Nieuwe wet Gegevensbescherming is van kracht: beslis nu zelf over je digitale privacy

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:00:49)

Burgers beschermen tegen privacy- en datalekken en tegelijkertijd regels voor bedrijven vereenvoudigen - vanaf 25 mei is de wet voor gegevensbescherming volledig van kracht in heel Europa.

Ooit geprobeerd om je ex uit je digitale leven te verwijderen of je eerste poging tot bloggen wilde laten verdwijnen? Foto’s verbranden, herinneringen vervagen, maar je favoriete zoekmachine en sociale media-accounts zullen je verleden niet zo gemakkelijk vergeten.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 15% van de mensen het gevoel heeft volledige controle te hebben over de informatie die zij online verstrekken. Hoe zit het met de rest? Om meer macht te krijgen over onze digitale levens hebben Europeanen nu een nieuwe tool: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De waarde van privacy

"De waarde van privacy is niet verminderd en zeker niet bij jongeren. Ze beseffen waarom dataprivacy belangrijk is omdat ze verbonden zijn met zoveel mensen om hen heen dat ze de noodzaak voelen om meer macht te hebben op het gebied van privacy en datacontrole. De AVG maakt dat gemakkelijker ", zei Jan Philipp Albrecht (Groenen/EVA, Duitsland) die ervoor zorgde dat de wetgeving door het Parlement werd goedgekeurd in 2016.

De AVG is het antwoord van de Europese Unie op de uitdagingen van het leven in een samenleving waarin data centraal staat. Het heeft tot doel zowel de interne marktdimensie als de bescherming van de burgers te verbeteren door meer controle over hun persoonlijke gegevens te bieden en door de juridische samenhang tussen de bedrijven te vergroten.

Controle, transparantie en verantwoording

Onlangs kwam de AVG in de internationale schijnwerpers te staan nadat rapporten naar voren kwamen dat Cambridge Analytica, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd politiek adviesbureau, onrechtmatig gegevens had verkregen over 87 miljoen Facebook-gebruikers, zonder hun toestemming. Het schandaal was een onderwerp van discussie in het Europees Parlement en dit was tevens de reden dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg op 22 mei naar het Parlement kwam om uit te leggen hoe het bedrijf aan nieuwe regels zal voldoen.

"In het hart van de AVG zijn drie belangrijke principes: controle, transparantie en verantwoording. We hebben deze waarden altijd gedeeld door mensen controle te geven over welke informatie ze delen en met wie ze deze delen. Nu gaan we nog verder om te voldoen aan deze sterke nieuwe regels. We stellen dezelfde controle en instellingen beschikbaar voor mensen die Facebook gebruiken, overal ter wereld," zei Zuckerberg.

Dat 25 mei dichterbij kwam, bleek uit de hoeveelheid e-mails van bedrijven die burgers om toestemming vroegen voor de verwerking van hun persoonlijke gegevens. Het EP-lid Albrecht gelooft dat veel bedrijven een stap verder zullen gaan en, net zoals Facebook belooft, de nieuwe regels wereldwijd zullen implementeren.

"Veel bedrijven zijn al op schema om de AVG als hun standaard te implementeren, gewoon omdat het dan ook eenvoudiger voor hen is. Als ze voldoen aan hogere Europese normen, zullen ze overal ter wereld bestand zijn tegen gegevensbescherming ", zei Albrecht in een Facebook Live-interview.

Lees meer over de nieuwe regels in ons persbericht en bekijk de video.

Wat zijn persoonlijke gegevens?

  • een voor- en achternaam;
  • een woonadres;
  • een e-mailadres zoals naam.naam@bedrijf.com;
  • een identiteitskaartnummer;
  • locatiegegevens (bijvoorbeeld de locatiegegevensfunctie op een mobiele telefoon);
  • een IP-adres;
  • een cookie-ID;
  • de advertentie-ID van uw telefoon;
  • gegevens in het bezit van een ziekenhuis of arts, wat een symbool kan zijn dat een persoon op unieke wijze identificeert.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180522STO04023

Gecreëerd: 25-05-2018 - 16:13

Bijgewerkt op: 30-07-2018 - 17:36