Sacharovprijs 2018: de genomineerden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 27 september 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:00:51)

Lees meer over de genomineerden voor de Sacharovprijs van het Europees Parlement voor de vrijheid van denken 2018.

Sinds 1988 kent het Parlement de Sacharovprijs toe aan personen en/of organisaties die mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De commissies Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en de subcommissie Mensenrechten maakten op 27 september de genomineerden voor 2018 bekend. Dit zijn:

Oleg Sentsov, een Oekraïense filmregisseur, die veroordeeld is tot 20 jaar cel wegens het “beramen van terroristische activiteiten” tegen de Russische machtsovername op de Krim. Amnesty International noemde het proces “een oneerlijk proces voor een militaire rechtbank”. Sentsov, die sinds mei 2018 in hongerstaking is, is uitgegroeid tot een krachtig symbool voor de naar schatting 70 Oekraïense burgers die sinds de bezetting van de Krim door de Russische bezetter onrechtmatig gearresteerd zijn en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Genomineerd door de EVP.

NGO's die mensenrechten beschermen en levens van migranten redden in het Middellandse Zeegebied. Sinds 2015 hebben NGO’s uit heel Europa zoek- en reddingsacties op touw gezet op de Middellandse Zee om te proberen de levens te redden van vele migranten die de kusten van de EU proberen te bereiken. De NGO’s zijn: Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Médecins Sans Frontières international, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea-Watch, en SOS Mediterranée. Genomineerd door S&D en De Groenen/VEA.

Seyran Ateş is een Duitse advocaat van Turkse afkomst die strijdt tegen politiek en religieus extremisme en onderdrukking van vrouwen. Zij heeft de Ibn Rushd-Goethemoskee in Berlijn opgericht waar vrouwen en mannen gezamenlijk kunnen bidden. Zij is meerder keren met de dood bedreigd en wordt momenteel 24 uur per dag beveiligd. Zij is genomineerd door ECR, Hans-Olaf Henkel en 40 andere leden voor haar "toewijding aan de bescherming van mensenrechten en aan een moderne en open islam".

CAESAR is de schuilnaam van een voormalige fotograaf van het Syrische leger. Hij is erin geslaagd meer dan 55 000 foto’s die de wreedheden van de oorlog tonen, Syrië uit te smokkelen. Human Rights Watch heeft de echtheid van deze foto's bevestigd. CAESAR ’s foto’s zullen een essentiële rol spelen bij rechtszaken tegen zij die verantwoordelijk zijn voor de gedocumenteerde misdaden. Genomineerd door ALDE.

Nasser Zefzafi is de leider van de Hirak, massaprotestbeweging in het Rifgebied (Marokko) die zich inzet voor de strijd tegen corruptie, onderdrukking en machtsmisbruik. Hij werd in mei 2017 gearresteerd en veroordeeld tot 20 jaar cel wegens "samenzwering tegen de staatsveiligheid". In augustus 2018 verleende koning Mohammed VI 188 activisten van Hirak gratie maar Zefzafi was daar niet bij. Eind augustus ging hij in hongerstaking tegen de omstandigheden van zijn gevangenschap. Genomineerd door GUE/NGL en Marie-Christine Vergiat, Kati Piri, Judith Sargentini en 39 andere leden.

Dewayne Johnson is een voormalig tuinman uit de VS, die recentelijk een baanbrekende rechtszaak tegen Monsanto heeft gewonnen. Hij was de eerste persoon die het chemiebedrijf voor de rechter daagde omdat het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup kankerverwekkend zou zijn. Tegen het einde van het proces had Johnson hnog maar een paar maanden te leven maar hij was desondanks bij het proces aanwezig en beschreef zijn pijn en lijdensweg. Genomineerd door EFDD als een inspiratie “voor zij die bang zijn om naar de rechter te stappen en hun rechten te verdedigen.”

AfriForum is een ngo die zich richt op de bescherming van minderheden in Zuid-Afrika, met een speciale focus op de rechten van Afrikaners. Het vraagt nationale en internationale aandacht voor aanvallen op boerenbedrijven, moorden en de onteigening van landbouwgrond zonder dat daar een vergoeding tegenover staat, wat eigendomsrechten, de voedselvoorziening en voedselveiligheid in gevaar brengt. Genomineerd door ENF.

Mary Wagner is een Canadese activiste die meerdere keren gearresteerd en aangeklaagd is voor “het verstoren van het werk” van een abortuskliniek in Toronto. Zij werd gevangengezet voor het niet naleven van bevel om niet in de buurt van abortusklinieken te komen. Zij werd genomineerd door Marek Jurek en 41 andere leden.

Nominaties voor de Sacharovprijs kunnen worden gedaan door politieke fracties of door minstens 40 leden. Op basis van de nominaties stemmen de parlementaire commissies Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking over een shortlist met drie finalisten. Vervolgens selecteert de Conferentie van voorzitters, bestaande uit de EP-Voorzitter en de fractieleiders, de winnaar.

In 2017 werd de prijs uitgereikt aan de Democratische Oppositie in Venezuela.

Volgende stappen

  • 9 oktober: De commissies Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking stemmen over een shortlist van drie finalisten
  • 25 oktober: de Conferentie van voorzitters kondigt de winnaar aan
  • 12 december: uitreiking van de Sacharov-prijs in Straatsburg

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180920STO14024

Gecreëerd: 27-09-2018 - 18:04