New type-approval and market surveillance system for motor vehicles: Council concludes reform of the sector

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018.

De Raad i heeft vandaag een verordening aangenomen tot hervorming van het systeem voor typegoedkeuring en markttoezicht voor motorvoertuigen in de EU.

Deze ingrijpende hervorming moderniseert het huidige systeem en verbetert de controleproeven op emissies van voertuigen.

Doel is voertuigen veel veiliger en milieuvriendelijker te maken, en de belangrijkste tekortkomingen in het bestaande typegoedkeurings­systeem weg te werken.

Wij hebben een robuust en betrouwbaar typegoedkeuringssysteem opgezet dat geen ruimte meer laat voor de onregelmatigheden die in het verleden voorkwamen. De Europese burgers worden voortaan beschermd door strengere normen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Onze autofabrikanten zullen daarnaast profiteren van het gelijke speelveld dat door deze verordening wordt gecreëerd.

Emil Karanikolov, Minister van Economische Zaken van Bulgarije

Ingrijpend verbeterd zijn:

  • de kwaliteit van de tests voor het in de handel brengen van voertuigen, dankzij betere technische diensten
  • het markttoezicht voor de conformiteitscontrole van voertuigen die reeds beschikbaar op de markt zijn; de lidstaten en de Commissie kunnen voortaan voertuigen steekproefsgewijs controleren en zo voertuigen die niet voldoen aan de eisen vroegtijdig opsporen
  • het toezicht op de typegoedkeurings­procedure, met name doordat de Commissie nationale typegoedkeurings­instanties periodiek kan beoordelen en dankzij de instelling van een "Forum voor uitwisseling van informatie over handhaving", bestaande uit vertegenwoordigers van de nationale goedkeurings- en markttoezicht­instanties

De geharmoniseerde toepassing van de nieuwe regels in heel de EU zal leiden tot minder verschillen in interpretatie en toepassing door nationale typegoedkeurings­instanties en technische diensten.

Bovendien maakt nieuwe systeem het mogelijk voertuigen die niet voldoen aan de eisen in een vroeg stadium op te sporen.

De verordening, die tijdens de komende weken in het Publicatieblad van de EU zal verschijnen, is van toepassing vanaf 1 september 2020.

Achtergrond

De Commissie diende het voorstel tot modernisering van het typegoedkeurings­systeem voor motorvoertuigen in op 27 januari 2016. Het systeem komt in de plaats van de EU-voorschriften in Richtlijn 2007/46/EG.

De Raad bereikte in mei 2017 overeenstemming over zijn onderhandelings­standpunt. De onderhandelingen tussen de Raad en het Europees ´Parlement leidden op 7 december 2017 tot een voorlopig akkoord, dat door de ambassadeurs bij de EU werd bevestigd op 20 december 2017, en door het Europees Parlement op 19 april 2018.

Het werkprogramma van de EU voorzag reeds in een fundamentele herziening van het bestaande systeem, dat 10 jaar geleden werd opgezet.

De ontdekking van illegale manipulaties door bepaalde autofabrikanten heeft de publieke opinie, de autoriteiten en het bedrijfsleven bewust gemaakt van de noodzaak van solide typegoedkeuringsvoorschriften en betere testmethodes voor vervuilende voertuigemissies, om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF


1.

Relevante EU dossiers