Raad Algemene Zaken (art. 50), 20 juli 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 20 juli 2018, 12:31.

Videobeelden van de Raad Algemene Zaken (art. 50) van 20 juli 2018 in Brussel.

Met het oog op de brexit onderhandelen de EU‑27 en het VK over een terugtrekkingsakkoord

Voornaamste resultaten

De Raad, in EU‑27-samenstelling, werd door Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de EU voor de brexit, geïnformeerd over de stand van de brexitonderhandelingen. De hoofdonderhandelaar lichtte de ministers in over de stand van de onderhandelingen wat betreft:

de besprekingen ter afronding van het terugtrekkingsakkoord, waaronder de noodoplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland

de besprekingen over de toekomstige betrekkingen EU‑VK.

Er komt pas een terugtrekkingsakkoord als er overeenstemming is over alle onderdelen van de wettekst. Daaronder valt ook de noodoplossing voor Noord-Ierland. In dit verband wijzen wij erop dat alle tot dusver gedane beloften volledig moeten worden nagekomen. Het terugtrekkingsakkoord moet zo spoedig mogelijk worden gesloten. Daarnaast moet ook vaart worden gezet achter de werkzaamheden voor het opstellen van een politieke verklaring over het kader voor de toekomstige betrekkingen. Voorts moeten wij ons intensiever voorbereiden op de mogelijkheid dat wij het niet eens worden. De eenheid van de EU‑27 blijft van cruciaal belang.

Gernot Blümel, Oostenrijks minister en voorzitter van de zitting

Wat de toekomstige betrekkingen aangaat, besprak de Raad hoe het op 12 juli 2018 door de regering van het VK gepubliceerde beleidsdocument in de besprekingen kan worden meegenomen. In het licht van de door de Europese Raad bepaalde beginselen zal de onderhandelaar nagaan of er raakvlakken zijn tussen het standpunt van de EU en het standpunt van het VK inzake het kader voor de toekomstige betrekkingen. Doel is overeenstemming te bereiken over een gezamenlijke politieke verklaring bij het terugtrekkingsakkoord, waarnaar in dat akkoord zal worden verwezen. De EU-onderhandelaar zal hierover verslag uitbrengen tijdens de volgende zitting van de Raad Algemene Zaken (art. 50) in september 2018.

De hoofdonderhandelaar presenteerde ook de recente Commissiemededeling over de voorbereiding op de brexit aan de ministers. Die herhaalden dat op alle niveaus intensiever werk moet worden gemaakt van deze voorbereiding, zodat de EU-27 klaar is voor alle mogelijke uitkomsten.

Brexit (achtergrondinformatie)

Richtsnoeren van de Europese Raad (art. 50), 23 maart 2018

Conclusies van de Europese Raad (art. 50), 29 juni 2018

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3634

Brussel

20 juli 2018

11:00

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN