Inbreukenpakket voor juni: voornaamste beslissingen
Overzicht per beleidsterrein
Het maandelijkse pakket inbreukbeslissingen betreft de gerechtelijke stappen van de Europese Commissie i ("de Commissie") tegen lidstaten die hun verplichtingen uit hoofde van het EU-recht niet zijn nagekomen. De beslissingen betreffen diverse sectoren en beleidsterreinen van de EU en moeten ervoor zorgen dat het EU-recht correct wordt toegepast. Daar hebben zowel burgers als bedrijven baat bij.
De voornaamste beslissingen van de Commissie worden hieronder weergegeven, gegroepeerd per beleidsterrein. Ook sluit de Commissie 104 procedures waarin de problemen met de betrokken lidstaten zijn opgelost, zodat de Commissie de procedure niet hoeft voort te zetten.
Zie voor nadere informatie over de EU-inbreukprocedure MEMO/12/12. Zie voor meer details over alle beslissingen het register van inbreukbeslissingen.
-
1.Energie
(meer informatie: Anna-Kaisa Itkonen - tel.: +32 229 56186, Nicole Bockstaller - tel.: +32 229 52589)
Met redenen omkleed advies en aanmaningsbrieven:
Nucleaire veiligheid: Commissie verzoekt BELGIË, POLEN en SPANJE EU-regels voor nucleaire veiligheid volledig om te zetten
Vandaag heeft de Europese Commissie besloten België een met redenen omkleed advies te sturen, omdat het geen kennis heeft gegeven van de omzettingsmaatregelen die uit hoofde van de richtlijn inzake nucleaire veiligheid vereist zijn (Richtlijn 2014/87/Euratom van de Raad). In de richtlijn wordt het wettelijk kader inzake nucleaire veiligheid op EU-niveau verder versterkt en worden voor de gehele EU veiligheidsdoelstellingen op een hoog niveau ingevoerd om ongelukken te voorkomen. De richtlijn tot wijziging van de richtlijn inzake nucleaire veiligheid had op 15 augustus 2017 door de lidstaten moeten zijn omgezet. Op dat moment hadden de Belgische autoriteiten de Commissie nog niet van hun omzettingsmaatregelen in kennis gesteld en derhalve hebben zij in december 2017 een aanmaningsbrief ontvangen. In februari 2018 hebben de Belgische autoriteiten een aantal omzettingsmaatregelen meegedeeld. Uit de analyse van de Commissie blijkt echter dat België geen kennis heeft gegeven van omzettingsmaatregelen die overeenkomen met de specifieke eisen die in de richtlijn zijn vastgelegd. België krijgt twee maanden de tijd om op de aanmaningsbrief te antwoorden en om alle nodige maatregelen vast te stellen en mee te delen om voor de volledige en correcte omzetting van de richtlijn te zorgen, doet België dit niet, dan kan de Commissie de zaak voorleggen aan het Hof van Justitie van de EU. Daarnaast dringt de Commissie er bij Polen en Spanje op aan de omzetting van de richtlijn te voltooien en heeft zij besloten de Poolse en Spaanse autoriteiten een aanmaningsbrief te sturen. Als Polen en Spanje hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie over dit onderwerp een met redenen omkleed advies toezenden.
Aanmaningsbrieven:
Nucleair afval: Commissie roept DENEMARKEN, ESTLAND, IERLAND, KROATIË, LETLAND en MALTA op EU-regels correct om te zetten
De Commissie heeft vandaag besloten aanmaningsbrieven te sturen aan Denemarken, Estland, Ierland, Kroatië, Letland en Malta omdat zij bepaalde voorschriften van de richtlijn inzake het beheer van verbruikte splijtstof en radioactief afval (Richtlijn 2011/70/Euratom van de Raad) niet correct hebben omgezet. Met de richtlijn wordt een communautair kader vastgesteld om een verantwoord en veilig beheer van verbruikte splijtstof en radioactief afval te waarborgen en zo te voorkomen dat er een te zware last op toekomstige generaties wordt gelegd. Als deze zes lidstaten hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie over dit onderwerp een met redenen omkleed advies toezenden.
-
2.Milieu
(meer informatie: Enrico Brivio — tel. +32 229 56172, Iris Petsa - tel.: +32 229 93321)
Verwijzing naar Hof van Justitie van de Europese Unie:
Commissie daagt SPANJE voor Hof wegens afvalbeheer
De Commissie heeft vandaag besloten Spanje voor het Hof van Justitie van de EU te dagen, omdat het in vier autonome regio's (Aragon, de Balearen, de Canarische eilanden en Madrid) en de autonome stad Ceuta geen afvalbeheerplannen heeft vastgesteld, en waar nodig heeft herzien, overeenkomstig de eisen van de EU-regels van de kaderrichtlijn afvalstoffen (Richtlijn 2008/98/EG). Afvalbeheerplannen zijn bedoeld om de negatieve effecten van de productie en het beheer van afval op de menselijke gezondheid en het milieu te verminderen en naar een circulaire economie te gaan.
Spanje had uiterlijk op 12 december 2010 de nodige afvalbeheerplannen voor zijn gehele grondgebied moeten vaststellen en deze plannen ten minste elke zes jaar moeten evalueren en herzien. Bovendien had Spanje de Commissie in kennis moeten stellen van de afvalbeheerplannen, zodra deze waren vastgesteld, en van mogelijke wezenlijke herzieningen van de plannen. De Commissie heeft Spanje er herhaaldelijk toe opgeroepen zijn verplichtingen na te komen: in november 2016 met een aanmaningsbrief, in juli 2017 gevolgd door een met redenen omkleed advies. Zie voor meer informatie het volledige persbericht.
Met redenen omkleed advies en aanmaningsbrief:
Afvalwater: Commissie dringt bij CYPRUS, ESTLAND en ROEMENIË aan op verbetering behandeling stedelijk afvalwater
De Europese Commissie roept Cyprus en Estland op om de EU-wetgeving op het gebied van stedelijk afvalwater na te leven en ervoor te zorgen dat afvalwater uit de steden naar behoren wordt behandeld. Uit hoofde van de EU-wetgeving (Richtlijn 91/271/EEG van de Raad) moeten de steden de benodigde infrastructuur aanleggen om hun stedelijk afvalwater te verzamelen en behandelen. Onbehandeld afvalwater kan een risico voor de volksgezondheid vormen en meren, rivieren, de bodem, de kustwateren en het grondwater verontreinigen. Cyprus is er niet in geslaagd voor 36 agglomeraties een opvangsysteem aan te leggen. In dezelfde gebieden zijn de Cypriotische autoriteiten er ook niet in geslaagd ervoor te zorgen dat het stedelijk afvalwater dat in de opvangsystemen terechtkomt, op de juiste wijze wordt behandeld. De Commissie heeft in juli 2017 een aanmaningsbrief gestuurd. In Estland moeten de autoriteiten nog in acht agglomeraties voor een passende behandeling van stedelijk afvalwater zorgen. De Commissie heeft in december 2016 een aanmaningsbrief gestuurd. Aangezien in beide gevallen naleving van de EU-voorschriften niet op korte termijn wordt verwacht, stuurt de Commissie een met redenen omkleed advies naar Cyprus en Estland om hun inspanningen te versnellen. Als beide landen hun verplichtingen niet binnen twee maanden nakomen, kan de Commissie de zaken aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU. Daarnaast heeft de Commissie vandaag ook besloten een aanmaningsbrief aan Roemenië te sturen omdat het in grote stedelijke gebieden (d.w.z. agglomeraties) niet aan de EU-voorschriften voor de behandeling van stedelijk afvalwater (Richtlijn 91/271/EEG van de Raad) voldoet. Na de toetreding van Roemenië tot de EU hadden grote agglomeraties uiterlijk op 31 december 2013 voor passende opvang en uiterlijk op 31 december 2015 voor behandeling van stedelijk afvalwater moeten zorgen. Volgens de meest recente gegevens van de Roemeense autoriteiten voldoen echter 189 agglomeraties nog steeds niet aan de verplichtingen uit hoofde van de EU-wetgeving tot de inzameling van stedelijk afvalwater, terwijl 198 grote agglomeraties niet aan de verplichtingen betreffende behandeling voldoen. Als Roemenië zijn verplichtingen niet binnen twee maanden nakomt, kan de Commissie de zaken aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.
Met redenen omkleed advies:
Lucht: Commissie roept FRANKRIJK op om EU-regels inzake industriële emissies om te zetten
De Commissie dringt er bij Frankrijk op aan de EU-wetgeving inzake de beperking van de emissies van bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht door middelgrote stookinstallaties (Richtlijn (EU) 2015/2193) in nationale wetgeving om te zetten. In die richtlijn worden de emissies van SO2, NOx en stof in de lucht gereguleerd om die emissies en de mogelijke risico's ervan voor de volksgezondheid en het milieu te beperken. Er worden ook regels vastgesteld voor het monitoren van de emissies van koolmonoxide.
De lidstaten moesten uiterlijk op 19 december 2017 nadere gegevens indienen over hoe de richtlijn in nationale wetgeving wordt omgezet. Nadat Frankrijk de termijn had laten verstrijken, heeft de Commissie in januari 2018 een aanmaningsbrief verstuurd. Aangezien Frankrijk nog steeds niet alle omzettingsmaatregelen heeft meegedeeld, stuurt de Commissie nu een met redenen omkleed advies. Frankrijk heeft twee maanden de tijd om te reageren. Als er geen passend antwoord komt, kan de Commissie Frankrijk voor het Hof van Justitie van de EU dagen.
Aanmaningsbrieven:
Afvalstoffen: Commissie verzoekt SLOVENIË arrest van Hof uit te voeren en illegale stortplaats in Bukovžlak te sluiten
De Commissie heeft vandaag besloten Slovenië op te roepen volledig uitvoering te geven aan het arrest van het Hof van Justitie van de EU van 16 juli 2015 (zaak C‑140/14) en een illegale stortplaats in Bukovžlak, Celje, te saneren. Wegens de aanwezigheid van zware metalen vormt deze stortplaats — waar zich uitgegraven verontreinigde bodem en industrieel afval bevinden — een ernstig risico voor de volksgezondheid en het milieu.
Drie jaar na het arrest van het Hof heeft Slovenië nog steeds geen passende maatregelen getroffen om deze stortplaats te saneren of te sluiten, zoals vereist uit hoofde van de richtlijn betreffende het storten van afvalstoffen (Richtlijn 1999/31/EG van de Raad) en de kaderrichtlijn afvalstoffen (Richtlijn 2008/98/EG). Slovenië heeft een van de twee stortplaatsen waarop het arrest betrekking had, gesaneerd door 40 000 ton gevaarlijke afvalstoffen terug te halen die op een industrieterrein met de naam "Gaberje - jug" waren gedumpt. De Commissie stuurt Slovenië een aanmaningsbrief alvorens zij de zaak weer voor het Hof brengt en om financiële sancties verzoekt. Als Slovenië zijn verplichtingen niet binnen twee maanden nakomt, kan de Commissie een met redenen omkleed advies over dit onderwerp toezenden.http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A31999L0031
Afvalstoffen: Commissie verzoekt SPANJE arrest van Hof uit te voeren en voor passend afvalbeheer te zorgen
De Europese Commissie verzoekt Spanje volledig uitvoering te geven aan het arrest van het Hof van Justitie van de EU van 15 maart 2017 (zaak C-563/15). In dat arrest heeft het Hof vastgesteld dat Spanje zijn verplichtingen op grond van kaderrichtlijn afvalstoffen (Richtlijn 2008/98/EG) niet was nagekomen door voor 61 stortplaatsen niet de nodige maatregelen te treffen. De Spaanse autoriteiten hadden moeten waarborgen dat afvalbeheer wordt uitgevoerd zonder de volksgezondheid in gevaar te brengen en zonder het milieu te schaden. Hoewel sinds het arrest enige vooruitgang is geboekt, moeten 22 stortplaatsen (één in Andalusië, 19 op de Canarische eilanden en twee in Murcia) nog steeds worden gesloten, verzegeld en gesaneerd, waarbij aanzienlijke vertraging wordt verwacht.
Meer dan een jaar na het arrest van het Hof is de uitspraak nog steeds niet volledig uitgevoerd door de nationale autoriteiten. Dit houdt een risico voor de volksgezondheid en het milieu in. De Commissie stuurt Spanje derhalve nu een aanmaningsbrief alvorens zij de zaak weer voor het Hof brengt en om financiële sancties verzoekt. Als Spanje zijn verplichtingen niet binnen twee maanden nakomt, kan de Commissie een met redenen omkleed advies over dit onderwerp toezenden.
-
3.Financiële stabiliteit, financiële diensten en kapitaalmarktenunie
(meer informatie: Vanessa Mock - tel. +32 229 56194, Letizia Lupini - tel.: +32 229 51958)
Met redenen omkleed advies:
Financiële diensten: Commissie verzoekt GRIEKENLAND zijn wetgeving aan EU-regels inzake klokkenluiders aan te passen
De Commissie heeft besloten Griekenland een met redenen omkleed advies te sturen omdat het de EU-regels betreffende melding van mogelijke inbreuken op de verordening marktmisbruik (Verordening (EU) nr. 596/2014) niet heeft uitgevoerd. In 2015 heeft de Commissie een uitvoeringsrichtlijn ((EU) 2015/2392) vastgesteld met betrekking tot de melding van daadwerkelijke of potentiële inbreuken op de verordening marktmisbruik aan de bevoegde autoriteiten. Deze richtlijn maakt deel uit van het "rulebook" inzake marktmisbruik en verplicht de lidstaten doeltreffende mechanismen op te zetten om melding van inbreuken op de regels inzake marktmisbruik mogelijk te maken. Zij bevat bepalingen om de melders van dergelijke overtredingen te beschermen en legt nadere procedures vast om klokkenluiders en gemelde personen te beschermen, met inbegrip van follow-up-regelingen voor verslagen door klokkenluiders en voor de bescherming van persoonsgegevens. De lidstaten hadden Uitvoeringsrichtlijn (EU) 2015/2392 van de Commissie (ook bekend als de "klokkenluidersrichtlijn") bij Verordening (EU) nr. 596/2014 uiterlijk op 3 juli 2016 in nationale wetgeving moeten omzetten.
Griekenland heeft kennis gegeven van de volledige omzetting van de richtlijn. Tijdens de beoordeling daarvan heeft de Commissie echter vastgesteld dat sommige bepalingen niet in de nationale wetgeving waren omgezet. Griekenland moet binnen twee maanden op het met redenen omkleed advies reageren. Als geen antwoord wordt ontvangen of als Griekenland geen maatregelen neemt om de ontbrekende bepalingen om te zetten, wordt de zaak wellicht aan het Hof van Justitie van de EU voorgelegd.
-
4.Interne markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf
(meer informatie: Lucia Caudet - tel. +32 229-56182, Maud Noyon - tel. +32 229-80379)
Met redenen omklede adviezen:
Betalingsachterstand: Commissie verzoekt ITALIË aan EU-regels inzake betalingsachterstanden te voldoen
De Commissie heeft vandaag besloten Italië een met redenen omkleed advies te sturen omdat zijn nationale recht niet in overeenstemming is met de richtlijn betalingsachterstanden (Richtlijn 2011/7/EU). In april 2017 heeft Italië een aantal wijzigingen in het Italiaanse wetboek van overheidsopdrachten doorgevoerd. Volgens een van de nieuwe bepalingen wordt de termijn voor de verwerking van de betaling van voortgangsfacturen voor openbare werken systematisch met 30 dagen verlengd.
De Italiaanse autoriteiten stellen dat deze extra periode nodig is voor het uitvoeren van verificaties, zelfs wanneer die al in de verschillende fasen van de openbare werken zijn uitgevoerd. Door deze periode te verlengen met nog eens 30 dagen lijkt deze bepaling in strijd te zijn met de richtlijn betalingsachterstanden. De richtlijn bepaalt dat de betalingstermijnen voor overheidsinstanties niet meer dan 30 of 60 dagen na de datum van ontvangst van de factuur mogen bedragen of, indien van toepassing, wanneer een procedure wordt voltooid om te verifiëren of de diensten correct zijn verleend.
In juli 2017 heeft de Commissie Italië een aanmaningsbrief toegezonden vanuit haar niet-aflatend streven naar een tijdige betaling van marktdeelnemers - vaak kleine en middelgrote ondernemingen - en een betere toepassing van de richtlijn overal in de EU.
Italië heeft nu twee maanden de tijd om te reageren op de bedenkingen van de Commissie; anders kan de Commissie besluiten Italië voor het Hof van Justitie van de EU te dagen.
Aanmaningsbrief:
Overheidsopdrachten: Commissie verzoekt SLOWAKIJE nadere informatie te verstrekken over een opdracht voor softwarediensten
De Commissie heeft vandaag besloten een aanvullende aanmaningsbrief te sturen aan Slowakije over de onderhandse gunning van een opdracht voor softwarediensten boven het drempelbedrag. De opdracht werd onderhands gegund aan dezelfde marktdeelnemer die al softwarediensten verleent aan de aanbestedende dienst. De Slowaakse autoriteiten hebben aangevoerd dat de nieuwe opdracht een verlenging was van een eerdere opdracht en dat de onderhandse gunning gerechtvaardigd werd door redenen in verband met de bescherming van exclusieve rechten. De Commissie is van oordeel dat uitzonderingen op de gebruikelijke transparante en concurrerende procedures voor het plaatsen van opdrachten alleen in uitzonderlijke situaties te rechtvaardigen zijn. In dit opzicht heeft Slowakije niet aangetoond dat de exclusieve rechten van de huidige dienstverlener essentieel waren voor de nieuwe opdracht en dat daarom bij uitzondering een onderhandse gunning nodig was. De Commissie is daarom van oordeel dat Slowakije inbreuk heeft gemaakt op de EU-regels inzake overheidsopdrachten (Richtlijn 2004/18/EG). Als Slowakije zijn verplichtingen niet binnen twee maanden nakomt, kan de Commissie een met redenen omkleed advies toezenden over dit onderwerp.
-
5.Mobiliteit en vervoer
(meer informatie: Enrico Brivio — tel. +32 229-56172, Alexis Perier - tel. +32 229-69143)
Aanmaningsbrieven
Duurzaam vervoer: Commissie verzoekt drie lidstaten om volledige omzetting van EU-regels over uitrol infrastructuur voor alternatieve brandstoffen
De Commissie heeft vandaag besloten België, Duitsland en Luxemburg te verzoeken de Europese regels inzake infrastructuur voor alternatieve brandstoffen (Richtlijn 2014/94/EU) volledig om te zetten in nationaal recht. Deze regels, die onder andere betrekking hebben op geharmoniseerde normen voor infrastructuur voor alternatieve brandstoffen en basisvoorzieningen voor elektromobiliteit, spelen een belangrijke rol in de werking van de interne markt van de EU. Zij zijn ook bedoeld om het vervoer minder afhankelijk te maken van olie en de negatieve milieueffecten ervan te verminderen.
De richtlijn moest uiterlijk op 18 november 2016 door de lidstaten zijn omgezet. Alle betrokken lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om de richtlijn volledig om te zetten; anders kan de Commissie besluiten een met redenen omkleed advies te sturen. In 2017 had de Commissie al 21 andere lidstaten opgeroepen om de richtlijn onmiddellijk ten uitvoer te leggen.
Verkeersveiligheid: Commissie verzoekt SPANJE infrastructuur voor eCall-alarmcentrales volledig uit te rollen
De Commissie heeft vandaag besloten Spanje een aanmaningsbrief te sturen omdat het de infrastructuur die nodig is om de 112-eCalls aan te nemen en te behandelen niet volledig heeft uitgerold, zoals vereist door de EU-regels (Richtlijn 2010/40/EU). Het eCall-systeem belt bij een ernstig verkeersongeval automatisch het algemene Europese noodnummer 112 en maakt gebruik van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo om de locatie van het voertuig door te geven aan de noodhulpdiensten. Naar schatting zal eCall de responstijd met 40-50 % bekorten, wat honderden levens per jaar zal redden.
De Spaanse autoriteiten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren op de argumenten die de Commissie heeft aangevoerd; anders kan de Commissie besluiten een met redenen omkleed advies te sturen.
Intelligente vervoerssystemen: Commissie verzoekt zes lidstaten verslag uit te brengen over vorderingen
De Commissie heeft vandaag besloten een aanmaningsbrief te sturen naar Cyprus, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Slowakije en Slovenië wegens niet-nakoming van hun verplichtingen op grond van de EU-wetgeving inzake intelligente vervoerssystemen (ITS) (Richtlijn 2010/40/EU). Volgens de richtlijn moeten de lidstaten om de drie jaar verslag uitbrengen aan de Commissie over de voortgang met de uitrol van nationale acties en activiteiten alsmede projecten met betrekking tot de prioritaire gebieden van de ITS-richtlijn. De zes lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te reageren op de argumenten die de Commissie heeft aangevoerd; anders kan de Commissie besluiten een met redenen omkleed advies te sturen.
-
6.Belastingen en douane-unie
(meer informatie: Vanessa Mock - tel. +32 229-56194, Patrick Mc Cullough - tel. +32 229-87183)
Met redenen omkleed advies:
Belastingen: Commissie verzoekt OOSTENRIJK om wijziging van de btw-regeling voor reisbureaus
De Commissie heeft vandaag besloten Oostenrijk een met redenen omkleed advies te sturen omdat het de verkoop van reizen aan belastingplichtigen die deze voor zakelijke doeleinden gebruiken, uitsluit van de bijzondere btw-regeling voor reisbureaus. De bedoeling van de bijzondere btw-regeling voor reisbureaus is dat zij alleen worden belast over de winst die zij maken op de levering van een pakketreis. Daar staat echter tegenover dat zij geen btw mogen aftrekken over goederen of diensten die zij afnemen van andere bedrijven.
Oostenrijk maakt ook inbreuk op deze bepaling (btw-richtlijn, Richtlijn 2006/112/EG van de Raad) door de btw van reisbureaus te berekenen op basis van een algemene omzet binnen een belastingtijdvak, terwijl de EU-rechtspraak (Commissie/Spanje, zaak C-189/11) duidelijk stelt dat de maatstaf van heffing moet worden vastgesteld voor een afzonderlijke verkoop, niet voor een groep verkopen. Dit vormt een verstoring van de mededinging, aangezien reisbureaus uit Oostenrijk hun diensten momenteel tegen gunstiger voorwaarden kunnen aanbieden aan zakelijke klanten in andere lidstaten dan reisbureaus uit andere lidstaten.
Als Oostenrijk binnen twee maanden geen maatregelen neemt, kan de Commissie de zaak aanhangig maken bij het Hof van Justitie van de EU.
Met redenen omklede adviezen en sluitingen:
Belastingen: Commissie verzoekt vijf lidstaten om omzetting van nieuwe transparantieregels en sluit zaak voor BULGARIJE
De Commissie heeft besloten Cyprus, Griekenland, Ierland, Luxemburg en Roemenië met redenen omklede adviezen te sturen wegens niet-mededeling van de omzetting van nieuwe regels met betrekking tot de verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied wat betreft de toegang van de belastingautoriteiten van de lidstaten tot antiwitwasinlichtingen (Richtlijn (EU) 2016/2258 van de Raad). De lidstaten moesten deze richtlijn uiterlijk op 31 december 2017 omzetten. De nieuwe regels zijn bedoeld om de belastingautoriteiten de hoognodige toegang tot antiwitwasinlichtingen te verschaffen en hen in staat te stellen snel en doeltreffend te reageren op belastingontduiking.
De Commissie doet haar verzoek in de vorm van een met redenen omkleed advies. Als er binnen twee maanden geen bevredigend antwoord komt, kan de Commissie deze landen voor het Hof van Justitie van de EU dagen. Intussen heeft de Commissie de omzetting van deze regels door Bulgarije verwelkomd en zij heeft vandaag besloten de inbreukprocedure tegen deze lidstaat te sluiten.
Aanmaningsbrieven:
Belastingen: Commissie verzoekt TSJECHIË om correcte omzetting van de nieuwe transparantieregels voor de uitwisseling van informatie
De Commissie heeft vandaag besloten een aanmaningsbrief te sturen naar Tsjechië omdat het de EU-regels met betrekking tot de verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied (Richtlijn 2014/107/EU van de Raad) niet naar behoren heeft omgezet. Volgens het EU-recht vallen financiële inkomsten, met inbegrip van dividenden, vermogenswinsten en rekeningtegoeden, onder de automatische inlichtingenuitwisseling tussen de lidstaten. Als Tsjechië binnen twee maanden geen maatregelen neemt, kan de Commissie de Tsjechische autoriteiten een met redenen omkleed advies sturen.
Belastingen: Commissie verzoekt LETLAND regels voor btw-verleggingsregeling aan te passen
De Commissie heeft vandaag besloten een aanmaningsbrief te sturen naar Letland in verband met zijn recente wetgeving waarin de toepassing van een btw-verleggingsregeling op de verkoop van bouwproducten, consumentenelectronica en elektrische huishoudelijke apparaten tussen bedrijven wordt toegestaan. Deze wetgeving in strijd is met de btw-regels van de EU (btw-richtlijn, Richtlijn 2006/112/EG van de Raad), die de verleggingsregeling alleen toestaat als deze gericht en uitsluitend voor een beperkte lijst producten wordt gebruikt. Als Letland binnen twee maanden geen maatregelen neemt, kan de Commissie de Letse autoriteiten een met redenen omkleed advies sturen.
Sluiting:
Belastingen: Commissie sluit zaak voor PORTUGAL
De Commissie verwelkomt de nieuwe wetgeving die Portugal toestaat zijn exitheffingsregels aan te passen, zoals vereist door een arrest van het Hof van Justitie van de EU van 21 december 2016 (zaak C-503/14). De regels introduceren onder andere een optie voor de belastingbetaler om de belasting over de meerwaarde bij emigratie te spreiden over een periode van vijf jaar. In 2014 heeft de Commissie Portugal voor het Hof gedaagd, omdat de Portugese wetgeving belastingbetalers discrimineerde die hun fiscale woonplaats niet meer in dat land hebben. De Commissie heeft vandaag besloten die inbreukprocedure te sluiten.
MEMO/18/3986
Contactpersoon voor de pers:
Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail |