Raad Algemene Zaken (art. 50), 16 oktober 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 16 oktober 2018, 19:00.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken (art. 50) van 16 oktober 2018 in Luxemburg.

Voornaamste resultaten

De Raad werd in EU‑27-samenstelling door de hoofdonderhandelaar van de Commissie voor de brexit, Michel Barnier, ingelicht over de meest recente gesprekken met het VK en over zijn ontmoeting met de Britse minister Dominic Raab. Tijdens de zitting lichtte Michel Barnier toe dat, ondanks de intense onderhandelingsinspanningen, een aantal belangrijke vraagstukken onopgelost blijft, met name de "backstop" om een harde grens tussen Ierland en Noord‑Ierland te vermijden.

De ministers bespraken de stand van de onderhandelingen en de te volgen koers in de aanloop naar de top van de EU-27-staatshoofden en regeringsleiders de volgende dag. Tijdens de zitting gaven de ministers opnieuw uiting aan hun bereidheid om verder toe te werken naar een akkoord en bevestigden zij hun vertrouwen in de onderhandelaar. Zij benadrukten wel dat men voorbereid moet zijn op alle situaties.

Europese Raad (art. 50), 17 oktober 2018

Nu breekt een uiterst cruciale fase van intensieve onderhandelingen over de brexit aan. Als voorzitter is het onze prioriteit en belangrijkste zorg de eenheid tussen de 27 lidstaten te bewaren. Wij blijven hoofdonderhandelaar Michel Barnier steunen.

Gernot Blümel, Oostenrijks Minister voor de EU en van Kunst, Cultuur en Media

Achtergrond

Alle terugtrekkings­vraagstukken moeten aan bod komen in het terug­trekkings­akkoord, dat tijdig moet worden goedgekeurd zodat het vóór de terugtrekkings­datum (29 maart 2019) kan worden geratificeerd.

Een akkoord over toekomstige betrekkingen kan pas worden besproken en gesloten nadat het VK een derde land is geworden. Er zal evenwel een algeheel begrip van het kader voor de toekomstige betrekkingen worden neergelegd in een politieke verklaring, die als bijlage bij het terug­trekkings­akkoord zal gaan en waarnaar in dat akkoord zal worden verwezen.

Antwoord van de EU op de brexit

Brexit (achtergrond­informatie en tijdlijn)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3645

Luxemburg

16 oktober 2018

16:00

Vooraf (documenten)

Indicatief programma, Raad Algemene Zaken (art. 50), 16 oktober 2018

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Algemene Zaken (art. 50), 16 oktober 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst (art. 50) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR