Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Energie), 11 juni 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 11 juni 2018, 14:32.

Videobeelden van de Raad Energie van 11 juni 2018 in Luxemburg

Het EU-Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) zorgt voor een probleemloze stroom van elektriciteit en aardgas over de grenzen heen.

Voornaamste resultaten

ACER-verordening

Tijdens een openbare zitting heeft de Raad zijn standpunt bepaald over de verordening over het ACER, het EU-Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators. ACER verbetert sinds 2011 de coördinatie tussen energieregulators inzake grensoverschrijdende kwesties. Het elektriciteitsnet in de Unie is nauw onderling verweven en buurlanden moeten steeds meer samenwerken om het net stabiel te houden en grote volumes hernieuwbare energie te integreren. Het agentschap mag alleen nieuwe reguleringstaken en -bevoegdheden krijgen als vaststaat dat de lidstaten voldoende betrokken zijn.

De Raad van de EU inzake Energie kwam een tekst overeen voor een algemene oriëntatie inzake het voorstel voor een herziening van de verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de oprichting van een EU-Agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators. Het voorstel tot herziening van de ACER-verordening is het laatste onderdeel van het pakket "Schone energie voor alle Europeanen", waarover de Raad nu eindelijk een algemene oriëntatie heeft bereikt. Het Bulgaarse voorzitterschap stelt alles in het werk om compromissen te vinden tussen de diverse standpunten van de delegaties, zodat in de tekst een passend evenwicht wordt gevonden. De algemene oriëntatie is het voorlopige Raadsstandpunt dat als basis zal dienen bij de voorbereiding van de onderhandelingen met het Europees Parlement.

Temenoezjka Petkova, Minister van Energie van Bulgarije

Infographic - Clean energy for Europeans: Key for driving forward the Energy Union

Clean energy for Europeans Zie volledige infographic

Governance van de energie-unie, richtlijn hernieuwbare energie en richtlijn energie-efficiëntie

De Raad kreeg tijdens een openbare zitting informatie van het voorzitterschap over de stand van zaken in drie dossiers van het pakket schone energie, namelijk de dossiers over governance, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Sinds februari vonden elf trialogen plaats. De onderhandelingen met het Europees Parlement zijn nu ver gevorderd. De belangrijkste knelpunten waarover nog geen akkoord is, zijn de streefcijfers, de bijdragen en de trajecten.

Externe betrekkingen op energiegebied

De Commissie gaf de ministers een presentatie over de externe betrekkingen op energiegebied, met aandacht voor Egypte, Oekraïne, de Westelijke Balkan, Iran, de ministeriële bijeenkomst over schone energie en Mission Innovation.

Aantredend Oostenrijk voorzitterschap

De Oostenrijkse delegatie gaf een overzicht van zijn werkprogramma en prioriteiten op het gebied van energiebeleid voor de volgende zes maanden.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3623-3

Luxemburg

11 juni 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Voorlopige agenda - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 11 juni 2018

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie - 7, 8 en 11 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Addendum 1 bij de lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie - 7, 8 en 11 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting


1.

Relevante EU dossiers