Eurobarometer: vier van de vijf EU-burgers steunen particuliere sector in ontwikkelingssamenwerking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 25 september 2018.

Uit de jongste Eurobarometer-enquête blijkt dat de EU-burgers de particuliere sector vaker een grotere rol in het internationale ontwikkelingsbeleid willen toebedelen en ontwikkelingssamenwerking zien als een middel om irreguliere migratie aan te pakken.

“De Europese burger steunt onze inspanningen om particuliere investeringen te stimuleren in de ontwikkelingssamenwerking, om gendergelijkheid verder te bevorderen en de diepe oorzaken van irreguliere migratie aan te pakken. Zo blijkt dat ons voorstel voor een verdieping van onze economische betrekkingen met Afrika door specifiek gebruik te maken van particuliere investeringen, door de burger wordt gevolgd. We moeten dit zien als een oproep om meer aan ontwikkeling te werken, en we doen dit nu”, zegt commissaris voor Internationale Samenwerking Neven Mimica i.

Voornaamste bevindingen:

  • Sterke algemene steun voor ontwikkelingssamenwerking

89 % van de bevraagden ondersteunt hulp aan mensen in ontwikkelingslanden. Meer mensen dan in 2016 vinden nu dat de financiële samenwerking moet worden verhoogd. Meer dan drie kwart van de bevraagden in alle lidstaten vindt dat de EU haar belofte moet houden over de hoeveelheid steun die naar ontwikkelingslanden gaat.

  • Gendergelijkheid, een grote prioriteit

De steun om werk te maken van de gelijkheid tussen man en vrouw is zelfs nog hoger: bijna negen van de tien respondenten menen dat dit een prioriteit in het Europese ontwikkelingsbeleid moet zijn. Zij willen meer in het bijzonder dat vooral het geweld tegen vrouwen en meisjes wordt aangepakt (78 %), discriminatie tegen vrouwen wordt bestreden (63 %) en vrouwen en meisjes toegang krijgen tot onderwijs (61 %).

  • Strijd tegen irreguliere migratie

7 van de 10 zijn het ermee eens dat financiële bijstand aan ontwikkelingslanden een efficiënte manier is om op te treden tegen irreguliere migratie. In vergelijking met 2016 heeft dit standpunt aan steun gewonnen in 14 landen — vooral in Malta, Griekenland en Bulgarije.

Wanneer gevraagd wordt de meest prangende problemen voor ontwikkelingslanden aan te duiden, worden het vaakst vrede en veiligheid (37 %), onderwijs (35 %) en gezondheid (33 %) genoemd. Op de lijst van meest acute problemen komt migratie op de tiende plaats (10 %). Deze cijfers wijzen op een stabiele algemene trend sinds 2010.

Op persoonlijk vlak meent meer dan de helft van de Europeanen dat zij als individu het verschil kunnen maken voor ontwikkeling, bijvoorbeeld door geld te schenken aan organisaties zonder winstoogmerk, ethische keuzes te maken bij aankopen of vrijwilligerswerk te verrichten.

Op de vraag of de strijd tegen armoede in ontwikkelingslanden een EU-prioriteit moet zijn, wordt in 26 landen - door in het totaal 7 op 10 Europeanen - geantwoord dat dit noodzakelijk is. Letten en Esten blijken echter meer sceptisch te staan tegenover ontwikkelingssamenwerking. Van de 28 EU-landen zijn alleen Tsjechië en Estland niet de mening toegedaan dat ontwikkelingsbeleid een effectief middel is om armoede in ontwikkelingslanden te bestrijden.

Meer informatie:

Hier vindt u landspecifieke factsheets in de nationale talen voor alle EU-lidstaten, alsook infografieken in alle EU-talen, factsheets over de algemene EU-resultaten en jongeren als doelgroep.

IP/18/5840

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail