

Uitbreiding van de bilaterale agenda voor meer baten voor de burgers

De leiders herinnerden eraan dat de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en de Republiek Korea een economisch succes is geweest en de welvaart aan beide kanten heeft doen toenemen. De EU is de derde grootste handelspartner van Korea en Korea komt voor de EU op de achtste plaats. De jaarlijkse handel in goederen tussen de EU en Korea bedraagt thans ongeveer 100 miljard euro. Met het oog daarop wisselden de leiders van gedachten over manieren om onze burgers en bedrijven ten volle de vruchten te laten plukken van de overeenkomst. De EU wees op een aantal belangrijke punten: bijvoorbeeld de volledige tenuitvoerlegging van de sinds lang bestaande, bindende verplichtingen op het gebied van arbeid in het kader van het hoofdstuk Handel en duurzame ontwikkeling; het openstellen van de Koreaanse markt voor rundsvlees uit alle EU-lidstaten; de volledige uitvoering van de verbintenissen op het gebied van intellectuele-eigendomsrechten, met inbegrip van de bescherming van nieuwe geografische aanduidingen.

De top bood eveneens de gelegenheid voor de ondertekening, door de Europese commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, Karmenu Vella, en Kim Young-Choon, minister voor Oceanen en Visserij van de Republiek Korea, van een gezamenlijke verklaring met een verbintenis tot nauwe samenwerking ter bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij. De Republiek Korea is het vierde land waarmee de EU een dergelijke gezamenlijke verklaring ondertekent, in het kader van haar inspanningen om de grootste bedreigingen van duurzame visserij en mariene biodiversiteit in de oceanen aan te pakken, die immers vernietigende ecologische en sociaal-economische gevolgen hebben. Het nieuwe partnerschap zal, overeenkomstig de doelstellingen van de EU-strategie voor oceaangovernance, hulp bieden voor de uitwisseling van informatie over vermoede activiteiten van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij, de traceerbaarheid van visserijproducten helpen vergroten en duurzame visserij helpen bevorderen door voorlichting en opleiding.

Er is deze week grote vooruitgang geboekt op het gebied van vervoer, met de parafering van een horizontale luchtvaartovereenkomst door de Europese Commissie en de Republiek Korea over bepaalde aspecten van luchtvaartdiensten. Deze overeenkomst zal de rechtszekerheid herstellen voor alle 22 bilaterale overeenkomsten inzake luchtvaartdiensten tussen de Republiek Korea en de EU-lidstaten, door deze op één lijn te brengen met de EU-wetgeving. Het aantal passagiers dat rechtstreeks reist tussen de Republiek Korea en de EU is de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 10,1% toegenomen, met een totaal van 3,4 miljoen passagiers in 2017. Momenteel bestaan er directe passagiersvluchten tussen 10 EU-lidstaten en de Republiek Korea. De horizontale luchtvaartovereenkomst is een weerspiegeling van deze toename van de luchtvaartmarkt tussen de EU en de Republiek Korea en moet als stimulans dienen voor een intenser verkeer. Meer informatie is online beschikbaar.

De leiders benadrukten tevens hun vaste voornemen om de klimaatovereenkomst van Parijs uit te voeren. Om deze politieke verbintenissen om te zetten in concrete projecten heeft de EU een platform opgezet om optimale werkwijzen inzake klimaatactie uit te wisselen en de tenuitvoerlegging te ondersteunen van het EU-emissiehandelssysteem (ETS) van de Koreaanse regering om de doelstellingen van de overeenkomst van Parijs te bereiken. Het partnerschapsinstrument van de EU biedt ook financiële ondersteuning voor uitwisselingen van culturele actoren en kunstenaars zowel uit de EU als uit Korea, voor economische samenwerking tussen bedrijven, alsook voor de bevordering van onderzoek en onderwijs over EU-gerelateerde onderwerpen in Korea, waardoor het algemene spectrum van de betrekkingen wordt verbreed.

Meer informatie

Website Top EU-Republiek Korea

Factsheet Betrekkingen EU-Republiek Korea

Website Delegatie van de Europese Unie in de Republiek Korea

Steun aan het strategische partnerschap EU-Republiek Korea in het kader van het partnerschapsinstrument

IP/18/6146

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail