EU training mission in Mali: Council extends mission for two years with broadened mandate to include support for G5 Sahel Joint Force

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 14 mei 2018.

De Raad i heeft het mandaat van de EU-opleidingsmissie in Mali (EUTM Mali) met twee jaar verlengd, tot 18 mei 2020. De Raad wijzigde ook het mandaat van de missie. Tot de doelstellingen ervan behoort voortaan ook het verlenen van advies en opleidingssteun aan de gemeenschappelijke strijdkrachten van de G5 Sahel, in het kader van de aanhoudende inspanningen van de EU om het G5-Sahelproces te steunen.

De Raad kwam daarnaast overeen om voor de periode van 19 mei 2018 tot 18 mei 2020 een budget van € 59,7 miljoen aan de missie toe te kennen, wat aanzienlijk meer is dan de € 33,4 miljoen die de missie voor de huidige periode van twee jaar had gekregen.

Dit besluit betekent dat de inspanningen die de voorbije maanden zijn geleverd om de werkzaamheden in de Sahel van zowel civiele als militaire GVDB-missies te regionaliseren (EUTM Mali, EUCAP Sahel Mali en EUCAP Sahel Niger), concretere gevolgen zullen krijgen. Doel is de regionale samenwerking op veiligheidsgebied te steunen, zoals is beschreven in de conclusies van de Raad over Mali en de Sahel van 19 juni 2017.

EUTM Mali helpt bij het opbouwen van een doeltreffend en verantwoordelijk leger in Mali dat de veiligheid op lange termijn kan verzekeren en, onder civiel gezag, de territoriale integriteit kan herstellen. EUTM Mali traint met dat doel eenheden van het Malinese leger en helpt met het ontwikkelen van een autonome opleidingscapaciteit. Daarnaast verstrekt de missie de Malinese autoriteiten advies over de hervorming van het leger.

Het hoofdkwartier van de missie is gevestigd in de Malinese hoofdstad Bamako. De commandant van de missie is brigadegeneraal Enrique Millán Martinez, een Spanjaard die in functie trad op 31 januari 2018.

De missie maakt deel uit van de integrale EU-aanpak voor veiligheid en ontwikkeling in de Sahel. In de regio bevinden zich twee andere GVDB-missies: EUCAP Sahel Mali, die steun verleent aan de inspanningen van de Malinese overheid bij het herstellen van de constitutionele en democratische orde en het scheppen van de voorwaarden voor een blijvende vrede, en bij het handhaven van haar autoriteit op het gehele grondgebied; en EUCAP Sahel Niger, die de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en terrorisme in Niger ondersteunt.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF