Europese Commissie en Verenigd Koninkrijk geven gezamenlijke verklaring over verdere vooruitgang in de artikel 50-onderhandelingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 19 juni 2018.

De Europese Commissie i en het Verenigd Koninkrijk hebben vandaag een gezamenlijke verklaring gegeven over de vooruitgang die inzake de inhoud van het ontwerp van terugtrekkingsakkoord is geboekt sinds de onderhandelingsronde van 16-19 maart 2018.

De nieuwe elementen van overeenstemming worden in detail uiteengezet in de punten 3 en 4 van de gezamenlijke verklaring, die ook de inzet van het VK voor de resterende met het uiteengaan verband houdende kwesties onderstreept.

Michel Barnier i, hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie voor de artikel 50-onderhandelingen: "Deze vooruitgang is het resultaat van de toewijding en de vastberadenheid van beide onderhandelingsteams, die ik hierbij wens te danken. Inzake sommige met het uiteengaan verband houdende kwesties, waarover Europese ondernemingen zekerheid nodig hebben, zoals douane, btw, Euratom en certificaten voor goederen, hebben we vorderingen gemaakt. De inzet van het Verenigd Koninkrijk voor resterende kwesties zoals de bescherming van persoonsgegevens en geografische aanduidingen is eveneens lofwaardig. Er blijven echter ernstige meningsverschillen over het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland. En ik herinner eraan dat het terugtrekkingsakkoord een volledig operationele terugvaloplossing voor Ierland en Noord-Ierland moet bevatten. Ik zal de stand van de onderhandelingen presenteren aan de Europese Raad en aan het Europees Parlement. Vandaag is een stap vooruit in deze onderhandelingen, maar vóór oktober is er nog veel werk te verrichten.”

Volgende stappen

Michel Barnier zal de Europese Raad (artikel 50), die plaatsvindt op 28 en 29 juni 2018, en het Europees Parlement informeren over de stand van zaken van de onderhandelingen. De onderhandelingen over het terugtrekkingsakkoord zullen de komende weken worden voortgezet, samen met de besprekingen over het kader voor de toekomstige betrekkingen.

De agenda van de onderhandelingen van deze week kan online worden geraadpleegd.

Achtergrondinformatie

Op 28 februari 2018 heeft de Europese Commissie een ontwerp van terugtrekkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gepubliceerd. Dit ontwerp van terugtrekkingsakkoord goot het gezamenlijk verslag van de onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk van 8 december 2017 over de tijdens fase 1 van de onderhandelingen geboekte vooruitgang in een juridische vorm en bevatte voorstellen voor openstaande terugtrekkingskwesties die in dat verslag worden vermeld, maar niet in detail zijn behandeld. Het bevatte ook een ontwerpprotocol inzake Ierland/Noord-Ierland. Zowel de EU als het VK heeft erkend dat de unieke situatie van het eiland Ierland een specifieke oplossing vereist. Beide partijen hebben zich ertoe verbonden een juridisch werkbare terugvaloplossing in het terugtrekkingsakkoord op te nemen.

Op 19 maart 2018 hebben de EU en het Verenigd Koninkrijk een geactualiseerde versie van het terugtrekkingsakkoord gepubliceerd, waarin (met groen, geel en wit) de punten van overeenstemming en de meningsverschillen tussen de onderhandelaars van het EU en het VK werden aangegeven.

Op 23 maart 2018 heeft de Europese Raad (artikel 50) dit akkoord verwelkomd en richtsnoeren aangenomen over het kader voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. De besprekingen hierover zijn gaande.

Een definitieve versie van dit terugtrekkingsakkoord, vergezeld van een politieke verklaring over het kader voor de toekomstige betrekkingen, zou door de EU en het VK moeten worden overeengekomen tegen oktober 2018 met het oog op de tijdige bekrachtiging door het Europees Parlement, de Raad (artikel 50) en het Verenigd Koninkrijk, overeenkomstig zijn eigen grondwettelijke voorschriften.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring van 19 juni 2018.

Richtsnoeren van de Europese Raad (artikel 50), maart 2018

Website van TF50

IP/18/4217

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail