Schengen: welke problemen hebben invloed op 'het gebied zonder grenzen'?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2018.

Schengen wordt geconfronteerd met problemen die het voortbestaan ervan in gevaar kunnen brengen. Meer informatie over deze problemen en de gevolgen daarvan voor het grensvrije gebied.

Het Parlement veroordeelt de voortzetting van de controles aan de binnengrenzen in het Schengengebied i in een verslag dat dinsdag wordt besproken en waarover op woensdag wordt gestemd.

Schengen staat onder "enorme druk", waarschuwen de EP-leden in een verslag over het functioneren van het paspoortvrije gebied. "Nationale regeringen hebben Schengen tot de zondebok gemaakt van het falen van het veiligheidsbeleid en van de zwakte van een gemeenschappelijk Europees asielstelsel. Toch is Schengen niet het probleem, het is de oplossing", zei rapporteur Carlos Coelho (EVP i, PT), waarschuwend dat de gemakkelijke retoriek van het beschuldigen van het vrije verkeer het unieke Schengensysteem zou kunnen vernietigen: "Als Schengen ten onder gaat, zal het Europa van de burgers dat we vandaag de dag hebben, verdwijnen."

"Als Schengen ten onder gaat, zal het Europa van de burgers dat we vandaag de dag hebben, verdwijnen."

Carlos Coelho (EVP, PT)

Deel dit citaat:

Lastige tijd voor het Schengen-gebied

Als reactie op de aanzienlijke toestroom van vluchtelingen naar de EU i in 2015 en na terroristische aanslagen in Europa, werden er controles op bepaalde grenzen ingevoerd. De stroom van migranten en asielzoekers werd gezien als een bedreiging voor de interne veiligheid en als gevolg hiervan gebruikten de lidstaten de bepalingen van de Schengengrenscode om interne grenscontroles in te voeren. Ze zouden een tijdelijke en uitzonderlijke maatregel moeten zijn, maar meer dan twee jaar later is de normale werking van het Schengengebied nog steeds niet hersteld.

"Interne grenzen zijn nog steeds van kracht, vooral omdat we de prijs betalen van problemen die buiten de Schengengebied vallen, zoals het asielbeleid," zei Coelho. Momenteel passen 6 landen grenscontroles toe: Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden.

Hoeveel kost het en wie heeft er invloed op?

De grenscontroles verstoren de vrije stroom van mensen, goederen en diensten in de EU:

  • • 
    Ze hebben voornamelijk invloed op: grensoverschrijdend goederenvervoer, grensarbeiders (1,7 miljoen werknemers in de EU steken dagelijks een grens over om naar hun werk te gaan) en toerisme.
  • • 
    Er zijn administratieve- en infrastructuurkosten voor de publieke sector.
  • • 
    Na meer dan twee jaar worden de kosten van grenscontroles geschat op € 25-50 miljard aan eenmalige kosten en € 2 miljard aan jaarlijkse bedrijfskosten. Meer informatie in deze EPRS-briefing.

"Schengen maakt deel uit van de oplossing, niet van het probleem"

De EU heeft onlangs verschillende maatregelen genomen om de integriteit van het Schengengebied te versterken:

Schengen herstellen

"De oplossing is politieke wil. Ondanks het Europese kader blijven de grenzen nationaal. Dus alleen lidstaten kunnen dit veranderen", zei Coelho. Europarlementariërs ondersteunen het stappenplan van de Europese Commissie voor het herstel van de grensvrije zone en stellen voor hoe verder te gaan.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180525STO04311

Gecreëerd: 29-05-2018 - 14:44