Electronic publications: Council agrees to allow reduced VAT rates

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 2 oktober 2018.

Op 2 oktober 2018 is de Raad het eens geworden over een voorstel waarbij de lidstaten verlaagde of sterk verlaagde btw‑tarieven of zelfs een nultarief kunnen gaan toepassen op elektronische publicaties, waardoor het mogelijk wordt de btw‑regels voor elektronische en fysieke publicaties op elkaar af te stemmen.

De tekst zal bijdragen aan het EU‑plan voor een "digitale eengemaakte markt".

Het voorstel maakt deel uit van onze inspanningen om de btw te moderniseren in het licht van de digitale economie en gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang.

Hartwig Löger, Minister van Financiën van Oostenrijk, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt

Volgens de huidige btw‑regels (Richtlijn 2006/112/EG) worden elektronisch geleverde diensten belast tegen het normale btw‑tarief, d.w.z. ten minste 15%, terwijl voor publicaties op een fysieke drager bijzondere tarieven kunnen gelden.

Op fysieke publicaties (boeken, kranten en tijdschriften) kunnen de lidstaten momenteel een verlaagd btw‑tarief heffen, d.w.z. minimaal 5%. Sommige lidstaten hebben toestemming gekregen om sterk verlaagde btw‑tarieven te hanteren (minder dan 5%) of een nultarief (hetgeen inhoudt dat de btw aftrekbaar is).

Dankzij de richtlijn zullen de lidstaten die dat willen, ook op elektronische publicaties verlaagde tarieven kunnen toepassen. Sterk verlaagde tarieven en een nultarief zullen alleen toegestaan zijn voor de lidstaten die deze tarieven nu al hanteren voor fysieke publicaties.

De nieuwe regels gelden tijdelijk, in afwachting van de invoering van een nieuw, "definitief" btw‑stelsel. De voorstellen die de Commissie voor het nieuwe systeem heeft uitgebracht bieden de lidstaten meer flexibiliteit om hun btw‑tarieven te bepalen dan ze nu hebben.

Procedure

Het akkoord werd bereikt tijdens een zitting van de Raad Economische en Financiële Zaken i. De Raad zal de richtlijn zonder verdere bespreking aannemen zodra de tekst in alle officiële talen is definitief is vastgesteld.

Voor de richtlijn is eenparigheid van stemmen in de Raad nodig, na raadpleging van het Europees Parlement i. (Rechtsgrond: artikel 113 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.) Het Parlement heeft zijn advies op 1 juni 2017 uitgebracht.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF

Economie en financiën Onderwijs en opleiding Cultuur Interne markt