Syria: EU extends sanctions against the regime by one year

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 28 mei 2018.

Op 28 mei 2018 heeft de Raad i de beperkende EU-maatregelen tegen het Syrische regime tot en met 1 juni 2019 verlengd. Gezien de aanhoudende onderdrukking van de burgerbevolking besloot de EU haar beperkende maatregelen tegen het Syrische regime en zijn aanhangers te handhaven, in overeenstemming met de EU-strategie over Syrië.

De Raad heeft ook de informatie over bepaalde personen en entiteiten op de lijst bijgewerkt en 2 overleden personen van de lijst verwijderd. Nu geldt er een reisverbod en een bevriezing van tegoeden voor 259 personen en 67 entiteiten. De personen die het laatst werden toegevoegd, werden in de lijst opgenomen vanwege hun rol bij het gebruik van chemische wapens. Dat was ook het geval voor de 4 personen die op 19 maart 2018 aan de sanctielijst werden toegevoegd.

Meer in het algemeen omvatten de momenteel geldende sancties tegen Syrië een olie-embargo, beperkingen op bepaalde investeringen, een bevriezing van tegoeden van de Syrische centrale bank die in de EU worden aangehouden, exportbeperkingen voor apparatuur en technologie die voor binnenlandse repressie zouden kunnen worden gebruikt of voor toezicht op of interceptie van internetcommunicatie of telefoongesprekken.

De EU blijft vastbesloten een blijvende en geloofwaardige politieke oplossing voor het conflict in Syrië te vinden zoals gedefinieerd in Resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad en in het communiqué van Genève van 2012. Zoals verklaard in de in april 2017 aangenomen EU-strategie over Syrië, en bevestigd in de Raadsconclusies van 16 april 2018, is de EU ervan overtuigd dat een militaire oplossing voor het conflict uitgesloten is, en verleent zij krachtige steun aan het werk van de speciale VN-gezant en aan de intra-Syrische besprekingen in Genève.

De door de Raad aangenomen wetgevingsbesluiten worden in het Publicatieblad van 29 mei 2018 bekendgemaakt.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF