Debat over de Europese migratietop van 24 juni

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 21 juni 2018, 2:49.

Italië weigert in de Middellandse Zee opgepikte migranten toe te laten. De Duitse regering is onderling verdeeld over het toelaten van migranten. Het Hongaarse parlement heeft ingestemd met een groot pakket anti-migratiemaatregelen. Met een informele top in Brussel hopen Europese regeringsleiders meer eenheid te brengen in het Europese migratiebeleid.

De Europese migratiepolitiek is één grote puinhoop, constateert Fritsma (PVV): de eensgezindheid is ver te zoeken. Nederland moet volgens hem weer de baas worden over het eigen vreemdelingenbeleid en de eigen grenzen. We moeten het asiel- en migratiebeleid in eigen hand houden, vindt ook Baudet (FvD).

Opvang buiten EU?

Migranten die op de Middellandse Zee worden gered, moeten naar opvangcentra buiten de EU worden gebracht. Dit idee heeft EU-president Tusk geopperd. In deze opvangcentra moet beoordeeld worden of het gaat om vluchtelingen of om economische migranten. De eerste groep zou recht hebben op asiel, de tweede groep moet terug naar het land van herkomst.

Europa moet klaar zijn voor een nieuwe migratiegolf, zegt Azmani (VVD). Hij steunt daarom het plan van Tusk, dat lijkt op zijn eigen voorstellen uit 2015. Buma (CDA) spreekt over een omslag in het denken: ingewikkeld maar wel de goede weg. Ook Pechtold (D66) is positief, maar het plan mag geen middel worden om echte vluchtelingen uit Europa te weren.

Tusks plan past in een steeds harder beleid van veel landen, zegt Van Ojik (GroenLinks): de humaniteit van de migratiepolitiek staat op het spel. Hij vindt het ongewenst om echte vluchtelingen terug te sturen naar een opvangcentrum in bijvoorbeeld Tunesië.

Waar moeten de opvangcentra voor migranten komen? Van Dijk (SP) vraagt zich af of er wel landen zijn die dit willen. Of wordt hun een grote worst voorgehouden? Albanië en Kosovo zijn in ieder geval geen goede opties, denkt Voordewind (ChristenUnie). Vluchtelingen zullen dan nog steeds de Middellandse Zee oversteken, wat het businessmodel van de mensensmokkelaars in stand houdt.

Het is nog onduidelijk met welke landen in Noord-Afrika afspraken gemaakt kunnen worden, zegt premier Rutte.

Grondoorzaken migratie

Asscher (PvdA) steunt de opvang van vluchtelingen in de regio, ook omdat dit kan voorkomen dat mensen op de Middellandse Zee verdrinken. Maar hij stelt wel een aantal voorwaarden. Europa moet volgens hem fors investeren, zowel in goede opvang als in het wegnemen van de grondoorzaken van migratie.

Het wegnemen van de grondoorzaken van migratie is een van de belangrijkste doelstellingen van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking, benadrukt premier Rutte.

Klimaatverandering is in de ogen van Van Raan (PvdD) een belangrijke voedingsbodem voor migratie. Hij pleit voor het bestrijden van deze "sluipende ramp". Nederland heeft ambitieuze doelstellingen om de CO2-uitstoot terug te brengen, zo reageert premier Rutte.

Verdeling vluchtelingen

Onder andere Hongarije en Tsjechië weigeren om de afspraken over het opnemen van vluchtelingen na te komen. Kuzu (DENK) suggereert om landen die een "schrijnend gebrek aan internationale solidariteit" tonen, te korten op hun Europese subsidies: niet de lasten, dan ook niet de lusten. Ook premier Rutte wil kijken naar de mogelijkheden om deze landen te korten.

Terugkeerbeleid

Hoe zorgen we ervoor dat illegale economische migranten die al in Europa zijn, terugkeren naar hun land van herkomst? Stoffer (SGP) en Van Rooijen (50PLUS) pleiten voor een effectiever Europees terugkeerbeleid.

Er moet meer gebeuren om de verschillende asielprocedures te harmoniseren, zegt staatssecretaris Harbers. Het laten terugkeren van afgewezen asielzoekers is daarvan een belangrijk onderdeel.

De Kamer stemt op 21 juni over de ingediende moties.