EU verruimt haar strategie voor de verbinding van Europa en Azië

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 19 september 2018.

De Europese Commissie i en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid hebben vandaag een gezamenlijke mededeling aangenomen over de visie van de EU op een nieuwe en allesomvattende strategie om Europa en Azië beter met elkaar te verbinden.

De gezamenlijke mededeling is gebaseerd op de ervaring van de Europese Unie met het verbeteren van verbindingen tussen lidstaten onderling en met en in andere regio's. Duurzame, allesomvattende en op regels gebaseerde connectiviteit vormt de kern van de mededeling, die een leidraad moet worden voor het externe optreden van de EU op dit gebied en een onderdeel is van de tenuitvoerlegging van de integrale EU-strategie.

De gezamenlijke mededeling over de bouwstenen voor een EU-strategie voor de verbinding van Europa en Azië is online beschikbaar.

"Connectiviteit is de weg naar de toekomst. Hoe meer wij verbonden zijn, hoe meer kansen wij krijgen om tot gemeenschappelijke politieke oplossingen te komen en om burgers economische welvaart te schenken," aldus hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Federica Mogherini i. "Onze aanpak is typisch voor de Europese Unie: sterkere netwerken en partnerschappen voor duurzame connectiviteit opzetten, over alle sectoren heen en met respect voor gemeenschappelijke regels. Dit is de Europese manier om op uitdagingen in te gaan en kansen te benutten, ten voordele van de mensen in Europa en Azië."

Jyrki Katainen i, vicevoorzitter bevoegd voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Samen met onze Aziatische partners willen wij werken aan betere verbindingen tussen Europa en Azië, en tegelijk onze waarden en aanpak uitdragen. Infrastructuurnetwerken moeten op samenhangende, interoperabele en financieel en ecologisch duurzame wijze worden gebouwd. Open en transparante aanbestedingen moeten zorgen voor een goed bestuur en een gelijk speelveld. Die aanpak werkt en er is ook vraag naar in Azië, in onze oostelijke buurlanden, in de Westelijke Balkan en verder."

Neven Mimica i, commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling: "De EU en Azië zijn belangrijke partners op het gebied van duurzame ontwikkeling en de uitvoering van de Agenda 2030 van de VN. Ontwikkelingssamenwerking is een essentieel onderdeel van onze ruimere betrokkenheid en ons partnerschap met Azië, niet het minst wat het bevorderen van duurzame connectiviteit betreft. Wij willen ons partnerschap verder versterken en nog meer technische bijstand verstrekken, de regelgeving verbeteren en stimulansen bieden om de noodzakelijke investeringen te verhogen."

Violeta Bulc i, commissaris voor Vervoer: "Vervoersinfrastructuur die wordt aangestuurd door digitalisering en decarbonisatie is levensbelangrijk voor de verbindingen tussen de EU en Azië, voor het vervoer van personen en goederen tussen beide continenten. Europa beschikt over een van de meest ontwikkelde vervoersnetwerken en financieringsprogramma's voor infrastructuur: het trans-Europees vervoersnetwerk. Connectiviteit is belangrijk!"

Duurzaam, allesomvattend en op regels gebaseerd: connectiviteit volgens de EU

De EU zal een principiële aanpak van connectiviteit, in het besef dat Azië verschillende regio's telt met zeer diverse landen in termen van economisch model en ontwikkelingsniveau, koppelen aan concrete maatregelen op basis van drie componenten:

  • vervoersverbindingen, energie- en digitale netwerken en menselijke banden tot stand brengen;
  • connectiviteitspartnerschappen aanbieden aan landen in Azië en aan organisaties;
  • duurzame financiering bevorderen door het gebruik van diverse financiële instrumenten.

Grensoverschrijdende netwerken creëren

Efficiënte infrastructuur en verbindingen scheppen groei en werkgelegenheid en zorgen ervoor dat mensen en goederen kunnen worden vervoerd. Of het nu gaat om vervoersverbindingen of energienetten, persoonlijke contacten of digitale netwerken, de EU zal haar eigen netwerken uitbreiden en bijdragen aan nieuwe grensoverschrijdende netwerken.

Het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) wordt momenteel verlengd tot in landen die aan Azië grenzen. De EU moet het TEN-T nu verbinden met netwerken in Azië. De digitale eengemaakte markt van de EU verschaft een blauwdruk om de handel in digitale diensten uit te breiden en de Digital4Development-strategie stimuleert sociaal-economische ontwikkeling. Wij zullen onze ervaring delen met het creëren van regionale, geliberaliseerde energiemarkten met het accent op een marktgestuurde overgang naar schone energie. We zullen de uitwisseling en mobiliteit van mensen blijven stimuleren, onder meer in onderwijs, onderzoek, innovatie, cultuur en toerisme.

Sterke bilaterale en mondiale connectiviteitspartnerschappen ontwikkelen

Onze wereld staat of valt met een probleemloos en veilig vervoer van goederen, diensten en mensen. De Europese Unie heeft ervaring opgedaan met een op regels gebaseerde, eerlijke en transparante interne markt en gaat verbintenissen met buitenlandse partners aan om een soortgelijke aanpak op het vlak van duurzame connectiviteit te stimuleren.

De EU zal streven naar bilaterale connectiviteitspartnerschappen. Het connectiviteitsplatform EU-China, bijvoorbeeld, zal beide partijen helpen om synergieën tot stand te brengen en oplossingen te vinden voor uiteenlopende standpunten. Op regionaal vlak kan de EU haar ervaring aanwenden met de verbeterde connectiviteit en integratie van verschillende regionale samenwerkingsstructuren, onder meer rond de Oostzee en de Zwarte Zee en met ASEAN, en als onderdeel van het ASEM-proces. Door meer samenwerking tussen de regio's te stimuleren op het vlak van connectiviteit, zou de Europese Unie haar duurzaam en op regels gebaseerd connectiviteitsmodel kunnen uitbreiden. Ten slotte zal de EU betrekkingen aangaan met internationale organisaties voor de vaststelling van rechtskaders en concrete vormen van connectiviteit, bijvoorbeeld om internationale normen op te stellen. De Wereldhandelsorganisatie, het Internationaal Energieagentschap, de Internationale Maritieme Organisatie en de organen van de Verenigde Naties zijn maar enkele instellingen waarmee de Europese Unie samenwerkt en zal blijven samenwerken om tot duurzame en eerlijke mondiale praktijken te komen.

Duurzame financiering van investeringen bevorderen

In Azië moet naar schatting jaarlijks 1 300 miljard euro worden geïnvesteerd in infrastructuur. Dat biedt bedrijven uit de EU aanzienlijke mogelijkheden, op voorwaarde dat er een solide rechtskader is. De EU zal onderzoeken hoe ze financiële bronnen van internationale financiële instellingen, multilaterale ontwikkelingsbanken en de privésector kan combineren om duurzame binnenlandse en internationale financiering van connectiviteit te waarborgen en daarbij transparantie en een gelijk speelveld voor ondernemingen te verzekeren. Een allesomvattende aanpak van investeringsfinanciering, die in Europa voor het eerst is toegepast door het Europees Fonds voor strategische investeringen en buiten de EU door specifieke geografische investeringsfaciliteiten, heeft met succes investeringen in infrastructuur en connectiviteit losgemaakt. Samen met de voorstellen van de Europese Commissie voor een versterkt extern optreden in het kader van het volgende meerjarig financieel kader van de EU (2021-2027) zorgt dat voor een aanzienlijk potentieel voor een aanvullende slimme, innovatieve en multidimensionale investeringsfinanciering in en op weg naar Azië.

Als Europa en Azië beter met elkaar worden verbonden door vervoersverbindingen, energie- en digitale netwerken en persoonlijke banden, wordt de veerkracht van gemeenschappen en regio's verhoogd, de handel bevorderd en de op regels gebaseerde internationale orde gestimuleerd, en worden wegen aangelegd naar een duurzame, koolstofarme toekomst. Deze gezamenlijke mededeling zal de betrekkingen van de EU met haar partners, van de buurlanden tot de Grote Oceaan, vorm geven en voordelen opleveren voor de inwoners van Europa en van die landen die onze aanpak van connectiviteit naar waarde schatten.

Achtergrondinformatie

In de gezamenlijke mededeling die vandaag is aangenomen door de Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, worden de elementen opgesomd van een EU-strategie om Europa en Azië met elkaar te verbinden.

De voorstellen in de gezamenlijke mededeling zullen worden besproken in het Europees Parlement en de Raad en tijdens de besprekingen over connectiviteit op de top in het kader van de Ontmoeting Azië-Europa (ASEM) op 18 en 19 oktober in Brussel.

Meer informatie

Gezamenlijke mededeling: Europa en Azië verbinden - bouwstenen voor een EU-strategie

Memo: De aanpak van de Europese Unie inzake de verbinding van Europa en Azië verklaard

Factsheet: Europa en Azië verbinden - De EU-strategie

IP/18/5803

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail