Raad Algemene Zaken (art. 50), 18 september 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 18 september 2018, 22:00.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken (art. 50) van 18 september 2018

Voornaamste resultaten

De Raad, in EU‑27-samenstelling, werd door Michel Barnier, hoofd­onderhandelaar van de EU voor de brexit, geïnformeerd over de stand van de brexit­onderhandelingen, na de jongste onderhandelingsronde met het VK. De ministers hebben de situatie en de te volgen koers kunnen bespreken.

Voor een aantal belangrijke kwesties moet nog altijd een oplossing worden gevonden. Wij hopen evenwel dat in de komende weken een akkoord kan worden bereikt dat een ordelijke brexit garandeert, uiteraard met inbegrip van een werkbare oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Er is nog tijd om een gemeenschappelijke basis voor overeenstemming te vinden over een politieke verklaring inzake de toekomstige betrekkingen, met het VK als een hechte partner. Bij al deze kwesties hebben de ministers er vandaag opnieuw blijk van gegeven dat wij ook in deze laatste fasen van de onderhandelingen vasthouden aan de eenheid van de EU‑27.

Gernot Blümel, Oostenrijks Minister voor de EU en van Kunst, Cultuur en Media

Er moet tijdig overeenstemming over het terugtrekkingsakkoord worden bereikt opdat beide partijen het vóór de terugtrekkingsdatum (29 maart 2019) kunnen ratificeren. De onderhandelingen over het kader voor de toekomstige betrekkingen moeten leiden tot een algeheel begrip, dat zal worden neergelegd in een politieke verklaring die als bijlage bij het terugtrekkingsakkoord zal gaan en waarnaar in dat akkoord zal worden verwezen.

De Raad nam nota van de agenda voor de bijeenkomst van de Europese Raad (art. 50) van oktober. De EU-27-ministers zullen de top van oktober verder voorbereiden tijdens hun volgende bijeenkomst op 16 oktober 2018 in Luxemburg.

Brexit ­ achtergrondinformatie en tijdlijn

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3637

Brussel

18 september 2018

18:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN