Commissie spreekt met religieuze leiders over "De toekomst van Europa: uitdagingen aangaan met concrete maatregelen"

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 8 oktober 2018.

Frans Timmermans i, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, was vandaag gastheer op een bijeenkomst op hoog niveau met acht vertegenwoordigers van religieuze organisaties uit heel Europa.

De deelnemers hebben gedebatteerd over "De toekomst van Europa: uitdagingen aangaan met concrete maatregelen".

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans: "In Europa wonen mensen met uiteenlopende geloofsovertuigingen, en elke Europese burger heeft het recht om zijn of haar geloof in alle rust en veiligheid te belijden. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van volgend jaar heb ik de deelnemers aan de bijeenkomst van vandaag verzekerd dat de Europese Commissie zal zich blijven verzetten en zich blijven uitspreken tegen elke vorm van discriminatie of aanvallen waarmee hun gemeenschappen te maken kunnen krijgen. Elke Europese burger zal volgend jaar de kans zal krijgen om via de stembus onze gemeenschappelijke toekomst vorm te geven en ik heb de deelnemers aan de bijeenkomst van vandaag verzocht om actief deel te nemen aan het politieke proces en hun gemeenschappen aan te moedigen hetzelfde te doen. Hoewel onze geloofsovertuigingen uiteen kunnen lopen, zijn onze waarden universeel, en zijn wij onder meer gehecht aan democratie en gelijkheid".

De bijeenkomst van vandaag bouwt voort op de bijeenkomst op hoog niveau met religieuze leiders van 7 november 2017, die was gewijd aan de toekomst van Europa en de wijze waarop een doeltreffende en op waarden gebaseerde Unie kan worden ontwikkeld. De bijeenkomst was toegespitst op de belangrijkste beleidsuitdagingen waarmee Europa in het komende jaar wordt geconfronteerd, alsmede op de vooruitzichten voor de toekomst, na de verkiezingen voor het Europees Parlement. De deelnemers bespraken met name de aanpak van de EU van migratie, sociale integratie en de duurzaamheid van onze manier van leven.

Achtergrond

De vergadering van vandaag is de 14e jaarlijkse bijeenkomst op hoog niveau met religieuze leiders die door de Commissie wordt georganiseerd. Sinds 2009 voorziet het Verdrag van Lissabon in de dialoog met kerken, religieuze gemeenschappen, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties (artikel 17 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie). Voorzitter Juncker heeft deze dialoog toevertrouwd aan eerste vicevoorzitter Timmermans.

Tijdens eerdere bijeenkomsten hebben de deelnemers zich gebogen over de toekomst van Europa, aan de hand van een aantal problemen waarmee de Europese Unie wordt geconfronteerd, met name op het gebied van migratie, terrorisme en integratie. In het kader daarvan hebben zij ook benadrukt dat het nodig is om gemeenschappelijke waarden te formuleren voor het onderbouwen van de grondslagen van onze Unie, en om concrete manieren te vinden om deze waarden in goede praktijken om te zetten.

Meer informatie

Meer informatie over de toekomst van Europa op de Europa-website:

https://ec.europa.eu/commission/white-paper-future-europe-reflections-and-scenarios-eu27_nl

Dialoog van de Europese Commissie met kerken, religieuze gemeenschappen en levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties (website over grondrechten van DG Justitie en Consumentenzaken):

http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/dialogue/index_en.htm

Deelnemerslijst

  • Metropoliet ATHANASIOS van Achaia, permanent vertegenwoordiger van de Griekse Kerk bij de Europese Unie
  • Imam Khalid BENHADDOU, El Fath moskee, Gent, België
  • Bisschop Mariano CROCIATA, bisschop van Latina, eerste vicevoorzitter van de Commissie van Bisschoppen van de Europese Unie (COMECE)
  • Rabbijn Albert GUIGUI, hoofdrabbijn van Brussel en permanent vertegenwoordiger bij de Conferentie van Europese rabbijnen
  • Bisschop Antoine HEROUARD, hulpbisschop van Rijsel, voorzitter van de commissie Sociale Zaken van de Commissie van Bisschoppen van de Europese Unie (COMECE)
  • Bisschop Robert INNES, Anglicaanse bisschop in Europa
  • Dr. Frank JULY, Landesbischof van Württemberg, Evangelische Kerk Duitsland (EKD), voorzitter van de commissie Europa van de EKD
  • Eerw. Christian KRIEGER, voorzitter van de Gereformeerde Protestantse Kerk van de Elzas en Lotharingen, voorzitter van de Conferentie van Europese Kerken (CEC)

IP/18/6061

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail