Venezuela: de EP-leden vragen om vrije en eerlijke verkiezingen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 18 mei 2018.

De EP-leden roepen Venezuela op om de geplande verkiezingen voor 20 mei te annuleren, tenzij het land kan aantonen dat het proces transparant en inclusief is.

Eerlijke verkiezingen

In een resolutie, aangenomen op 3 mei, hebben de EP-leden opgeroepen tot onmiddellijke opschorting van de eerste presidentsverkiezingen in Venezuela. De resolutie werd aangenomen met een grote meerderheid: 492 stemmen voor en 87 stemmen tegen.

De resolutie volgt het besluit van de Venezolaanse president Nicolás Maduro op om verkiezingen vroegtijdig te laten plaatsvinden en om bepaalde oppositiekandidaten te verbieden zich verkiesbaar te stellen. Het EP waarschuwt alleen verkiezingen te erkennen die gelijke, eerlijke en transparante voorwaarden voor deelname respecteren.

Bovendien bevestigden de EP-leden dat de aanstaande verkiezingen niet zouden worden erkend, tenzij het Venezolaanse regime het verbod op politieke tegenstanders opheft en de politieke gevangenen vrijlaat.

"Verkiezingen die het respect voor de fundamentele democratische beginselen niet garanderen, zijn onwettig en kunnen daarom niet worden onderschreven door de internationale gemeenschap en met name door de Europese Unie", zei het Portugese S&D-lid Francisco Assis.

De voorzitter van de delegatie van het Parlement voor de betrekkingen met Mercosur-landen, waaronder Venezuela, voegde hieraan toe: "Daarom is de enige mogelijke oplossing om de verkiezingen op te schorten totdat hun onafhankelijkheid en pluralisme volledig kunnen worden gegarandeerd."

Achtergrond

Venezuela ondergaat een periode van ernstige politieke en economische crisis. Hyperinflatie heeft het voor miljoenen mensen onmogelijk gemaakt om voedsel en medische benodigdheden te kunnen betalen. De situatie rondom de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat is ook snel verslechterd. De uitgesloten oppositie kreeg de Sakharov-prijs 2017 als erkenning voor hun inzet voor mensenrechten, ondanks de achteruitgang van de normen.

De resolutie van mei is de recentste actie die het Parlement heeft ondernomen om druk uit te oefenen op de Venezolaanse regering om de situatie voor haar burgers te verbeteren. In 2017 veroordeelden de EP-leden het besluit van de Venezolaanse Hoge Raad om de bevoegdheden van de nationale vergadering van het land op te schorten en beschuldigden ze het regime van het onderdrukken van de opinies van de oppositie door middel van geweld.

In februari riepen de leden ook op tot EU-sancties tegen president Maduro en verschillende militaire leiders. Daarbij waarschuwden zij dat toekomstige verkiezingen alleen zouden worden erkend als er met de oppositie afspraken werden gemaakt over de stemregels.

In april benadrukte de Parlementsvoorzitter Antonio Tajani verder de dringende noodzaak van een legitieme regering om het gerelateerde probleem van massale migratie op te lossen, met het oog op de twee miljoen mensen die Venezuela ontvluchtten sinds de crisis begon.

Francisco Assis i zegt daarbij dat het oproepen tot verkiezingen juist op dit moment "aantoont dat president Nicolás Maduro niet echt geïnteresseerd is in dialoog en verzoening, die van vitaal belang zijn voor politieke en sociale stabilisatie en om de ernstige humanitaire crisis waarmee miljoenen Venezolanen momenteel geconfronteerd worden, effectief tegen te gaan."

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180514STO03413

Gecreëerd: 18-05-2018 - 13:54