Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), 8 juni 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 8 juni 2018, 17:00.

Videobeelden van de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie) van 8 juni 2018 in Luxemburg.

Voornaamste resultaten

De Raad is tot een algemene oriëntatie gekomen over een voorstel voor een cyberbeveiligings­verordening. Het voorstel voorziet in een certificeringskader voor cyberbeveiliging voor de hele EU voor producten en diensten op het gebied van informatie- en communicatie­technologie (ICT), en moet het huidige Agentschap van de Europese Unie voor netwerk- en informatie­beveiliging (Enisa) opwaarderen tot een permanent EU-agentschap voor cyberbeveiliging.

We willen allemaal dat onze toestellen beveiligd zijn. Dit nieuwe certificeringskader zal het vertrouwen in innovatieve digitale oplossingen vergroten.

Ivajlo Moskovski, de Bulgaarse Minister van Vervoer, Informatie­technologie en Communicatie

Infographic - EU-cyberbeveiliging

Hoe en waarom moet de cyberbeveiliging in de EU worden verbeterd? Zie volledige infographic

EU stelt gemeenschappelijk kader voor cyberbeveiligings­certificering in en versterkt haar agentschap - Raad keurt zijn standpunt goed (persmededeling, 08/06/2018)

De ministers hielden een oriënterend debat over een voorstel tot actualisering van de privacyregels voor elektronische communicatie (e-privacy). Doel van de ontwerpverordening is te zorgen voor een hoog niveau van bescherming van de persoonlijke levenssfeer, communicatie en gegevens in de sector elektronische communicatie, en een gelijk speelveld te creëren voor aanbieders van diverse diensten.

De ministers hielden ook een oriënterend debat over een ontwerprichtlijn ter bevordering van het hergebruik van overheidsinformatie. Dat voorstel moet de data-economie van de EU versterken door meer overheidsgegevens beschikbaar te maken voor hergebruik, voor eerlijke concurrentie te zorgen en grensoverschrijdende innovatie op basis van data aan te moedigen. Het debat zal als leidraad voor de toekomstige besprekingen over het voorstel dienen.

De nieuwe EU-telecomregels vormen het wetboek voor elektronische communicatie

Daarnaast informeerde het voorzitterschap de ministers over de meest recente ontwikkelingen inzake een Europees wetboek voor elektronische communicatie en een geactualiseerd mandaat voor het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie (Berec). Het voorzitterschap heeft op 5 juni over beide voorstellen een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement.

Het voorzitterschap gaf de ministers ook de meest recente informatie over de ontwerpverordening betreffende het vrije verkeer van niet-persoons­gebonden gegevens. De bedoeling is uiterlijk eind juni tot een akkoord met het Europees Parlement te komen.

Hervorming van cyberbeveiliging in Europa (achtergrondinformatie)

Digitale eengemaakte markt voor Europa (achtergrondinformatie)

Wetboek voor elektronische communicatie (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3623-2

Luxemburg

8 juni 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Telecommunicatie), 8 juni 2018

Voorlopige agenda - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 8 juni 2018

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie - 7, 8 en 11 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Addendum 1 bij de lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie - 7, 8 en 11 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting


1.

Relevante EU dossiers