Terugblik op de plenaire vergadering: detacheringsrichtlijn, antidumping en de toekomst van Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 1 juni 2018.

De leden hebben wetgeving aangenomen om de rechten van gedetacheerde werknemers te versterken. Ze debatteerden over de toekomst van de EU en gestemd over het meerjarig financieel kader.

De premier van Luxemburg, Xavier Bettel i, is de zesde EU-leider die met de EP-leden over de toekomst van Europa debatteerde. Hij riep op tot versterking van de Europese eenheid in het debat op woensdag. Tijdens de plenaire vergadering van juni spreekt de Nederlandse premier, Mark Rutte i, de leden in Straatsburg toe.

Werknemers die tijdelijk in een ander EU-land worden gedetacheerd krijgen gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats dankzij de herziene regels die het Parlement dinsdag heeft aangenomen. De nieuwe regels zijn bedoeld om de omstandigheden voor werknemers te verbeteren en eerlijke concurrentie voor bedrijven te waarborgen.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:29)

Dinsdag hebben de leden gedebatteerd over hoe de EU zou moeten reageren op de aanstaande beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe invoerrechten op staal en aluminium in te voeren.

Hogere invoerheffingen kunnen worden opgelegd voor dumping of gesubsidieerde invoer om EU-banen en bedrijven beter te beschermen, na een stemming in het Parlement op woensdag. Voorafgaand aan de stemming zei het Europees parlementslid dat verantwoordelijk is voor de wetgeving, Christofer Fjellner, dat de maatregelen "een moderne manier zijn om oneerlijke handelspraktijken aan te pakken".

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:24)

In een stemming over de EU-begroting voor na 2020 pleitten de leden voor voldoende EU-financiering om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals veiligheid en migratie. Ze zeiden ook dat de begroting van Erasmus + verdrievoudigd moest worden en dat specifieke financiering voor het MKB/KMO’s en de aanpak van de jeugdwerkloosheid moeten worden verdubbeld.

Woensdag hebben de leden van het Europees Parlement een resolutie aangenomen over de toekomst van het EU-landbouwbeleid. Ze willen het eenvoudiger, slimmer, duurzamer maken en volledig integreren in de circulaire economie. Ze verwierpen voorgestelde bezuinigingen. Ze zijn tegen landbouwsubsidies voor het fokken van stieren voor het stierenvechten.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:19)

De leden willen de huidige EU-richtlijn over ecologisch ontwerpen bijwerken, waarmee producten zoals verwarmingsketels, computers en apparaten voor huishoudelijk gebruik energiezuiniger moeten worden. Het Parlement wil verder gaan en producten langer laten meegaan en te recycleren en repareren maken.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:19)

Het Parlement heeft donderdag maatregelen voorgesteld tegen het knoeien met kilometertellers bij de verkoop van tweedehands auto's, die de consument en het bedrijfsleven miljarden per jaar kosten.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:30)

Op woensdag uitten de leden hun zorg over gouden visumprogramma's die door sommige EU-landen zijn opgesteld om verblijfsrechten of zelfs burgerschap te verlenen in ruil voor investeringen. Deze programma's zijn discriminerend en kunnen een open deur zijn voor corruptie en belastingontduiking, zoals veel leden van het Europees Parlement in het debat zeiden.

Het Parlement waarschuwde in een resolutie dat het Schengengebied onder enorme druk staat omdat de opnieuw ingevoerde interne grenscontroles van kracht blijven. "Als Schengen omkomt, zal het Europa van de burgers dat we vandaag hebben, verdwijnen," zei rapporteur Carlos Coelho (EVP, PT).

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180525STO04316

Gecreëerd: 01-06-2018 - 08:00