Ukraine: EU adds five persons involved in the organisation of Russian presidential elections in illegally annexed Crimea and Sevastopol to sanctions list

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 14 mei 2018.

De Raad i heeft vijf personen toegevoegd aan de lijst met personen die onderworpen zijn aan beperkende maatregelen vanwege acties die de territoriale integriteit, de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen. Zij zijn op de lijst geplaatst wegens hun betrokkenheid bij het organiseren van de Russische presidentsverkiezingen van 18 maart 2018 in de illegaal geannexeerde Krim en Sebastopol, waardoor zij actieve steun verleenden en uitvoering gaven aan beleidsmaatregelen die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen. De vijf personen hebben leidinggevende taken in de verkiezingscommissies van de Krim of Sebastopol. De maatregelen omvatten een reisverbod en bevriezing van tegoeden.

Met dit besluit gelden er nu EU-sancties voor 155 personen. Daarnaast heeft de EU in het kader van deze sancties de tegoeden van 38 entiteiten bevroren.

De wetgevingsbesluiten, die de namen van de betrokkenen bevatten, zijn te vinden in het Publicatieblad van de EU van 14 mei 2018.

Andere maatregelen die de EU naar aanleiding van de Oekraïense crisis heeft genomen, zijn:

  • op specifieke sectoren van de Russische economie gerichte economische sancties, die tot en met 31 juli 2018 van kracht zijn;
  • beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol; deze maatregelen gelden alleen voor het grondgebied van de Krim en Sebastopol en zijn van kracht tot en met 23 juni 2018.

Download als PDF