EU-Celac ministeriële bijeenkomst, 16-17 juli 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 17 juli 2018, 17:32.

Beelden van de ministeriële bijeenkomst EU-Celac, 16-17 juli 2018 in Brussel

De EU heeft een sterk partnerschap met de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (Celac)

EU-Celac ministeriële bijeenkomst, 16-17/07/2018 EU-Celac ministeriële bijeenkomst, 16-17/07/2018

Voornaamste resultaten

De Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en van de Gemeenschap van Latijns‑Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) zijn op 16 en 17 juli in Brussel bijeengekomen.

Zij hebben de verklaring "Bruggen bouwen en ons partnerschap versterken om het hoofd te bieden aan mondiale uitdagingen" aangenomen:

Verklaring na afloop van de tweede ministeriële bijeenkomst EU-Celac

Onze bijeenkomst heeft eens te meer aangetoond dat ons partnerschap onontbeerlijk is. Wij zijn verenigd door onze volkeren, met elkaar verweven door onze economieën en gebonden door onze gedeelde waarden. Latijns-Amerika en het Caribisch gebied kunnen op de EU rekenen als een betrouwbare partner die bereid is zich meer in te zetten voor alle kwesties van gemeenschappelijk belang.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Wij zijn erin geslaagd onze historische banden en de beginselen die we delen en die ons in staat stellen onze regio's met elkaar te verbinden en samen uitdagingen aan te pakken, verder te consolideren. Wij willen een actieve, open, transparante en substantiële dialoog bevorderen op gebieden van wederzijds belang die de mensen in beide regio's ten goede kunnen komen.

Carlos Castaneda, waarnemend Minister van Buitenlandse Zaken van El Salvador en fungerend voorzitter van de Celac.

De ministers richtten zich op het consolideren van het multilateralisme en het versterken van de samenwerking in mondiale fora. Meer bepaald bespraken zij de op regels gebaseerde wereldorde, het Klimaatakkoord van Parijs, de evaluatie 2019 van het mondiale drugsbeleid en het mondiaal pact inzake migratie. Daarnaast bespraken zij gemeenschappelijke uitdagingen en de uitvoering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Tot slot kwamen de ministers overeen nauwer samen te werken ter ondersteuning van inclusieve en duurzame economieën, handel, investeringen en productiviteit.

De bijeenkomst werd gezamenlijk voorgezeten door Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en Carlos Castaneda, waarnemend Minister van Buitenlandse Zaken van El Salvador en fungerend voorzitter van de Celac.

Openingswoord van hoge vertegenwoordiger Mogherini

Wat is het EU-Celac-partnerschap?

De EU en de Celac (de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten) vertegenwoordigen 61 landen (ongeveer een derde van de VN-leden) en meer dan 1 miljard mensen (15% van de wereldbevolking). Dit betekent dat het EU-Celac-partnerschap het leven van veel mensen beïnvloedt en het potentieel heeft om de op regels gebaseerde wereldorde vorm te geven. De EU en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) steunen beide de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling. Zij zijn beide ook drijvende krachten achter de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.

Betrekkingen EU-Celac (EDEO-website)

Top EU-Celac, Brussel, 10-11/06/2015

Vorm geven aan onze gemeenschappelijke toekomst - Strategisch partnerschap EU-Celac

In de marge

Prijzen van de EU-LAC-Stichting

De prijsuitreiking door de EU-LAC-Stichting vond plaats op maandag 16 juli. De EU-LAC-Stichting reikt de EU-LAC-prijzen uit met als doel een beter begrip tussen de burgers van de EU, Latijns-Amerika en het Caribische gebied te bevorderen en zichtbaarheid te geven aan goede praktijken van personen en organisaties in beide regio's.

Er worden prijzen in 2 categorieën uitgereikt: Burgerinitiatieven voor projecten van het maatschappelijk middenveld en Jonge Journalisten voor jonge aspirant-journalisten die blijk geven van journalistieke creativiteit en interesse tonen voor de betrekkingen tussen de EU en de Celac.

Video's van de prijsuitreiking door de EU-LAC-Stichting

Winnaars van de 2e editie van de EU-LAC-prijzen

Bijeenkomst EU-Pacifische Alliantie

Op 17 juli heeft de hoge vertegenwoordiger, Federica Mogherini, een vergadering belegd met de vertegenwoordigers van de vier landen van de Pacifische Alliantie (het waarnemend voorzitterschap van de Pacifische Alliantie; Maria Ángela Holguín, Minister van Buitenlandse Zaken van Colombia; Roberto Ampuero, Minister van Buitenlandse Zaken van Chili; Néstor Popolizio, Minister van Buitenlandse Zaken van Peru; Luis Alfonso de Alba, staatssecretaris van Mexico) en met de Ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 lidstaten van de EU.

Gezamenlijke verklaring van de hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini en de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Pacifische Alliantie

Bijeenkomst EU-Cariforum

De ministers van de EU en de Caribische landen hadden op dinsdag 17 juli een werklunch om de toekomst van de betrekkingen na het verstrijken van de Overeenkomst van Cotonou in 2020 te bespreken. De Overeenkomst van Cotonou is het huidige kader voor de betrekkingen tussen de EU en de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

Overeenkomst van Cotonou (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Brussel

16 juli 2018

16:45

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN