Parlement spreekt steun uit voor slachtoffers van de vulkaan Fuego in Guatemala

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 11 juni 2018.

Parlementsvoorzitter Tajani zat de opening van de vergadering in Straatsburg voor bij het in acht nemen van een minuut stilte voor voormalig voorzitter Nicole Fontaine.

De vulkaan Fuego in Guatemala is nog steeds actief. Er zijn al 100 dodelijke slachtoffers, meer dan 2 miljoen mensen - zowat 10% van de bevolking - zijn door de uitbarsting getroffen. Namens het Europees Parlement i heeft voorzitter Tajani zijn steun uitgesproken voor de bevolking van Guatemala in deze moeilijke tijd.

Op 21 mei heeft het Europees Hof van Justitie twee besluiten van het Bureau van het Europees Parlement (bestaande uit de parlementsvoorzitter en 14 ondervoorzitters) om parlementslid Janusz Korwin-Mikke i te bestraffen voor geringschattende opmerkingen tegen migranten en vrouwen, vernietigd. In zijn commentaar op de uitspraak van het Hof zei voorzitter Tajani dat "iedereen die zegt dat vrouwen inferieur zijn aan mannen, bestraft moet worden". Het Bureau van het Parlement zal bespreken of zij tegen het besluit van het Hof in beroep gaat.

Agendawijzigingen

woensdag

Een debat over de "verklaringen van de Raad en de Commissie over de humanitaire noodsituaties in het Middellandse-Zeegebied en de solidariteit binnen de Europese Unie" wordt woensdagmiddag als tweede punt toegevoegd aan de agenda.

Verzoeken van parlementscommissies om onderhandelingen met Raad en Commissie aan te vatten

De beslissingen van de parlementscommissies om inter-institutionele onderhandelingen aan te vatten (regel 69c) zijn gepubliceerd op de website van de plenaire zitting.

Indien er voor dinsdagavond middernacht geen verzoek is om hierover te stemmen, kan de parlementscommissie de onderhandelingen aanvatten.