Raad Economische en Financiële Zaken, 25 mei 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 25 mei 2018, 16:02.

Videobeelden van de Raad Economische en Financiële Zaken van 25 mei 2018

Voornaamste resultaten

De Raad bepaalde zijn standpunt over voorstellen om de risico's in de bankensector te verminderen, waarbij de regels voor kapitaalvereisten en voor het herstel en de afwikkeling van banken worden versterkt.

Bankensector: akkoord Raad over risicoverminderende maatregelen (persmededeling, 25/05/2018)

Naast de uitvoering van hervormingen die op internationaal niveau werden afgesproken, moeten de voorstellen ervoor zorgen dat nog niet opgeloste kwesties inzake financiële stabiliteit adequaat worden aangepakt.

De ministers herhaalden dat er op basis van de vorderingen met risicovermindering, vooruitgang moet worden geboekt met alle componenten, ook over risicodeling, zoals opgemerkt in de "routekaart" van de Raad voor een bankenunie. Besluiten om vooruitgang te boeken met het achtervangmechanisme voor het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds van de EU, zullen in juni 2018 worden genomen.

"Dankzij het akkoord over het bankenpakket vandaag zullen we voortgang kunnen maken met andere elementen van de bankenunie", aldus Vladislav Goranov, Minister van Financiën van Bulgarije, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt.

"Het akkoord van vandaag is een positief signaal voor de markt. We hopen dan ook dat de onderhandelingen met het Europees Parlement binnenkort kunnen starten, zodat we ze zo spoedig mogelijk kunnen afronden en de voorstellen kunnen aannemen", zei hij nog.

De Raad nam regels aan voor meer transparantie om grensoverschrijdende agressieve fiscale planning tegen te gaan.

Ontwijking van vennootschapsbelasting: regels inzake transparantie voor fiscale intermediairs aangenomen (persmededeling, 25/05/2018)

De richtlijn is bedoeld voor intermediairs zoals belastingadviseurs, accountants en advocaten die fiscale planningstructuren opzetten en/of bevorderen. Zij zullen potentieel agressieve constructies moeten rapporteren.

"De nieuwe regels zijn van cruciaal belang voor onze strategie tegen de ontwijking van vennootschapsbelasting", zei Goranov. "Met meer transparantie zullen de risico's in een eerder stadium worden ontdekt en kunnen maatregelen worden genomen om de mazen in de belastingwetgeving te dichten voordat inkomsten verloren gaan."

De ministers spraken ook af om de Bahama’s en Saint Kitts en Nevis van de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden te schrappen. Dat gebeurde in het licht van de toezeggingen op hoog politiek niveau om de bezorgdheid van de EU weg te nemen.

Belastingen: EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden (achtergrondinformatie)

Belastingen: 2 rechtsgebieden geschrapt van EU-lijst niet-coöperatieve rechtsgebieden (persmededeling, 25/05/2018)

De uitvoering van hun toezeggingen wordt nauwlettend gemonitord.

De in december 2017 opgestelde EU-lijst draagt bij tot de huidige inspanningen om belastingfraude te voorkomen en goed bestuur wereldwijd te bevorderen.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3619

Brussel

25 mei 2018

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslaging, Raad Economische en Financiële Zaken, 25 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Economische en Financiële Zaken, 25 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda, Raad Economische en Financiële Zaken, 25 mei 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers