Migratie: Commissie voert noodhulp voor Spanje en Griekenland op

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 2 juli 2018.

De Europese Commissie i heeft 45,6 miljoen euro extra aan noodhulp verstrekt om Spanje en Griekenland te helpen hun problemen op migratiegebied aan te pakken.

Omdat er steeds meer migranten in Spanje aankomen, krijgt het land 25,6 miljoen euro om de capaciteit voor de opvang van nieuwe migranten aan de zuidkust en in Ceuta en Melilla te verbeteren, en terugkeer te bevorderen. Aan de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen (UNHCR) is 20 miljoen euro extra toegekend ter verbetering van de opvangvoorzieningen in Griekenland, en met name op Lesbos.

Dimitris Avramopoulos i, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: “De Commissie blijft - zoals beloofd - steun bieden aan de lidstaten die onder druk staan. In Spanje is het aantal aankomsten het afgelopen jaar gestegen. Het is daarom belangrijk dat wij Spanje extra hulp bieden bij het opvangen van de migranten en het terugsturen van personen die geen verblijfsrecht hebben. Hoewel het aantal aankomsten in Griekenland door de verklaring EU-Turkije sterk is gedaald, ondervindt het land nog steeds een grote druk, met name op de eilanden. Er is nu al ruim 1 miljard euro aan noodhulp toegekend om de lidstaten te helpen migratie in goede banen te leiden.”

Met de goedkeuring van de nieuwe financieringsbesluiten is een belangrijke mijlpaal bereikt: de Commissie heeft in de context van het huidige financiële kader (2014-2020) inmiddels ruim 1 miljard euro aan noodhulp toegekend voor beter migratiebeheer. Daarmee zijn de lidstaten ondersteund waar de druk het grootst is, zoals Italië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Duitsland, Zweden en nu ook Spanje.

Spanje

  • 24,8 miljoen euro wordt toegekend aan het ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid en aan het Spaanse Rode Kruis, voor een project waarmee voor medische zorg, voedsel en onderdak zal worden gezorgd voor migranten die aankomen aan de zuidkust van Spanje en in Ceuta en Melilla.
  • 720 000 euro wordt toegekend aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om de terugkeerfaciliteiten en de infrastructuur voor het overbrengen te verbeteren.

De noodhulp voor Spanje komt bovenop de 692 miljoen euro die aan het land is toegekend voor migratie-, grens- en veiligheidsbeheer in het kader van de nationale programma's voor de periode 2014-2020.

Griekenland

  • De 20 miljoen euro extra die de UNHCR ontvangt, zal worden gebruikt om het beheer van de opvangfaciliteiten op Lesbos te verbeteren, projecten van de plaatselijke gemeenschappen te ondersteunen en het aantal plaatsen in noodopvangcentra op de eilanden uit te breiden.
  • Met de betrokken middelen zullen ook extra maatregelen worden genomen om kinderen te beschermen, niet-formeel onderwijs aan te bieden en seksueel en gendergerelateerd geweld te voorkomen.

Dit financieringsbesluit komt bovenop de ruim 1,6 miljard euro aan financieringssteun die de Commissie sinds 2015 heeft toegekend om de migratieproblemen in Griekenland aan te pakken.

Achtergrond

Grensbeheer en migratie zijn al vanaf het begin van het mandaat van de Commissie-Juncker een politieke prioriteit, van de politieke beleidslijnen van voorzitter Juncker van juli 2014 tot de meest recente toespraak over de Staat van de Unie op 13 september 2017.

De omvang en urgentie van de vluchtelingencrisis van 2015-2016 heeft Europa echter verrast. Om een humanitaire crisis af te wenden en een gezamenlijke aanpak mogelijk te maken van deze ongekende uitdaging en eventuele nieuwe bedreigingen voor de veiligheid, heeft de EU alle beschikbare flexibiliteit in het bestaande budget gebruikt om extra geld vrij te maken. De oorspronkelijke toewijzing voor de periode 2014-2020, ten bedrage van 6,9 miljard euro voor AMIF en ISF (Grenzen en Politie), werd met 3,9 miljard opgetrokken tot in totaal 10,8 miljard euro voor migratie, grensbeheer en interne veiligheid, de aanzienlijke financiering voor de aanpak van de vluchtelingencrisis buiten de EU niet meegerekend.

Op grond van de lessen uit het verleden stelt de Commissie nu voor de bovengenoemde financiering te verdubbelen, tot 10,4 miljard euro voor migratie, 9,3 miljard euro voor grensbeheer, 2,5 miljard euro voor interne veiligheid en 1,2 miljard euro voor veiligere ontmanteling van nucleaire installaties in sommige lidstaten. Dat zou het totaal op ruim 23 miljard euro brengen. Daarnaast gaat de steun voor de EU-agentschappen voor veiligheid, grenzen en migratiebeheer omhoog van 4,2 miljard naar 14 miljard euro.

Meer informatie

Persbericht: EU-begroting: Commissievoorstel voor aanzienlijke verhoging van financiering voor migratie en krachtiger grensbeheer

IP/18/4342

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail