Top EU-Japan: een mijlpaal voor handel en samenwerking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 17 juli 2018.

De 25e topontmoeting tussen de EU en Japan heeft op 17 juli in Tokio plaatsgevonden. Tijdens de top hebben de leiders twee baanbrekende overeenkomsten ondertekend, de strategische partnerschapsovereenkomst en de economische partnerschapsovereenkomst, waarmee de bilaterale betrekkingen op significante wijze zullen worden bevorderd.

Jean-Claude Juncker i, voorzitter van de Europese Commissie i en Donald Tusk i, voorzitter van de Europese Raad i, vertegenwoordigden de Europese Unie op de top. Japan werd vertegenwoordigd door premier Shinzo Abe. Jyrki Katainen i, vicevoorzitter van de Commissie bevoegd voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen, nam ook aan de top deel. De EU-leiders spraken hun deelneming uit tegenover de bevolking van Japan na de overstromingen en aardverschuivingen in West-Japan, en boden de premier aan op alle mogelijke manieren hulp te bieden.

“Vandaag is een historisch moment voor ons duurzame partnerschap”, aldus voorzitter Jean-Claude Juncker. “De ondertekening vandaag van de economische partnerschapsovereenkomst EU-Japan is een baanbrekende gebeurtenis voor de mondiale handel, en ik ben ook zeer verheugd over de ondertekening van de eerste strategische partnerschapsovereenkomst ooit, waarmee onze samenwerking op een hoger niveau wordt getild. Het effect van de economische partnerschapsovereenkomst is ver buiten onze grenzen te voelen. Samen bepleiten wij de toekomst van vrije en eerlijke handel. Wij bieden het bewijs dat wij sterker en beter af zijn als wij samenwerken en het goede voorbeeld geven door te tonen dat handel meer is dan alleen maar tarieven en grenzen. Handel gaat ook over waarden, beginselen en het vinden van oplossingen waar iedereen baat bij heeft. Volgens ons biedt protectionisme geen bescherming en kan er geen sprake zijn van eenheid waar unilateralisme heerst.”

De volledige verklaring van voorzitter Juncker tijdens de persconferentie na afloop van de top is online beschikbaar. De Europese Unie en Japan hebben een gezamenlijke verklaring over de top afgegeven.

Voor open en eerlijke handel waar iedereen baat bij heeft

De economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan is de grootste overeenkomst ooit die door de Europese Unie is afgesloten. De overeenkomst schept een vrijhandelszone met meer dan 600 miljoen mensen en nagenoeg een derde van het mondiale bbp. De overeenkomst zal het grootste deel van de 1 miljard euro rechten die EU-bedrijven jaarlijks voor de uitvoer naar Japan betalen, evenals een aantal reeds lang bestaande regelgevingsbelemmeringen, bijvoorbeeld voor auto's, opheffen. Zij zal ook de Japanse markt van 127 miljoen verbruikers openstellen voor de uitvoer van de belangrijkste landbouwproducten van de EU en meer mogelijkheden voor EU-uitvoer creëren in een aantal andere sectoren. De overeenkomst houdt zich aan de strengste normen inzake arbeid, milieu en consumentenbescherming en bevat een specifiek hoofdstuk inzake duurzame ontwikkeling. Het is de eerste handelsovereenkomst die door de Europese Unie wordt gesloten met een specifieke verbintenis ten aanzien van de klimaatovereenkomst van Parijs.

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström i verklaarde: “Wij sturen een sterke boodschap de wereld in dat twee van de grootste economieën blijven geloven in vrije handel, en zich verzetten tegen zowel unilateralisme als protectionisme. De economische voordelen van deze overeenkomst zijn duidelijk. Door rechten ten belope van miljarden euro's weg te werken, de douaneprocedures te vereenvoudigen en de handelsbelemmeringen achter de grenzen aan te pakken, biedt zij kansen aan bedrijven van beide partijen om hun uitvoer op te drijven en hun handelsactiviteiten uit te breiden.”

Wat gegevensbescherming betreft, hebben de EU en Japan op 17 juli de onderhandelingen inzake wederzijdse adequaatheid afgerond waarmee de economische partnerschapsovereenkomst wordt aangevuld. Zij kwamen overeen elkaars systemen voor gegevensbescherming als equivalent te beschouwen, waardoor gegevens veilig tussen de EU en Japan kunnen worden uitgewisseld, en aldus ‘s werelds grootste gebied met een veilige gegevensstroom wordt gecreëerd.

Věra Jourová i, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid verklaarde: “Japan en de EU zijn al strategische partners. Gegevens zijn een stimulans voor de mondiale economie en deze overeenkomst zal het mogelijk maken dat gegevens veilig over en weer gaan ten voordele van zowel onze burgers als onze economieën. Tegelijkertijd verbinden wij ons opnieuw tot onze gezamenlijke waarden inzake de bescherming van persoonsgegevens. Daarom ben ik ervan overtuigd dat wij door samen te werken wereldwijd normen kunnen creëren voor gegevensbescherming en blijk geven van gezamenlijk leiderschap op dit belangrijke terrein.”

Een volledig persbericht over de ondertekening van de economische partnerschapsovereenkomst en een factsheet over de overeenkomst zijn tevens beschikbaar. De volledige verklaring van commissaris Jourová en Haruhi Kumazawa, commissaris van de commissie voor de bescherming van persoonsgegevens in Japan, over de regeling van wederzijdse adequaatheid is online beschikbaar, net als een specifiek persbericht daarover een gedetailleerde nota.

Een strategische partnerschapsovereenkomst geschikt voor echte strategische partners

De Europese Unie en Japan zijn gelijkgestemde partners die zowel bilateraal als in multilaterale fora samenwerken, zoals in de Verenigde Naties i en de G7 i. De strategische partnerschapsovereenkomst die vandaag werd ondertekend door voorzitter Juncker, voorzitter Tusk en premier Abe, zal de betrekkingen tussen de EU en Japan verdiepen en versterken door een overkoepelend en bindend kader te bieden voor een verhoogde samenwerking.

“In de wereld van vandaag kan geen enkel land overwegen de mondiale uitdagingen waar wij voor staan, op eigen houtje aan te pakken”, aldus hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini i in de aanloop naar de top. “Japan is een land waarmee wij al zeer nauw samenwerken, in vele dossiers, van vredesopbouw tot nucleaire ontwapening, van terrorismebestrijding tot doeltreffend multilateralisme. De strategische partnerschapsovereenkomst zal ons in staat stellen deze samenwerking nog te versterken over een breed spectrum van sectoren, maar ook de mogelijkheden bieden voor samenwerking op nieuwe terreinen, van wetenschap, technologie en innovatie, milieu en energie, tot klimaatverandering en veiligheid.”

Een factsheet over de strategische partnerschapsovereenkomst is online beschikbaar, naast informatie over steun voor de tenuitvoerlegging ervan in het kader van het partnerschapsinstrument.

Tijdens de topontmoeting hebben de leiders kwesties van regionaal en buitenlands beleid besproken, onder meer de situatie op het Koreaanse schiereiland, het conflict in Oost-Oekraïne en de illegale aanhechting van de Krim en Sebastopol, de verbintenis om het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA) - het nucleaire akkoord met Iran, te handhaven. Zoals de strategische partnerschapsovereenkomst stipuleert, hebben de leiders eveneens de gezamenlijke verbintenis besproken om de samenwerking over mondiale problemen op te voeren en hebben zij de gezamenlijke visie en steun van de EU en Japan inzake een op regels gebaseerde internationale orde bevestigd, met multilateralisme, democratie, non-proliferatie van massavernietigingswapens, open markten en een mondiaal handelssysteem waarvan de Wereldhandelsorganisatie i de kern vormt.

De leiders bespraken ook andere bilaterale kwesties, zoals de mogelijkheid om het veiligheidspartnerschap tussen de EU en Japan te versterken en meer samenwerking op het gebied van ontwikkelingsbeleid en onderwijs, cultuur en sport.

Verdere informatie

Website van de top EU-Japan

Factsheet Betrekkingen EU-Japan

Verklaring van voorzitter Jean-Claude Juncker op de persconferentie na de 25e top EU-Japan

Factsheet Strategische partnerschapsovereenkomst

Persbericht: EU en Japan ondertekenen economische partnerschapsovereenkomst

Factsheet Economische partnerschapsovereenkomst

Website van de economische partnerschapsovereenkomst

Gezamenlijke verklaring van Haruhi Kumazawa, commissaris van de commissie voor de bescherming van persoonsgegevens in Japan en Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid

Persbericht: Europese Unie en Japan komen overeen ‘s werelds grootste ruimte met een veilige gegevensstroom te creëren

Nota: Vragen en antwoorden over het adequaatheidsbesluit met Japan

Steun voor de uitvoering van de economische en strategische partnerschapsovereenkomsten in het kader van het partnerschapsinstrument

Website van de delegatie van de Europese Unie in Japan

IP/18/4504

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail