Raad Buitenlandse Zaken, 28 mei 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 28 mei 2018, 19:30.

Beelden van de Raad Buitenlandse Zaken op 28 mei 2018 in Brussel.

EU zal nucleair akkoord met Iran blijven steunen ondanks terugtrekking VS

Voornaamste resultaten

Iran

De Raad Buitenlandse Zaken sprak over Iran, met name over het nucleair akkoord met Iran (JCPOA), nu de VS zich zoals op 8 mei aangekondigd uit het akkoord hebben teruggetrokken. Het debat volgde op de besprekingen van de EU-leiders in Sofia op 16 mei, waar zij unaniem verklaarden dat "de EU de overeenkomst zal naleven zolang Iran er ten volle aan gehecht blijft" en de Commissie groen licht gaven om in te grijpen wanneer de Europese belangen worden geschaad.

De ministers benadrukten dat het JCPOA moet worden behouden, omdat het essentieel is voor de veiligheid in de regio en daardoor ook voor Europa en daarbuiten. Zij toonden zich ingenomen met de door de Europese Commissie ondernomen stappen ter bescherming van Europese bedrijven die na de opheffing van de nucleairgerelateerde sancties zaken zijn gaan doen met Iran. Zij prezen alle inspanningen, met name die van de hoge vertegenwoordiger en de Ministers van Buitenlandse Zaken van de E3 (Duitsland, Frankrijk en het VK) om ervoor te zorgen dat Iran het akkoord blijft naleven. Doel van het akkoord is te voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt.

Wat het nucleair akkoord met Iran betreft, hebben we andermaal een krachtig, eensgezind signaal afgegeven. Voor de Europese Unie gaat het niet om de economische belangen; het gaat om onze veiligheid. Want zonder het akkoord met Iran komt volgens ons de veiligheid van de regio en van Europa in gevaar.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers bespraken ook andere onderwerpen die buiten het JCPOA vallen, met name de bezorgdheid van de EU over het Iraanse programma voor ballistische raketten en de rol van Iran in regionale conflicten, vooral in Syrië en Jemen, en de mensenrechtensituatie. Deze punten worden buiten het bestek van het JCPOA behandeld. De EU leidde onlangs de inspanningen van een aantal lidstaten om met Iran in gesprek te gaan over de situatie in Jemen. Op 3 mei vond in Rome diplomatiek overleg plaats en werd gesproken over concrete stappen om vertrouwen op te bouwen.

Tevens benadrukten de Ministers van Buitenlandse Zaken het belang van de trans-Atlantische betrekkingen voor de EU, en de noodzaak om over alle thema's - ook Iran - in gesprek te blijven met de VS, die sinds jaar en dag partner en bondgenoot zijn.

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger namens de EU naar aanleiding van de aankondiging van president Trump over het nucleair akkoord met Iran (JCPOA) (persmededeling, 09/05/2018)

Europese Commissie beschermt belangen van EU-bedrijven die in Iran investeren in het kader van de onverkorte steun van de EU voor het gezamenlijk alomvattend actieplan (persbericht Commissie, 18/05/2018)

Venezuela

De Ministers van Buitenlandse Zaken wisselden van gedachten over Venezuela, naar aanleiding van de regionale en presidentsverkiezingen van 20 mei en de herverkiezing van Nicolás Maduro voor een nieuwe termijn van 6 jaar. De Raad nam conclusies over Venezuela aan waarin werd benadrukt dat de verkiezingen en de uitkomst ervan allesbehalve geloofwaardig zijn omdat het verkiezingsproces is verlopen zonder de garanties die noodzakelijk zijn voor inclusieve en democratische verkiezingen. Tegen deze achtergrond roept de EU op tot nieuwe presidentsverkiezingen die moeten worden gehouden met naleving van de internationaal erkende democratische normen en de Venezolaanse grondwettelijke orde.

Volgens de conclusies zal de EU in dit verband snel optreden, overeenkomstig vaststaande procedures, om bijkomende gerichte en omkeerbare beperkende maatregelen op te leggen. De EU wenst de benarde situatie van de Venezolaanse bevolking te verlichten, en deze maatregelen zullen de bevolking niet schaden.

Conclusies van de Raad over Venezuela (persmededeling, 28/05/2018)

Gaza

Tijdens de lunch debatteerden de ministers over de situatie in Gaza naar aanleiding van de jongste ontwikkelingen, onder meer de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem. Zij waren het er over eens dat er onmiddellijk moet worden opgetreden om te voorkomen dat er nog meer mensenlevens verloren gaan. Dit moet onder meer gebeuren door betere toegang voor humanitaire hulp. Ook benadrukten zij dat het politieke proces nieuw leven moet worden ingeblazen, en bevestigden zij het unanieme EU-standpunt dat er een tweestatenoplossing moet worden gevonden, met Jeruzalem als hoofdstad van de beide staten.

Verklaring van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini over het geweld in Gaza en de recente ontwikkelingen, 14 mei 2018 (EDEO)

Democratische Republiek Congo

De Raad besprak de situatie in de Democratische Republiek Congo. De Ministers van Buitenlandse Zaken benadrukten hoe belangrijk het is het verkiezingsproces te volgen, zodat de stembusgang die op 23 december 2018 moet plaatsvinden, geloofwaardig, legitiem en inclusief is en op een algemene consensus kan berusten. Ook spraken de ministers hun bezorgdheid uit over de rampzalige humanitaire situatie naar aanleiding van de recente ebola-uitbraak.

Democratische Republiek Congo: Raad neemt conclusies aan (persmededeling, 11/12/2017)

Democratische Republiek Congo en de EU (EDEO-website)

Post-Cotonou-overeenkomst

De Ministers van Buitenlandse Zaken bogen zich over de voortgang met de voorbereidingen van een besluit van de Raad waarbij de Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen te openen over het toekomstige partnerschap tussen de EU en de landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (Post-Cotonou-overeenkomst).

De Raad droeg de ambassadeurs bij de EU (Coreper) op om, onder leiding van het Bulgaarse voorzitterschap, de komende dagen verder te werken aan de voltooiing en vaststelling van het onderhandelingsmandaat.

Overeenkomst van Cotonou (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3621

Brussel

28 mei 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 28 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 28 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma - Raad Buitenlandse Zaken van 28 mei 2018

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting