Raad Landbouw en Visserij, 18 juni 2018 - Voornaamste resultaten
Videobeelden van de Raad Landbouw en Visserij van 18 juni 2018 in Luxemburg.
Voornaamste resultaten
Wij hebben vandaag belangrijke gesprekken gevoerd over de toekomst van onze landbouw en visserij. In de komende jaren zullen beide sectoren de voedselzekerheid voor Europa moeten blijven waarborgen, maar tegelijk oplossingen moeten vinden voor de uitdagingen van duurzaamheid, innovatie en generatievernieuwing. De Raad wil ervoor zorgen dat beide sectoren over de juiste instrumenten en financiële middelen beschikken om deze uitdagingen het hoofd te bieden.
Roemen Porozjanov, Minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw van Bulgarije en voorzitter van de Raad.
Visserij
Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij
De Commissie heeft haar voorstel ingediend voor een nieuw Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij (EFMZV) met een budget van €6,14 miljard voor investeringen in de maritieme economie en ter ondersteuning van vissersgemeenschappen, en de ministers kregen de gelegenheid om op het voorstel te reageren. Het voorstel werd positief onthaald door de ministers, die het meeste belang hechtten aan de daadwerkelijke vereenvoudiging en flexibiliteit voor de lidstaten.
Visserijcontroles
De Commissie heeft haar voorstel ter vereenvoudiging en verbetering van bestaande visserijcontrolemaatregelen bij de Raad ingediend. Het voorstel moet ervoor zorgen dat het gemeenschappelijk visserijbeleid strikt wordt nageleefd en dat de doelstellingen ervan worden bereikt.
De ministers benadrukten in hun reacties dat het huidige systeem moet worden vereenvoudigd zonder extra administratieve lasten en bespraken kort de mogelijkheid van financiële steun voor de in het voorstel vervatte e‑oplossingen.
Vangstmogelijkheden voor 2019
De Raad kreeg toelichting bij een mededeling van de Commissie over de stand van zaken in verband met het gemeenschappelijk visserijbeleid en bij de raadpleging over de vangstmogelijkheden voor 2019.
De lidstaten waren over het algemeen ingenomen met de mededeling maar vestigden de aandacht op de moeilijkheden met de volledige uitvoering van de aanlandingsverplichting, met name wat betreft knelsoorten, en de kwetsbaarheid van kleinschalige visserij ondanks de algemene verbetering van de economische prestaties.
De Commissiemededeling over de vangstmogelijkheden geeft de aanzet tot de jaarlijkse vaststelling van de totale toegestane vangsten (TAC's) en de nationale quota voor het volgende jaar. De TAC's worden voor de Oostzee in oktober vastgesteld, voor diepzeesoorten in november en voor de Noordzee in december 2018.
Beheer van de visbestanden van de EU (achtergrondinformatie)
Landbouw
GLB-hervormingspakket post 2020
De Raad kon voor het eerst formeel van gedachten te wisselen over de Commissievoorstellen ter hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020. In de voorstellen, die op 1 juni werden ingediend, worden de grote lijnen van een nieuw uitvoeringssysteem voor het GLB geschetst, waarin de lidstaten over meer flexibiliteit zouden beschikken voor besluiten op maat, aangepast aan de lokale omstandigheden.
De ministers reageerden tevreden op diverse elementen van de voorstellen, maar uitten hun bezorgdheid over de door de Commissie voorgestelde besparingen in het budget voor het GLB in het algemeen en in plattelandsontwikkeling in het bijzonder. Zij hadden twijfels bij het vermogen van het nieuwe GLB om echte vereenvoudiging voor de nationale autoriteiten en de landbouwers te bewerkstelligen. Tijdens het debat werden de ministers ook geïnformeerd over een door meerdere lidstaten ondertekend memorandum over het GLB‑budget in het kader van het volgende meerjarig financieel kader (MFK), en over de afnemende beschikbaarheid van water voor de landbouw in Cyprus.
Toekomst van het GLB na 2020 (achtergrondinformatie)
Marktsituatie
De Commissie gaf de Raad toelichting bij de meest recente ontwikkelingen op de belangrijkste landbouwmarkten, met name de zuivel-, de suiker- en de varkensvleesmarkt.
De ministers toonden zich tevreden over de in het algemeen gunstige economische situatie en vooruitzichten in de voornaamste marktsegmenten, maar verklaarden zich ook zorgen te maken over de problematische situatie van de varkensvleessector in Polen en in de EU in het algemeen, het aanhoudend hoge niveau van de EU‑interventievoorraden van mageremelkpoeder en de onlangs door de Amerikaanse regering opgelegde invoertarieven op Spaanse tafelolijven.
Andere agendapunten
De ministers kregen ook informatie over verschillende onderwerpen:
het ICES-advies over de ecologische en milieugevolgen van pulsvisserij in de Noordzee
de bescherming van honingbijen en andere bestuivers
het BIOEAST-initiatief voor kennisgebaseerde landbouw, aquacultuur en bosbouw in de bio‑economie
Informatie over de zitting
Zitting nr. 3624
Luxemburg
18 juni 2018
Vooraf (documenten)
Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Voorlopige agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Na afloop (documenten)
Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:
Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen: