Poolse premier focust op economie bij vragen over de rechtsstaat in Polen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 4 juli 2018.
  • Economisch succes in Polen dankzij nieuw sociaal model en strikter belastingsysteem
  • Solide defensie-uitgaven en sterke grenzen zijn nodig voor veiligheid in de EU
  • EU moet ongelijkheid bestrijden met een ambitieus cohesiebeleid

De Poolse premier Mateusz Morawiecki debatteerde woensdag over de toekomst van Europa met Europarlementsleden en de vice-voorzitter van de Commissie, Valdis Dombrovskis i.

“Polen was een van de eerste landen die vrouwen stemrecht gaf en we zijn diepgeworteld in de rechtsstaat. We hadden een van de oprichters van de EU kunnen zijn als het ijzeren gordijn er niet was geweest. Nu als volwaardig lid willen we een constructief programma voorstellen waarin we nationale identiteiten respecteren en elk land het recht heeft om een rechtssysteem op te zetten in lijn met zijn tradities”, zei Morawiecki.

“Het Europese project moet meer open zijn, aangezien de situatie van vandaag zonder precedent is door alle crisissen die zich hebben opgestapeld”, vervolgde hij, verwijzend naar onder andere de migratiecrisis, Brexit en een Russische hybride oorlog.

Morawiecki stelde een veilige unie voor die burgers beschermt tegen de macht van multinationals en die vecht tegen ongelijkheid met een ambitieus cohesiebeleid. Hij benadrukte dat Polen de mazen in het systeem van belastinginningen aan het dichten is en dat belastingontwijking en -ontduiking wordt aangepakt, daarbij hintend op een passieve rechterlijke macht als de dader.

De fractievoorzitters van de grote politieke groepen ondervroegen Morawiecki over de veranderingen in het rechtssysteem die de rechtsstaat ondermijnen. De meeste Europarlementsleden veroordeelden de Poolse overheid voor het consolideren van zijn macht. De Parlementsleden waren verenigd in hun overtuiging dat de EU gebouwd moet worden op gedeelde waarden van de rechtsstaat. Ze waren het eens met Morawiecki’s standpunt over ontwikkelingsstrategie, energieveiligheid en defensie.

Europarlementsleden herinnerden dat Polen de scheiding der machten in de grondwet heeft staan, waarmee het de eerste was in Europa. Daarmee gaven ze aan dat het dwingen van rechters om met pensioen te gaan en ze onder politieke controle te brengen geen kwestie is van nationale traditie. Ze spraken herhaaldelijk hun steun uit aan Poolse burgers die op straat protesteerden tegen de veranderingen.