Bijeenkomst van de Gezamenlijke Raad EU-Cuba, 15 mei 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 15 mei 2018, 20:31.

Videobeelden van de bijeenkomst van de Gezamenlijke Raad EU-Cuba, gehouden in Brussel op 15 mei 2018

Bekijk de Spaanse versie van de video

Voornaamste resultaten

De Gezamenlijke Raad EU-Cuba kwam voor het eerst bijeen op 15 mei 2018. De Raad besprak de uitvoering van de Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking die sinds november 2017 voorlopig wordt toegepast.

Vandaag vieren we een belangrijke stap in de betrekkingen tussen de EU en Cuba. Wij zijn bijeengekomen om een stap naar voren te zetten en een nieuwe impuls te geven aan onze gemeenschappelijke inspanningen in de context van de Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking. Wij willen nauwere betrekkingen die gebaseerd zijn op open en openhartige dialoog, wederzijds respect en effectieve samenwerking.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De eerste Gezamenlijke Raad is een belangrijke stap voorwaarts in de betrekkingen tussen de EU en Cuba. Beide partijen zijn het eens over het belang van deze Gezamenlijke Raad voor de praktische tenuitvoerlegging van de Overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking die wij hebben ondertekend. Hieruit blijkt de wil van beide partijen om de bilaterale betrekkingen te consolideren die wij overeengekomen zijn, en wel op basis van wederkerigheid en gelijke soevereiniteit.

Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla, Minister van Buitenlandse Zaken van Cuba

De Gezamenlijke Raad hield een politieke dialoog en wisselde van gedachten over toekomstige samenwerking op belangrijke gebieden. De EU en Cuba besloten een start te maken met 5 nieuwe dialogen op belangrijke gebieden:

tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens,

controle op conventionele wapens,

omgaan met unilaterale dwangmaatregelen,

uitvoering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en

mensenrechten.

De bijeenkomst bood de gelegenheid om van gedachten te wisselen over bilaterale kwesties en de mogelijkheden voor nauwere samenwerking op gebieden als energie en landbouw. Cuba's inspanningen om zijn economie te hervormen kwamen ook aan de orde, evenals handel en investeringen tussen de EU en Cuba.

Voorts bespraken de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, en de Minister van Buitenlandse Zaken Eduardo Rodríguez Parrilla regionale en mondiale kwesties, zoals de huidige crisis in Venezuela en betrekkingen tussen de EU en Celac.

In de marge van de bijeenkomst tekenden de EU en Cuba een financieringsovereenkomst voor een samenwerkingsprogramma op het gebied van hernieuwbare energie, waaraan de Europese Commissie € 18 miljoen zal bijdragen. Dit programma zal een bijdrage leveren aan de Cubaanse energiesector, met bijzondere aandacht voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntiestreefcijfers. Dit is de allereerste financieringsovereenkomst tussen de EU en de Cubaanse regering.

Factsheet betrekkingen EU-Cuba (EDEO)

EU-delegatie in Cuba (EDEO)

Informatie over de zitting

Brussel

15 mei 2018