Kapitaalmarktenunie: ervoor zorgen dat kleine ondernemingen gemakkelijker financiering kunnen krijgen via de kapitaalmarkten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 24 mei 2018.

De Commissie heeft vandaag nieuwe regels voorgesteld om het voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) gemakkelijker te maken financiering te krijgen via publieke markten.

Als onderdeel van de agenda van de EU voor de kapitaalmarktenunie (KMU) moet het initiatief van vandaag de ondernemingen van de EU helpen gemakkelijker en goedkoper marktfinanciering aan te boren om te kunnen uitbreiden.

Ondanks de voordelen van een beursnotering kan het voor publieke markten voor het mkb in de EU moeilijk zijn nieuwe emittenten aan te trekken. Om deze reden wil de Commissie, zoals in juni 2017 aangekondigd in de tussentijdse evaluatie van het actieplan voor de KMU, de bestaande EU-regels inzake toegang tot publieke markten aanpassen. Dit vormt een aanvulling op de uitgebreide reeks maatregelen die de Commissie sinds de lancering van de kapitaalmarktenunie al heeft genomen om het mkb gemakkelijker toegang tot marktgebaseerde financiering te geven.

Het doel is de administratieve rompslomp terug te dringen voor kleine en middelgrote bedrijven die een beursnotering nastreven en effecten willen uitgeven op "mkb-groeimarkten", een nieuw soort handelsplatform voor kleine emittenten, en de liquiditeit van beursgenoteerde mkb-aandelen te bevorderen. De nieuwe regels zullen leiden tot een meer evenredige aanpak ter ondersteuning van mkb-noteringen en tegelijkertijd de bescherming van beleggers en de marktintegriteit waarborgen.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis i, bevoegd voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktenunie: "Het verruimen van de toegang tot marktgebaseerde financiering voor onze mkb-ondernemingen staat centraal in het project voor de kapitaalmarktenunie. Van de 20 miljoen mkb-ondernemingen zijn er slechts 3.000 beursgenoteerd. Daar willen wij verandering in brengen. Wij stellen regels voor die het voor mkb-ondernemingen gemakkelijker zullen maken om in elk stadium van hun ontwikkeling toegang te krijgen tot een breed scala aan financiering en om kapitaal aan te trekken op publieke markten."

Vicevoorzitter Jyrki Katainen i, bevoegd voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Gezien de cruciale rol van opschalende mkb-ondernemingen bij het scheppen van groei en banen is het essentieel ervoor te zorgen dat de juiste prikkels aanwezig zijn om deze ondernemingen te laten groeien. Na belangrijke voorstellen voor het mkb, onder meer inzake crowdfunding en financiering met durfkapitaal, maken wij nu de toegang van mkb-ondernemingen tot publieke markten nog gemakkelijker."

Het vandaag gepresenteerde initiatief moet het aantal beursgangen van mkb-ondernemingen verhogen en aan mkb-markten genoteerde ondernemingen in staat stellen een breder scala aan beleggers aan te trekken. Een meer liquide markt zal de handel in mkb-aandelen stimuleren dankzij een groot aantal kopers en verkopers, zodat het voor mkb-ondernemingen gemakkelijker wordt financiering te krijgen. Tegelijkertijd zouden beleggers in mkb-ondernemingen hun beleggingen gemakkelijker te gelde kunnen maken, waarmee zij uiteindelijk bijdragen aan het scheppen van banen en groei in de EU.

Belangrijkste voorgestelde wijzigingen van de regels voor mkb-noteringen:

  • Aanpassen van de huidige verplichting om registers bij te houden van personen die toegang hebben tot koersgevoelige informatie, om buitensporige administratieve lasten voor het mkb te vermijden en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de bevoegde autoriteiten gevallen van handel met voorwetenschap nog steeds kunnen onderzoeken.
  • Toestaan dat mkb-ondernemingen die ten minste drie jaar aan een mkb-groeimarkt genoteerd zijn, bij de overgang naar een gereglementeerde markt een lichter prospectus uitgeven. Een prospectus is een juridisch document met informatie die een belegger nodig heeft om de beslissing te nemen al dan niet in het bedrijf te investeren. Het voorstel van vandaag gaat nog verder dan de reeds herziene en vereenvoudigde regels inzake prospectussen om het voor bedrijven gemakkelijker te maken de Europese kapitaalmarkten aan te boren.
  • Het voor in de uitgifte van obligaties gespecialiseerde handelsplatforms gemakkelijker maken om zich als mkb-groeimarkt te registreren. Dit zal gebeuren door een nieuwe definitie van debt-only-emittenten vast te stellen. Het gaat hierbij om ondernemingen die over een periode van 12 maanden minder dan 50 miljoen EUR aan obligaties uitgeven.
  • Een gemeenschappelijke reeks voorschriften inzake liquiditeitscontracten voor mkb-groeimarkten in alle lidstaten tot stand brengen, naast de nationale voorschriften. Hierbij gaat het om overeenkomsten tussen emittenten en financieel intermediairs (een bank of beleggingsonderneming) voor het namens de emittent kopen en verkopen van aandelen van de emittent. Hierdoor vergroot de financiële intermediair de liquiditeit van de aandelen.

Dit initiatief omvat een wetgevingsvoorstel waarin technische wijzigingen worden aangebracht in de verordening marktmisbruik en de prospectusverordening, alsmede verdere technische wijzigingen in gedelegeerde handelingen uit hoofde van de richtlijn betreffende markten voor financiële instrumenten (MiFID II). De voorgestelde wijzigingen moeten de noteringen van bedrijven aan mkb-groeimarkten stimuleren op een wijze die de kern van de EU-regels die zijn vastgesteld om het vertrouwen in de financiële markten na de financiële crisis te herstellen, intact laat.

Het voorstel voor een verordening tot wijziging van de verordening marktmisbruik en de prospectusverordening zal nu worden besproken door het Europees Parlement en de Raad. De wijzigingen in de gedelegeerde handeling uit hoofde van MiFID II zullen nu online worden gepubliceerd voor een raadplegingsperiode van vier weken, waarna zij door de Commissie zullen worden goedgekeurd en aan het Europees Parlement en de Raad zullen worden voorgelegd.

Achtergrond

Mkb-ondernemingen in elk stadium van hun ontwikkeling gemakkelijker toegang geven tot financiering staat centraal in het project van de Commissie voor de kapitaalmarktenunie. Er is al veel bereikt op het gebied van vergemakkelijking van de toegang van het mkb tot financiering, met name vereenvoudigde regels voor prospectussen. In januari 2018 zijn vereisten voor mkb-groeimarkten van kracht geworden die kleinere bedrijven in staat stellen aandelenkapitaal en schuldfinanciering (obligaties) te verkrijgen. Maar er moet nog meer worden gedaan: het aantal beursgangen van mkb-ondernemingen is nu maar half zo groot als in 2006-2007.

Aan een mkb-groeimarkt genoteerde ondernemingen moeten aan verschillende EU-regels voldoen, zoals de verordening marktmisbruik, de prospectusverordening en MiFID II. De EU-regels maken echter in vele opzichten geen onderscheid tussen grotere en kleinere ondernemingen. De verordening marktmisbruik is bijvoorbeeld van toepassing op alle emittenten van aandelen, ongeacht hun omvang. Met de voorstellen van vandaag wil de Commissie een meer evenredige regelgeving ter ondersteuning van mkb-noteringen tot stand brengen en tegelijkertijd de bescherming van beleggers en de marktintegriteit waarborgen.

Het voorstel van vandaag werd in juni 2017 aangekondigd in de tussentijdse evaluatie van het actieplan voor de kapitaalmarktenunie; er ging veel voorbereidend werk aan vooraf, waaronder een tussen december 2017 en februari 2018 gehouden openbare raadpleging. Het bouwt ook voort op de resultaten van de enquête over het regelgevingskader voor financiële diensten. De voorstellen zijn de eerste van een reeks maatregelen (het pakket inzake mkb-noteringen) die beursgangen van mkb-ondernemingen in de EU nieuw leven moeten inblazen. Voorts zal in dit verband een studie over het verstrekken van mkb-onderzoek worden verricht en worden nagedacht over de rol die openbare financiële steun zou kunnen spelen.

Meer informatie

MEMO

Actieplan voor de KMU

Tussentijdse evaluatie van het actieplan voor de KMU

IP/18/3727

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail