Raad Buitenlandse Zaken, 25 juni 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 25 juni 2018, 20:01.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken op 25 juni 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie

Wij hebben vandaag met ministers van zowel Buitenlandse Zaken als Defensie belangrijke beslissingen genomen om onze werkzaamheden inzake EU-defensie voort te zetten ter voorbereiding van de Europese Raad. Wij hebben ook besloten onze samenwerking met de NAVO nog verder op te voeren. Wij zijn vastbesloten om door te gaan met deze uitmuntende samenwerking. Wij staan immers voor enorme veiligheidsuitdagingen, die ons ertoe dwingen om uiterst vastberaden samen te werken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Tijdens hun bespreking over de EU-samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie, kwamen belangrijke defensie-initiatieven aan de orde, waaronder de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO), militaire mobiliteit, de initiatieven in verband met het toekomstige meerjarig financieel kader (het Europees Defensiefonds en de Europese vredesfaciliteit), de strijd tegen hybride dreigingen en het belang van het versterken van de weerbaarheid van de EU tegen die dreigingen, en de ontwikkeling van civiele vermogens.

De Raad nam conclusies aan over veiligheid en defensie. Ook namen de ministers een besluit aan met governanceregels voor projecten in het kader van PESCO, en keurden zij het overkoepelende deel op hoog niveau goed van de militaire eisen voor militaire mobiliteit binnen en buiten de EU.

Conclusies van de Raad over de samenwerking inzake veiligheid en defensie (persmededeling, 25/06/2018)

EU-samenwerking inzake veiligheid en defensie (achtergrondinformatie)

In de aanloop naar de aanstaande NAVO-top (11-12 juli), hebben de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg van gedachten gewisseld over de samenwerking tussen de EU en de NAVO. In het licht van de recente problemen in de trans-Atlantische betrekkingen onderstreepten zij de nog steeds goede samenwerking inzake veiligheid en defensie tussen de twee organisaties op basis van volledige complementariteit. Zij wezen op de belangrijke vorderingen die zijn gemaakt met de 74 concrete acties ter uitvoering van de gezamenlijke verklaring van juli 2016 door de voorzitter van de Europese Raad, de voorzitter van de Europese Commissie en de secretaris-generaal van de NAVO. Zij pleitten voor meer samenwerking, met name inzake militaire mobiliteit en het tegengaan van hybride dreigingen.

Samenwerking EU‑NAVO - factsheet (EDEO)

Jemen

De EU-Ministers van Buitenlandse Zaken hebben over de meest recente ontwikkelingen in Jemen gesproken met de speciale gezant van de VN, Martin Griffiths, die hun toelichting gaf bij zijn vredesplan. De ministers wisselden van gedachten over de lopende EU-inspanningen, waaronder politieke initiatieven en met name de regionale dialoog met Iran over Jemen, en over humanitaire en ontwikkelingshulp. Zij bespraken manieren om het door de VN geleide proces te versterken. De Raad nam conclusies aan over Jemen.

Conclusies van de Raad over Jemen (persmededeling, 25/06/2018)

Myanmar/Birma

De Raad heeft in het licht van de situatie in Myanmar/Birma aan 7 personen beperkende maatregelen opgelegd. Het gaat om functionarissen van het leger (Tatmadaw), de grenswacht en de politie van Myanmar/Birma. Reden voor hun plaatsing op de lijst is hun deelname aan of betrokkenheid bij gruweldaden en ernstige schendingen van de mensenrechten gericht tegen de Rohingya’s in de deelstaat Rakhine gedurende de tweede helft van 2017. Dit besluit werd zonder debat aangenomen.

Myanmar/Birma: EU legt sancties op aan 7 hooggeplaatste functionarissen van leger, grenswacht en politie die verantwoordelijk zijn voor, of betrokken zijn bij, ernstige mensenrechtenschendingen tegen Rohingya’s (persmededeling, 25/06/2018)

Venezuela

De Raad heeft besloten beperkende maatregelen te treffen tegen 11 ambtsdragers. De personen in kwestie zijn verantwoordelijk voor schendingen van de mensenrechten en voor het ondermijnen van de democratie en de rechtsstaat in Venezuela. Dit besluit werd zonder debat aangenomen.

Venezuela: EU voegt 11 personen toe aan sanctielijst (persmededeling 25/06/2018)

Hoorn van Afrika en Rode Zee

De Raad heeft conclusies over de Hoorn van Afrika en de Rode Zee besproken en aangenomen. De Ministers van Buitenlandse Zaken wezen op het strategische belang van de regio voor de EU. Zij betuigden hun steun voor de inspanningen voor het opzetten van een georganiseerd en inclusief regionaal forum voor dialoog en samenwerking rond de Rode Zee.

Conclusies van de Raad over de Hoorn van Afrika en de Rode Zee (persmededeling, 25/06/2018)

Integrale EU-strategie

De Raad heeft op basis van een voortgangsverslag een evaluatie gemaakt van de uitvoering van de integrale EU‑strategie. De ministers toonden zich ingenomen met de belangrijke vooruitgang die is geboekt en riepen ertoe op de uitvoering voort te zetten op alle in de strategie vermelde prioritaire gebieden.

Uitvoering van de integrale EU-strategie - Jaar 2 (pdf)

Integrale EU-strategie (website)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3628

Luxemburg

25 juni 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst (Defensie) Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers