EU-Japan: Council adopts decision to sign trade agreement

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 6 juli 2018.

De Raad heeft op 6 juli een pakket besluiten aangenomen in verband met de economische partnerschaps­overeenkomst met Japan (EPO), waaronder:

  • een besluit tot ondertekening van de overeenkomst
  • een besluit om het Europees Parlement te verzoeken in te stemmen met de sluiting van de overeenkomst

De Raad nam op 26 juni 2018 een besluit aan betreffende de ondertekening en voorlopige toepassing van een overeenkomst inzake een strategisch partnerschap (SPA) tussen de EU en Japan.

Normaal gesproken zullen de EU en Japan beide overeenkomsten tijdens een top op 17 juli 2018 in Tokyo, Japan, ondertekenen.

Infographic - Handel EU-Japan: feiten en cijfers

Zie volledige infographic

Economische partnerschapsovereenkomst

De EPO is een zeer ambitieuze en brede handelsovereenkomst. Bij volledige uitvoering zullen de tarieven voor de EU-uitvoer naar Japan - die momenteel goed is voor ca. €1 miljard - voor 99% worden geschrapt.

De overeenkomst zal aanzienlijke nieuwe mogelijkheden voor de EU-uitvoer van landbouwproducten bieden, omdat de bestaande Japanse heffingen op producten als kazen en wijnen worden geschrapt en de intellectuele-eigendoms­rechten van de EU op de Japanse markten tegelijk worden beschermd. De overeenkomst zal ook de dienstenmarkten openstellen en de toegang van EU-bedrijven tot de Japanse openbare aanbestedingen significant verbeteren.

De EPO is gebaseerd op de hoogste arbeids-, veiligheids-, milieu- en consumenten­beschermings­normen. Het is ook de eerste handelsovereenkomst die een uitdrukkelijke gehechtheid aan de klimaatovereenkomst van Parijs vermeldt.

De handelsbesprekingen met Japan liepen sinds maart 2013. Tijdens de top EU-Japan van 6 juli 2017 bereikten beide partijen een beginselakkoord over de voornaamste onderdelen van een vrijhandelsakkoord, bekend als de economische partnerschapsovereenkomst (EPO). In december 2017 werden de onderhandelingen over alle openstaande vraagstukken afgerond.

De onderhandelingen over de normen voor de bescherming van investeringen en de beslechting van geschillen over investeringsbescherming gaan door. Beide partijen delen de krachtige vastbeslotenheid om de onderhandelingen over investeringsbescherming zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen.

Overeenkomst inzake een strategisch partnerschap

De SPA is de eerste kaderovereenkomst ooit tussen de EU en Japan. Zij moet de samenwerking en dialoog met betrekking tot een breed scala van bilaterale, regionale en multilaterale kwesties verbeteren. De overeenkomst legt het accent op de gedeelde waarden en gemeenschappelijke beginselen waarop de langdurige samenwerking tussen de EU en Japan als strategische partners is gegrondvest, waaronder democratie, de rechtsstaat, de mensenrechten en de fundamentele vrijheden.

Zij zal leiden tot meer samenwerking op het gebied van onder meer internationale vrede en veiligheid, cybercriminaliteit, energiezekerheid, de mitigatie van klimaatverandering, innovatie en samenwerking op het vlak van justitie en rechtshandhaving.

De EU en Japan zijn strategische partners sinds 2001. De Raad gaf de Commissie en de hoge vertegenwoordiger op 29 november 2012 de machtiging om onderhandelingen te openen met Japan over een kaderovereenkomst ter verdere versterking van de betrekkingen tussen de EU en Japan. De onderhandelingen werden in april 2018 met succes voltooid.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF