Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), 7 juni 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 7 juni 2018, 19:31.

Videobeelden van de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer) van 7 juni 2018 in Luxemburg.

Voornaamste resultaten

De Raad nam een algemene oriëntatie aan over de voorgestelde verordening over de bescherming van de mededinging in de luchtvaart. Het voorstel moet zorgen voor eerlijke concurrentie tussen EU-luchtvaartmaatschappijen en maatschappijen uit derde landen, met behoud van voorwaarden die bevorderlijk zijn voor een hoge mate van connectiviteit.

Het luchtvervoer is onmiskenbaar een grote drijvende kracht voor de EU-economie: het zorgt voor geavanceerde technologische innovaties, meer banen en betere connectiviteit voor burgers, zowel binnen de Unie als met de rest van de wereld. Na aanneming zal dit voor de Europese luchtvaartsector een instrument zijn dat vergelijkbaar is met internationale instrumenten voor andere gebieden van commerciële activiteit.

Ivajlo Moskovski, de Bulgaarse Minister van Vervoer, Informatietechnologie en Communicatie

Bescherming van de mededinging in de luchtvaart - de Raad keurt zijn standpunt goed (persmededeling, 07/06/2018)

De Raad nam een algemene oriëntatie aan over een ontwerprichtlijn betreffende havenontvangstvoorzieningen, die moet voorkomen dat afval in zee wordt gedumpt.

Aanpakken van zwerfvuil op zee: Raad neemt standpunt over havenontvangstvoorzieningen aan (persmededeling, 07/06/2018)

De Raad nam ook een algemene oriëntatie aan over geactualiseerde regels voor elektronische tolheffing en de uitwisseling van informatie.

EU vergemakkelijkt invordering niet-betaalde wegentol - Raad bepaalt standpunt (persmededeling, 07/06/2018)

De ministers bespraken belangrijke voorstellen voor de sector wegvervoer, die adequate sociale omstandigheden voor bestuurders en een eerlijke en goed functionerende interne markt beogen. Deze voorstellen omvatten regels inzake rij- en rusttijden van vervoerders, positionering door middel van tachografen, detachering van bestuurders die in andere lidstaten opereren, cabotage en vestigingsregels voor wegvervoersondernemingen.

Verder bespraken de ministers de vorderingen met de voorstellen inzake gecombineerd vervoer en schone wegvoertuigen. De ministers maakten ook de balans op van de vorderingen met een voorstel om de rechten en verplichtingen van reizigers in het treinverkeer te actualiseren.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3623-1

Luxemburg

7 juni 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (Vervoer), 7 juni 2018

Voorlopige agenda - Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie, 7 juni 2018

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie - 7, 8 en 11 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Addendum 1 bij de lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie - 7, 8 en 11 juni 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting