EU-Singapore: Council adopts decisions to sign trade and investment agreements

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 15 oktober 2018.

Infographic - EU i-Singapore trade and investment agreements

Zie volledige infographic

Op 15 oktober heeft de Raad i besluiten genomen over de ondertekening van twee overeenkomsten tussen de EU en Singapore:

  • een vrijhandelsovereenkomst
  • een investeringsbeschermingsovereenkomst

De EU en Singapore zullen naar verwachting op 19 oktober in Brussel - in de marge van de ASEM-top - beide overeenkomsten ondertekenen, evenals een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst.

Handels- en investeringsovereenkomsten

De handels- en investeringsovereenkomsten EU-Singapore zijn de eerste bilaterale handels- en investeringsovereenkomsten tussen de EU en een lidstaat van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN).

Singapore is veruit de grootste ASEAN-partner van de EU en is goed voor bijna een derde van de handel in goederen en diensten tussen de EU en de ASEAN.

De bilaterale handel in goederen bedroeg in 2017 53,3 miljard EUR, waarbij de EU voor 33,16 miljard EUR exporteerde, vooral auto's en machines, en voor 20,14 miljard EUR importeerde, met name chemische stoffen en geneesmiddelen.

Al vóór de overeenkomst konden bijna alle goederen van de EU vrij van douanerechten in Singapore worden geïmporteerd. De vrijhandelsovereenkomst zal de resterende tarieven nu binnen drie tot vijf jaar afschaffen, afhankelijk van de productcategorie. Zij zal ook technische en niet-tarifaire belemmeringen opheffen door de normen en veiligheidstests van de EU op belangrijke gebieden zoals elektronica, geneesmiddelen en auto-onderdelen, te erkennen. Voor visserijproducten en verwerkte landbouwproducten die de EU binnenkomen, zullen enkele tarieven van toepassing blijven.

De vrijhandelsovereenkomst zal beperkingen opheffen in de dienstensector, waar de bilaterale handel 44,4 miljard EUR bedroeg in 2016. De EU is de grootste partner van Singapore wat de handel in diensten betreft, en meer dan 10 000 EU-bedrijven gebruiken Singapore als hub om de hele regio te bedienen. Het handelsverdrag EU-Singapore is een van de eerste bilaterale overeenkomsten van de nieuwe generatie. Behalve de klassieke afschaffing van douanerechten en niet-tarifaire belemmeringen voor de handel in goederen en diensten, bevat het belangrijke bepalingen over de bescherming van de intellectuele eigendom, de liberalisering van investeringen, overheidsopdrachten, concurrentie en duurzame ontwikkeling.

De investeringsbeschermingsovereenkomst met Singapore zal het investeringsklimaat verder verbeteren en investeerders meer zekerheid bieden, met behoud van het recht van de EU respectievelijk Singapore om met regelgeving overheidsbeleidsdoelstellingen zoals de bescherming van de volksgezondheid, de veiligheid en het milieu na te streven. Zij zal de 12 bestaande bilaterale investeringsverdragen tussen Singapore en de EU-lidstaten vervangen.

De EU en Singapore openden in 2010 handels- en investeringsonderhandelingen. De besprekingen werden in 2014 afgerond. Naar aanleiding van het advies van het Europees Hof van Justitie i in mei 2017 heeft de Commissie in april 2018 twee afzonderlijke overeenkomsten voorgesteld:

  • een vrijhandelsovereenkomst die gebieden bevat die onder de exclusieve bevoegdheid van de EU vallen, en dus uitsluitend de goedkeuring van de Raad en de instemming van het Europees Parlement i vereist voordat zij in werking kan treden
  • een investeringsbeschermingsovereenkomst die, omdat zij valt onder gedeelde bevoegdheden, ook de nodige nationale bekrachtigingsprocedures in alle lidstaten moet doorlopen voordat zij in werking kan treden. De tijdshorizon voor de uitvoering van deze overeenkomst is daarom veel langer.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF

Buitenlandse zaken en internationale betrekkingen Handel