Commissie lanceert online-instrument om te meten hoe goed Europa en Azië met elkaar verbonden zijn

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 19 oktober 2018.

Als resultaat van de 12e top in het kader van de Ontmoeting Azië-Europa (ASEM) in Brussel heeft de Europese Commissie i vandaag het ASEM Sustainable Connectivity Portal voorgesteld - een online-instrument met een schat aan informatie over de politieke, economische en sociale banden tussen de twee continenten.

Het ASEM Sustainable Connectivity Portal biedt samen met het begeleidend verslag inzicht in de stand van de connectiviteit tussen 30 Europese landen, 19 Aziatische landen, Australië en Nieuw-Zeeland (samen de ASEM-landen). Volgens een aanvullende studie zijn de banden tussen de ASEM-landen sterker dan die met de rest van de wereld, maar blijven nog heel wat mogelijkheden onbenut.

Volgens Tibor Navracsics i, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, en verantwoordelijk voor het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek i (JRC), "is de connectiviteit binnen Europa en binnen Azië momenteel vijf keer sterker dan de connectiviteit tussen Europa en Azië. Er is voor ons dus nog heel wat ruimte om deze banden nauwer aan te halen. Het ASEM Sustainable Connectivity Portal, dat ontwikkeld is door het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Commissie, kan een cruciale rol spelen door beleidsmakers, bedrijven, investeerders en onderzoekers te helpen lacunes in de samenwerking op te sporen. Bovendien - en ook dat is heel belangrijk - kan het ideeën helpen aandragen om die lacunes aan te pakken."

Het portaal bevat ook gedetailleerde informatie over individuele landen en hun bilaterale banden met andere partners en het is een centraal punt voor toegang tot informatie voor beleidsmakers, onderzoekers, ondernemingen, burgers en andere belanghebbenden. Door banden en lacunes in de samenwerking op te sporen kan het portaal worden gebruikt om handel en maatschappelijke banden te bevorderen.

Het nieuwe instrument laat zien dat heel wat mogelijkheden onbenut blijven:

  • de intercontinentale economische samenwerking tussen Europa en Azië vormt slechts 20 % van de totale economische samenwerking tussen de ASEM-landen; de overige 80 % betreft economische samenwerking binnen Europa en binnen Azië.
  • Hoewel goederen ter waarde van meer dan 1,3 biljoen euro jaarlijks tussen Europa en Azië worden verhandeld, verlopen de belangrijkste handelsstromen nog steeds binnen de grenzen van beide blokken.
  • De jaarlijks bijna 78,1 miljard euro aan buitenlandse directe investeringen (BDI) tussen Europa en Azië vormt nog steeds minder dan 30 % van alle BDI in de ASEM-landen.

Connectiviteit is echter niet alleen een kwestie van economische voordelen. Uit de studie blijkt ook dat beter verbonden landen gekenmerkt worden door minder armoede, meer sociale gelijkheid en een hoger aantal studenten in het tertiair onderwijs. Landen met nauwe banden met andere landen hebben ook een vrijere pers en minder problemen met corruptie. Minderheden zijn er beter geïntegreerd en niet-gouvernementele organisaties zijn er talrijker vertegenwoordigd.

Om de connectiviteit te verbeteren zijn sterke institutionele en politieke banden - die grotendeels onafhankelijk zijn van de grootte van de nationale economie - onontbeerlijk. Een voorbeeld: bilaterale handel wordt niet alleen positief in verband gebracht met handelsovereenkomsten, maar ook met banden tussen ambassades, die op hun beurt worden geassocieerd met meer mobiliteit van studenten. Tegelijkertijd wordt visumvrij reizen in verband gebracht met meer internationale vluchten en meer samenwerking op het gebied van onderzoek.

Achtergrond

Het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek van de Europese Commissie heeft het ASEM Sustainable Connectivity Portal ontwikkeld als wetenschappelijke bijdrage voor de 12e ASEM-top.

Het is een centraal portaal met een schat aan gegevens over connectiviteit ten behoeve van de 51 ASEM-landen (30 Europese landen, 19 Aziatische landen, Australië en Nieuw-Zeeland). De gegevens zijn ontleend aan origineel onderzoek en tal van internationale bronnen en het portaal vestigt voor het eerst de aandacht op het belang van duurzame connectiviteit.

49 indicatoren - variërend van het aantal grensovergangen, de kwaliteit van netwerkverbinding, het aantal ambassades, de technische handelsbarrières en de gebruikers van een gemeenschappelijke taal tot de CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking en het percentage jongeren die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding volgen - zijn samengevoegd tot twee samengestelde indicatoren. De "connectiviteitsindex" meet grensoverschrijdende connectiviteit in fysieke, economische/financiële, politieke, institutionele en intermenselijke dimensies. De "duurzaamheidsindex" meet duurzaamheid met betrekking tot connectiviteit.

Meer informatie

The ASEM Sustainable Connectivity Portal

ASEM Sustainable Connectivity Portal factsheet

Joint Research Centre's report “Exploring ASEM sustainable connectivity. What brings Asia and Europe together?”

Video

IP/18/6144

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail