Council gives the go-ahead to trade negotiations with Australia and New Zealand

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 22 mei 2018.

Infographic - EU i trade with Australia and New Zealand

Zie volledige infographic

De Raad i machtigde de Commissie i vandaag om handelsbesprekingen te openen met Australië en Nieuw-Zeeland, en nam onderhandelingsrichtsnoeren aan voor elk van de besprekingen.

De beslissing van vandaag om handelsbesprekingen te openen met Australië en Nieuw-Zeeland is een sterk signaal aan beide landen dat wij onze partnerschappen met hen waarderen en onze bestaande banden willen versterken. Het herinnert de wereld er ook aan dat de EU gehecht is aan openheid, vrije handel en mondiale samenwerking.

Emil Karanikolov, Minister van Economische Zaken van Bulgarije, dat momenteel het voorzitterschap van de Raad van de EU bekleedt

De handelsovereenkomsten met beide landen moeten in de eerste plaats bestaande handelsbelemmeringen verder wegnemen, douanerechten op goederen afschaffen, en een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten in Australië en Nieuw-Zeeland bieden. De sectoren die waarschijnlijk het meest baat zullen hebben bij de vrijhandelsovereenkomsten zijn gemotoriseerde apparatuur, machines, chemicaliën, verwerkte voedingsmiddelen en diensten.

De mandaten zijn met name gericht op het beschermen van kwetsbare sectoren zoals landbouw, door de voordelen van marktopening optimaal te benutten zonder plaatselijke producenten nadeel te berokkenen. Het doel is niet de volledige liberalisering van de handel in landbouwproducten, waarvoor een specifieke gunstige behandeling zal gelden.

De mandaten voorzien in een alomvattend en modern kader op basis van de hoogste normen op het vlak van arbeid, veiligheid, milieu, klimaat en consumentenbescherming.

De Commissie stelde de ontwerpmandaten in september 2017 voor, na succesvolle voorbereidende besprekingen om het toepassingsgebied van de toekomstige overeenkomsten te bepalen.

De EU werkt al nauw samen met Australië en Nieuw-Zeeland inzake economische en handelsbeleidkwesties in het kader van partnerschapsovereenkomsten die respectievelijk in 2008 en 2017 werden gesloten. De EU heeft ook bilaterale overeenkomsten met beide landen over de wederzijdse erkenning van bepaalde technische certificaten die, door de kosten voor het testen en certificeren bij uitvoer en invoer te beperken, de handel in industriële producten vergemakkelijkt. Hoewel de handelsbelemmeringen over het algemeen beperkt zijn, blijven ze voor bepaalde sectoren aanzienlijk, zoals landbouw en textiel.

Feiten en cijfers over de handel met Australië: De EU is de op twee na grootste handelspartner van Australië. In 2017 bedroeg de jaarlijkse bilaterale handel meer dan €47,7 miljard, met een positieve handelsbalans van ruim €21 miljard voor de EU. De EU voert hoofdzakelijk afgewerkte producten uit naar Australië, terwijl Australië vooral minerale grondstoffen en landbouwproducten naar de EU uitvoert. EU-bedrijven leveren commerciële diensten aan Australië ter waarde van bijna €20 miljard en investeren voor meer dan €160 miljard in het land (in 2016).

Feiten en cijfers over de handel met Nieuw-Zeeland: In 2017 bedroeg de jaarlijkse bilaterale handel meer dan €8,7 miljard, en de EU is na Australië de grootste handelspartner van Nieuw-Zeeland. De uitvoer van Nieuw-Zeeland naar de EU wordt gedomineerd door landbouwproducten, terwijl de EU naar Nieuw-Zeeland vooral afgewerkte en industriële producten uitvoert. Voor de EU resulteert de handel met Nieuw-Zeeland in een positieve handelsbalans van €1,9 miljard (in 2017), en de buitenlandse directe investeringen door EU-bedrijven in Nieuw-Zeeland zijn goed voor meer dan €10 miljard.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF