Associatieraad EU-Algerije, 14/05/2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 15 mei 2018, 17:31.

Videobeelden van de zitting van de Associatieraad EU‑Algerije van 14 mei 2018

Voornaamste resultaten

Op 14 mei 2018 vond in Brussel de 11e zitting van de Associatieraad EU-Algerije plaats.

Ons partnerschap evolueert en krijgt vaste vorm in de geest van openheid en eerlijkheid die eigen is aan vriendschapsbanden, en dus ook aan de betrekkingen tussen de Europese Unie en Algerije. De EU blijft vastbesloten de door Algerije doorgevoerde politieke en economische hervormingen te begeleiden.

Federica Mogherini i, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Wij maken deel uit van één ruimte. Wij delen dezelfde Middellandse Zee. Wij zijn er beide van overtuigd dat deze zee geen breuklijn mag vormen, maar integendeel het toneel moet vormen van onze betrekkingen en van de versterking van de samenwerking tussen onze twee gebieden.

Abdelkader Messahel, Minister van Buitenlandse Zaken van Algerije

De EU en Algerije hebben bij deze gelegenheid opnieuw hun gehechtheid betuigd aan de uitvoering van de gemeenschappelijke prioriteiten van het partnerschap en de conclusies van de gezamenlijke evaluatie van de associatieovereenkomst, en daarnaast hun vaste voornemen herhaald om hun betrekkingen te verdiepen met het oog op een gemeenschappelijke ruimte van stabiliteit, democratie en gedeelde welvaart.

Na afloop van de zitting legden de EU en Algerije een gezamenlijke verklaring voor de pers af:

Gezamenlijke verklaring voor de pers ter gelegenheid van de 11e zitting van de Associatieraad EU-Algerije

De hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Federica Mogherini, en de Algerijnse Minister van Buitenlandse Zaken, Abdelkader Messahel, spraken ook over de ontwikkelingen in de regio. Zij wisselden daarnaast van gedachten over de regionale samenwerking en over het voorkomen en bestrijden van terrorisme en radicalisering.

In de marge van de zitting ondertekenden de EU en Algerije een financieringsovereenkomst in verband met een programma voor steun aan de landbouwsector, dat zal bijdragen tot een beter waterbeheer, ondersteuning van de agro-industrie en de bestrijding van verontreiniging door de landbouw.

Verslag over de staat van de betrekkingen EU-Algerije, persmededeling (3 mei 2018)

EU en Algerije nemen partnerschapsprioriteiten aan (persmededeling, 13/03/2017)

EU-delegatie in Algerije

Informatie over de zitting

Brussel

14/05/2018